بخشی از مقاله

چکیده

هدف اصلی این تحقیق بررسی رابطه بین کیفیت سود و مانده وجه نقد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در این پژوهش کیفیت سود و وجه نقد مازاد به عنوان متغیرهای مستقل در نظر گرفته شده تا تاثیر آنها بر سطح وجه نقد نگه داری شده و ارزش وجه نقد نگهداری شده مورد بررسی قرار گیرد. جامعه آماری تحقیق حاضر شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1385 تا 1391 بوده که حجم نمونه با توجه به روش غربالگری برابر با 110 شرکت می باشد.

در این تحقیق که از دادههای تلفیقی و پانل - تابلویی - با اثرات ثابت استفاده شده ، نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده های شرکت ها با استفاده از رگرسیون چند متغیره در سطح اطمینان %95 نشان می دهد متغیر سطح نگهداری وجه نقد شرکت ها برابر با 0/875 می باشد، که این مقادیر بیشتر از سطح معنیداری در نظر گرفته شده در پژوهش - Cash_Level - بدست آمده از جدول با همان درجه t مربوط به این متغیر - 0/158 - کوچکتر از آماره t حاضر - %5 - است؛

همچنین قدرمطلق آماره آزادی است. بنابراین در سطح اطمینان %95، ضریب بدست آمده برای متغیر فوق در مدل رگرسیونی فوق معنادار نمی باشد لذا .×فرضیه دوم مبنی بر بین سطح نگهداری وجه نقد و ارزش شرکت ها رابطه معناداری وجود دارد، رد می گردد

.1 مقدمه

وجه نقد از منابع مهم و حیاتی هر واحد اقتصادی است. ایجاد توازن بین وجوه نقد موجود و نیازهای نقدی یکی از مهمترین عوامل سلامت اقتصادی واحدهای تجاری و تداوم فعالیت آنهاست. در بسیاری از تصمیمات مالی ، الگوهای ارزشگذاری اوراق بهادار ،روشهای ارزیابی طرحهای سرمایه ای و غیره ، جریانهای نقدی نقشی محوری دارد. 

به باور مودیلیانی و میلر بر اساس فرضیه بازارهای کامل، شرکتها می توانند با مراجعه به بازارهای سرمایه به آسانی و با کمترین هزینه، پروژه های سرمایه گذاری خود را تأمین مالی کنند به عبارت دیگر، شرکتها می توانند به آسانی منابع داخلی و خارجی را با هم جایگزین نمایند و هیچ هزینه اضافی از این بابت نمی پردازند ؛ لذا مانده وجه نقد ، موضوعی نامربوط تلقی می شود و تصمیمات در مورد وجه نقد مستقل از وضعیت مالی شرکت خواهد بود 

واقعیت این است که در بازارهای ناقص، نمی توان به راحتی منابع داخلی و خارجی را جایگزین یکدیگر در نظر گرفت؛ زیرا برای تأمین مالی خارج از شرکت باید هزینه اضافی پرداخت و این هزینه به دلیل عدم تقارن اطلاعاتی افزایش می یابد

وجود جریان نقدی در صورت نبود تقارن اطلاعاتی بین مدیران و سهامداران منجر به بیش سرمایه گذاری می شود و از سوی دیگر وجود محدودیت در تأمین مالی، به کم سرمایه گذاری منتهی می گردد - بهونیا و بخوتیٍ، - 2011 که در نهایت هر دو منجر به کاهش ارزش شرکت خواهند شد. همچنین در رابطه با ساختار سرمایه مشخص شده که تأمین مالی از طریق بدهی میتواند منجر به نظارت بستانکاران بر عملکرد مدیران شود و جریان نقد آزادی که مدیران ممکن است در سرمایهگذاریها و فعالیتهای کم ارزش بهکار گیرند را کاهش دهد. 

از طرف دیگر استفاده کنندگان از گزارش های مالی شرکت ها، برای تصمیم گیری در زمین ه خرید ، فروش، ارزیابی عملکرد مدیران و دیگر تصمیم های اقتصادی مهم، به اطلاعات مالی باکیفیت نیاز دارند. به طور کلی، سرمایه گذاران زمانی در یک واحد اقتصادی سرمایه گذاری می کنند که نخست، درباره آن اطلاعات کافی داشته باشند و دوم، به این اطلاعات اطمینان کنند. از طرفی با توجه به اینکه صورت های مالی، اطلاعات با ارزشی را برای گروههای برون سازمانی فراهم می کند، اتکای شدید بر اعداد حسابداری و به ویژه سود، انگیزه های قدرتمندی را برای مدیران فراهم می کند تا به نفع خودشان اقدام به دستکاری سود کنند. این امر موجب می شود، استفاده کنندگان به اطلاعات غلطی دست یابند بر اساس آن، تصمیم های نادرستی اتخاذ کنند

.2 پیشینه ی تحقیق

سابرامانیام و همکارانِ - 2011 - در تحقیقی به بررسی رابطه بین ساختار شرکت و میزان وجه نقد نگهداری شده پرداختند. آنها با جمع آوری شواهد در محیط بورسی نیویورک طی سالهای 1988تا 2006 نشان دادند شرکتهایی که دارای مالکیت غیر متمرکز ومتنوع تری هستند در مقایسه با شرکتهای که مالکیت متمرکزدارند به طور معناداری کمتر وجه نقد نگه می دارند.

پن من و یهوداّ - 2009 - اقدام به بررسی تاثیر واکنش بازار بر جریان نقد آزاد نمودند. نتایج نشان داد، بازار سرمایه، سود گزارش شده شرکت ها را به صورت مثبتی قیمت گذاری می کند، به گونه ای که هر چه کیفیت سود شرکت ها بالاتر باشد، قیمت سهام آن نیز بیشتر ارزش گذاری می شود.

خدادادی و همکاران - 1392 - عوامل موثر بر ارزش گذاری جریان نقد آزاد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی نمودند. نتایج تحقیق نشان داد، جریان نقد آزاد شرکت هایی که فرصت رشد بیشتری دارند، بیشتر از جریان نقد آزاد سایر شرکت ها ارزش گذاری می شود. همچنین نتایج تحقیق نشان داد، که جریان نقد آزاد شرکت هایی که درصد مالکیت مدیریت بیشتر و اهرم مالی بالاتری دارند

کمتر از جریان نقد آزاد سایر شرکت ها ارزش گذاری می شود. اما نتایج تحقیق برای تاثیر کیفیت سود و میزان مالکیت نهادی بر ارزش گذاری جریان نقد آزاد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران معنادار نبوده است.

.3 روش تحقیق

این تحقیق، از جهت همبستگی و روششناسی تحقیق، از نوع شبه تجربی و پس رویدادی در حوزهی تحقیقات اثباتی حسابداری است که با اطلاعات واقعی صورت میگیرد و چون میتواند در فرایند استفاده از اطلاعات کاربرد داشته باشد، لذا نوعی تحقیق کاربردی است. جامعه آماری این تحقیق کلیه گروهای صنعت بورس اوراق بهادار تهران میباشد که از سال 1387 لغایت 1392 در بورس فعال بودهاند.

.3-1 فرضیههای تحقیق

کیفیت سود پایین تاثیر منفی - معکوس - بر ارزش وجه نقد نگهداری شده شرکت ها دارد.
-3-2 مدل تحقیق و تعریف عملیاتی متغیرها

-3-2-1 متغیر وابسته
= Firm value ارزش شرکت که برابر است با ارزش بازار سهام عادی به اضافه ارزش دفتری بدهی های شرکت.
-3-2-2 متغیرمستقل
DACit=TACit-NDACit× =Cash_Level مانده نقد و بانک شرکت تقسیم بر جمع کل دارایی های شرکت i در پایان سال t که از ترازنامه شرکت به دست می آید.

-3-2-3 متغیرهای کنترل
= Lev نسبت اهرمی که از طریق تقسیم جمع بدهی ها بر جمع دارایی ها محاسبه می شود. = LnAsset لگاریتم طبیعی جمع کل دارایی ها.

= ROA نسبت بازده دارایی ها که از طریق تقسیم سود خالص بر جمع دارایی ها محاسبه می شود.

.4 نتایج تجربی .4-1 نتایج حاصل از برازش مدل رگرسیون

در این تحقیق برای آزمون فرضیات تحقیق از مدل رگرسیونی زیر استفاده شده است:

پس از آزمون مفروضات رگرسیون و اطمینان از برقراری آنها، نتایج حاصل از برازش معادله رگرسیون فوق برای در جدول - 1 - ارائه شده است. مقدار آماره - 11/809 - F نیز حاکی از معناداری کل مدل رگرسیون می باشد. همان طور که در قسمت پایین جدول - 7 - مشخص شده است، ضریب تعیین و ضریب تعیین تعدیل شده مدل فوق به ترتیب عبارتند از 58/7 درصد و 52/9 درصد. بنابراین، میتوان نتیجه گرفت که در معادله رگرسیونی مزبور ، تنها حدود 52/9 درصد از تغییرات ارزش شرکتهای مورد بررسی توسط متغیرهای مستقل و کنترل مزبور تبیین میشوند. در این جدول اعداد مثبت - منفی - در ستون مقدار ضریب نشان دهنده میزان تاثیر مستقیم - معکوس - هر یک از متغیرها بر ارزش شرکتهای مورد بررسی است.

جدول - 1 - نتایج حاصل از برازش معادله رگرسیون   

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید