بخشی از مقاله

چکیده:

استان کهگیلویه وبویراحمد با سطحی معادل 1/4میلیون هکتار اعم از جنگل ومرتع یکی از بی نظیرترین پوشش گیاهی اعم ازجنگل ومرتع را در جنوبی ترین نقطه کشور بخود اختصاص داده است در واقع نعمت وجود کوههای زاگرس و قله های سربه فلک کشیده آن واختلاف ارتفاع بیش از 4000متر از سطح دریا و بالطبع نوسانلت دما ، باعث گردیده جنگلها و مراتع همچون حریری سبزتن عریان کوهها و صخره سنگ های زاگرس را بپوشاند و منظره سرسبز ی را پیش چشم هر بیننده ای به نمایش بگذارد.

گردشگرانی که از نقاط مختلف کشور به این استان کوچک عزیمت می نمایند در نگاه اول مسحورموهبت عظیم الهی از منظرجاذبه های طبیعی اعم از کوه ودشت وجنگل و مرتع می شوند . شهر زیبای یاسوج همچون نگینی درخشان توسط طلای سبز جنگل احاطه شده است . چشمه سارهای جوشان ورود خانه های خروشان به سبب وجود جنگلهای زیبا ومراتع سرسبز ی می باشند که هدیه گرانبهی نزولات آسمانی از موهبت الهی گرفته و به تدریج در سفره های زیر زمینی تزریق و موجب جاری شدن چشمه ورود ورودخانه می گردند .

بر اساس مطالعات دانشمندان فرانسوی قریب به 5500سال پیش جنگلهای بلوط درزاگرس مستقر شده اند که علی رغم ناملایت های جوی و عوامل مختلف انسانی اعم از قطع بی رویه وچرای دام بدلیل طیف وسیع برباری و دیرزیستی بالای درختان بلوط هنوز هم فرش سرسبز کوههای زاگرس و قلل معروف دنا می باشند. بی شک اگر نعمت وجود جنگلها و مراتع سرسبز نبود استان زیبای کهگیلویه وبویر احمد نیز نمی توانست میزبان خوبی برای گردشگران داخلی وخارجی باشد این مقاله ضمن مرور وضعیت جنگلهای استان به نقش واثر جنگلها و مراتع استان به جذب گردشگران داخلی و خارجی می پردازد.

 مقدمه:

امروزه صنعت گردشگری با رشد روزافزون خود به یکی از صنایع پردرآمد در بازار جهانی بدل گشته است. گردشگری به عنوان صنعت بدون دود یکی از پایدارترین ، مطمئن ترین و سالم ترین منابع درآمدی در تجارت جهانی بوده و عنصر مهمی در بهبود و تنظیم موازنه بازرگانی و ترازهای پرداخت بسیاری از کشور گردیده و موجب توازن بازارهای جهانی شده است. این صنعت اگر چه ریشه در تاریخ ایران و جهان دارد ولی مشخصاً طی حدود پنجاه سال اخیر به عنوان یک پدیده مهم اقتصادی و اجتماعی از جایگاه خاصی برخوردار گردید. توسعه گردشگری موجب ایجاد اشتغال ، افزایش درآمد، کاهش فقر و رونق اقتصادی جامعه درنتیجه کاهش ناهنجاریهای اجتماعی، بهبود کیفیت زندگی افراد جامعه و افزایش رفاه اجتماعی می گردد.

مطالعات اجمالی نشان می دهد که روزانه بیش از 5 میلیون مسافر عادی در سراسر جهان به پرواز در می آیند که سهم عمده ای از ایشان جهانگردان هستند. از طرفی همه کشورها سعی دارند که سهم بیشتری از این بازار کسب کنند و در این گیر و دار سهم کشور ما- ایران- علی رغم داشتن مناطق دیدنی بسیار در اقصی نقاط کشور اعم از شمال و جنوب وشرق وغرب از این بازار با تمامی جاذبه های طبیعی و تاریخیش بسیار اندک است با توجه به برنامه چشم انداز 20 ساله توسعه کشور، ایران باید یک جهش مناسب در صنعت گردشگری و جذب توریسم داشته باشد.

از آنجائیکه طبق مفاد چشم انداز 20 ساله در افق 2025 در ایران باید حدود 20 میلیون گردشگر جذب شود در سال 2006میلادی سهم ایران با یک میلیون و 659 هزار گردشگر ، دو هزارم درصد از گردشگری جهانرا شامل می شد . همانگونه که مشاهده می کنیم با توجه به اینکه کشور ایران از نظر مکانهای توریستی و تنوع آنها از جایگاه خوبی در جهان برخوردار است و یونسکو در سال 2000 میلادی ایران را در مقام هفتم ذخیره گاه زیست کره جهان شناسی نمود ولی سهم ایران در جذب توریست بسیار ناچیز و در حد کشورهای ضعیف می باشد هک یقیناً برای دستیابی به اهداف برنامه چشم انداز 20 ساله باید تلاش مضاعف نمود.یکی از اصلی ترین راههای برون رفت کشور از نفت سالاری رشد و توسعه صنعت توریسم در اقصی نقاط کشور است.

در این راستا استان زیبا وکوچک کهگیلویه وبویر احمد به سبب داشتن جنگلهای زیبای بلوط و مراتع سرسبز و قلل مرتفع دنا و چشمه سارهای جوشان و رودخانه های خروشان می تواند با توسعه گردشگری یکی از قطب های مهم جهت جذب گردشگران داخلی وخارجی باشد زیرا در این استان نه تنها نفت و گاز بلکه جنگل ومرتع وجاذبه های طبیعی می تواند در آمد زا باشد در این زمینه همت مسئولین خدمت گزار و جوانان برومند را می طلبد که با رونق و توسعه فعالان بخش خصوصی ضمن ایجاد درآمد وافزایش اشتعال معرف خوبی از جاذبه های گردشگری استان برای جهانگردان باشیم.

موقعیت جغرافیایی استان

استان کهگیلویه و بویراحمد در دامنه کوههای زاگرس و در جنوب غربی ایران در بین استانهای اصفهان، فارس، خوزستان، چهارمحال و بختیاری و بوشهر واقع شده است و سطحی در حدود %0/68 - کمتر از یک درصد مساحت کشور - را به خود اختصاص داده است. از منطقه حیدر کرار با ارتفاع حدود 180 متر تا منطقه سردسیری قلل کوه دنا با ارتفاع 4409 متر اختلاف ارتفاعی در حدود 4229 متر مشاهده میشود. همجواری با منطقه گرم و سوزان خوزستان و گرم و مرطوب گناوه و دیلم و مناطق سردسیری سپیدان در استان فارس، سمیرم در استان اصفهان و فلارد و لردگان در استان چهارمحال و بختیاری باعث ایجاد تنوع زیستی گیاهی و جانوری در استان شده است.

شکل - : - 1 نقشه موقعیت استان کهگیلویه وبویر احمد

این استان یک منطقه کوهستانی و در امتداد پرچین و شکنترین ناحیه زاگرس قرار گرفته و از نظر رخدادهای زمینشناسی یکی از جالبترین نواحی ایران بشمار میرود. به هر حال این قسمت از کشور یک منطقه برجسته در فلات ایران میباشد که بلندترین قله سلسله زاگرس را که خود بصورت یک قلعه کمانی شکل شامل یک پل کوهستانی با تعدادی درههای بینابین است یعنی قله دنا با ارتفاعی معادل 4407 متر که سومین قله بلند ایران و سی و هفتمین قله جهان است در خود جای داده است. علاوه بر قله مرتفع دنا، بیش از بیست قله بالاتر از سه هزار متر در این استان وجود دارد که از آن جمله می توان کوههای ساورز، نیل، دیل، خائیز، کوه سیاه، کوه سفید و کوه دیناز را نام برد.

آب و هوا :

نظر به تأثیر شگرفی که آب و هوا و عوامل اقلیمی و سایر عوامل اکولوژیک بر شکلگیری و ساختار پوشش گیاهی هر ناحیه دارد، نگرشی هرچند به اختصار در این مورد ضروری به نظر میرسد.

بطور کلی چهار پنجم مساحت استان مشتمل بر رشتهکوهها و تپهماهورهایی است که در مجموع باعث برجستگی بارز و نمایانی در این قسمت از فلات ایران گردیده است. در واقع استان کهگیلویه و بویراحمد در امتداد رشته کوههای کمانیشکل زاگرس - مکران واقع شده است که از شمال و شمال غربی به جنوب شرقی کشیده شده است

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید