بخشی از مقاله

چکیده

با رشد جمعیت و گسترش شهرنشینی افزایش روز افزون آلودگی محیط زیست و انقراض گونههای زیستی پدید آمده که این خود سبب بروز تغییرات غیر قابل بازگشت بر اثر دخالتهای بشر به محیط زیست شده است، این امر سبب بررسی و درک مفهوم پایداری از دهه ششم قرن نوزده تاکنون در تمام جوامع شده، که زمینه ای را فراهم آورده که بتوان برای نگرش به آیندگان و زندگی پایدار کمی تامل کنیم. آن چه که تاثیر پایداری را در زندگی ما دوچندان میکند ارتباط این موضوع در محیط زندگیمان است.

همان طور که با شروع روز برای رفتن به سرکار بیدار و پس از پایان کار به استراحت می پردازیم، این خود خبر از یک زندگی پایدار را به ما میدهد. اما در زندگی امروز با پیدایش فن آوری و تکنولوژی جدید زندگی نسبتا ناپایداری را تجربه میکنیم، که از عوامل آن میتوان طراحی یک محیط ناپایدار باشد، که آسایش و سلامت روان ما را به مخاطره انداخته است.

معماری مدرن و فرا مدرن امروز، که از ابزار و تکنولوژی جدید بهره می برد، شاهد به وجود آمدن سبک ها و موج های جدیدی در معماری می باشد که بصورت بناها و فرمهای متفاوت و کاملا عجیب که غالبا هم در پایداری دچار نقصان است خود را مطرح می کنند، اما نکته اینجاست برای اینکه بتوان از آن به عنوان وسیله ای در زمینه ای چون آسایش و راحتی برای سلامتی انسان سود جست بایستی به چه اصولی از طراحی دست یابیم، که بتواند معیارهای پایداری ما را در محل زندگیمان تامین نماید.

در اینجا سعی گردیده موارد مذکور ما را به سمت یک معماری پایدار سوق دهد که میتوان عوامل پایداری ، ازجمله انسان ،محیط و اقتصاد را در این موارد به کار برد. تا بتوان با آسایش ،زندگی کوتاه خویش را تجربه نماییم چنان که در سال های اخیربیانیه ها و مقالات متعددی در زمینه اصول معماری سبز توسط محققان مختلف درسراسر دنیا به رشته تحریر درآمده است.

اغلب این بیانیه ها با اختلاف اندک موضوعاتی را در زمینه تشویق طراحان به حفاظت از انرژی و در نظرگیری ویژگی های محلی مکان و کار یا کاربران ساختمان و جوامع اطراف آن تثبیت نموده اند. در آخر روش گردآوری مقاله بهره گیری و مطالعه منابع لاتین و داخلی و بررسی طرح ها و پروژه های اجرا شده یا استفاده از کتاب ها و مراجع معتبر علمی بوده است.

مقدمه

امروزه یکی از بزرگترین چالش جوامع بشری در قرن حاضر، بحران های زیست محیطی و انرژی است. نگرش توسعه پایدار یکی از عمده ترین نظریههایی است که در مقابله با این چالش مطرح گردیده است. رشد جنبشهای زیست محیطی از یک سو و افزایش آگاهی دولتها در مورد ماهیت فرامرزی بسیاری از آلودگی های زیست محیطی و اقدام دسته جمعی از طریق همکاریهای بین المللی از سوی دیگر، باعث شده تا "توسعه ی پایدار" طی چند دههی اخیر، به چالش جدیدی در برابر دیدگاه های علمی و سیاست های عملی مسلط در دنیا بدل شود. ساختمانها، به عنوان مصرف کننده ی تقریبا نیمی از انرژی، ناگریز به پذیرش یک تئوری کامل و فراگیر جهت بهبود شرایط مذکور هستند.

معماری پایدار، یکی از گرایشها و رویکردهای نوین معماری برخاسته از مفاهیم توسعهی پایدار بوده که در پی سازگاری و هماهنگی با محیط زیست است. ساختمانی که با طراحی پایدار شکل بگیرد، نهایتا تأثیری مثبت خواهد گذاشت. بنابراین توجه به رویکرد معماری پایدار در همهی حوزهها ضروری است. معماری پایدار "خلق محیط پایدار انسان ساخت" است. که جهت دستیابی به این وصف، نیازمند به کارگیری سه اصل پایداری محیطی - نظام بوم شناختی - ، اقتصادی و اجتماعی است. دست یافتن به یک الگو برای بهبود وضع فعلی فضاها، مستلزم دانش و آگاهی جامع در همهی ابعاد و جوانب مسأله ی پایداری است.

لازم به ذکر است که پایداری در معماری را نمیتوان یک سبک یا گرایش خاص و متعلق به زمان فعلی دانست، چراکه در آن نگرش و رویکردی اخلاقی مطرح میشود که در هر زمان و برحسب هر شرایط حائز اهمیت و اعتبار است. لذا میتوان معماری پایدار را در مسیر نیل به معماری "حساس و پاسخگو" به محیط و بازگوکننده نگرهای در طراحی و ساخت فضاهای انسانی که برخورداری از حساسیتهای بومشناختی را برای برقرای فضاهای زیستی سالم با کیفیت و برخورداری از معانی و مفاهیم ارزشی - فرهنگی، توأمان با حفظ تعادل زیستی محیط فراگیر ضروری میداند و از این منظر برای طراح معمار "مسئولیت اخلاقی" را توأمان با "وظیفه پاسخگویی در مقیاس جهانی" به تصویر میکشد

پایداری

اولین نظریات موج محیط زیست گرایی از دهه در کنفرانس استکلهم آغاز شد، که با انتشار گزارشی با عنوان "محدودیت های رشد" متبلور گشت. به واقع مفهوم پایداری در دهه را می توان نتیجه رشد منطقی آگاهی تازه ای نسبت به مسائل جهانی محیط زیست و توسعه دانست که به نوبه خود تحت تاثیر عواملی چون نهضت های زیست محیطی دهه انتشار کتابهایی نظیر محدودیت های رشد و اولین کنفرانس سازمان ملل در مورد محیط زیست و توسعه که در سال در استکهلم برگزار شده بود.

معانی لغوی واژه پایداری: معنای کنونی واژه پایداری که در این بحث نیز مد نظر می باشد عبارتست از:

" آنچه که می تواند در آینده تداوم یابد" ریشه، دهخدا پایداری را به معنای بادوام، ماندنی آورده است واژه و عبارات مرتبط در انگلیسی:

: Sustain حمایت، زنده نگه داشتن، ادامه دادن مستمر : Sustennance فرآیند پایداری زندگی: Sustainable پایداری، صفتی که چیزی را توصیف می کند که باعث آرامش و تغذیه و تامین زندگی و در نتیجه به تداوم زندگی و طولانی کردن آن منجر می شود

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید