بخشی از مقاله
چکیده
امروزه دانش به عنوان یک منبع ارزشمند و راهبردی رمز موفقیت سازمانها در بهره وری و مدیریت دانش است. درهر دو آنها دانشگران نقش کلیدی ایفا میکنند هدف از نگارش این مقاله بررسی تاثیر انجام فعالیتهای مدیریت دانش بر میزان بهره وری دانشگران می باشد.مطالعه حاضر تاثیر اجرای مدل مدیریت دانش ویگ بر بهره وری کارشناسان نیروگاه طرشت را نشان می دهد.
ماهیت این تحقیق توصیفی-زمینه یابی با هدف کاربردی می باشد.برای اخذ نظرات کارشناسان از روش پیمایشی و از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده است که براساس طیف لیکرت می باشد. روایی آن با استفاده از نظرات اساتید راهنما و مشاور دانشگاه خوارزمی و معاون اداری نیروگاه تعیین شده است و پایایی 0.8 برای پرسش نامه بدست آمده است.نتیجه حاصل از این تحقیق مشخص کننده وجود رابطه مثبت بین اجرای مدل مدیریت دانش ویگ - شامل:خلق،حفظ ونگهداری،تسهیم و بکارگیری دانش - با افزایش بهره وری دانشگران است.
مقدمه
جهان کنونی به سرعت به سمت رشد و پیشرفت گام بر میدارد و در این راه از همه امکانات و توان خود استفاده میکند. بالا بردن بهره وری یکی از اهداف همه کشورها یرای رسیدن به توسعه پایدار می باشد. از بهره وری تعاریف مختلفی ارائه شده است و دیدگاههای مختلفی درباره آن مطرح می باشد و بر حسب عواملی چون شرایط محیطی، تجربه ، دانش و.... تعاریف متفاوتی درباره آن ارائه شده است.
بیشتر تعاریف بهره وری حول محور مفاهیمی چون سود، بازدهی و.. آورده شده اند. در کل برای اینکه به اندیشه بهره وری مجهز گردیم باید دانش آن را در جامعه گسترش دهیم. یکی از مباحث اصلی بهره وری، نیروی انسانی می باشد، در واقع مهارت و دانش نیروی انسانی امروزه حرف اول را می زند و کنترل قدرت تولید و رقابت از نیروی طبیعی به نیروی انسانی انتقال یافته است؛ به گونهای که افزایش دانش نیروی انسانی از دغدغه های امروزه مدیریت برای افزایش بازدهی می باشد.در گذشته تنها منابع سازمانها زمین، کارو سرمایه بوده است.
اما امروزه سازمانها به اهمیت سرمایه های انسانی و منابع دانشی موجود پی برده اند. سازمانهای امروزه به جای تمرکز بر صنعت، بر دانش و توسه آن متمرکز می باشند - تافلر، 1990، به نقل از اسماعیل زاده، کارمزدی، . - 1391:3 اگر در گذشته کسب منابع مالی و تکنولوژیکی می توانست عامل مهمی در مزیت رقابتی سازمان ها به حساب آید، امروزه منابع اطلاعاتی و دانش و نیروهای متخصص که قادر به تبدیل این اطلاعات به ارزش افزوده برای سازمان باشند، از هر منبع دیگری، ارزشمند تر است.
رشد دانش در سالهای اخیر بسیار وسیع و زیاد بوده است. امروزه دانش به عنوان منبعی ارزشمند و استراتژیک و دارایی اصلی مطرح است. بدون مدیریتواستفاده درست ازآنسازمانهاازگردونهرقابتخارجمیشوند - زاهدی، نجاری ، .. - 1385امروزه سازمانهای بسیار بزرگ اقتصادی از مدیریت دانش برای افزایش بهره وری خود استفاده می کنند، دانش نقش بسیار مهمی در ایجاد پویایی و رشد و شکوفایی اقتصادی محیط دارد و با مدیریت آن می تون به سمت رشد و توسعه اقتصادی دست یافت به خصوص استفاده از آن در زمینه افزایش بهره وری نیروی انسانی بسیار اهمیت دارد.
امروزه مدیران دیگر می دانند که ماشین آلات و تجهیزات مهم ترین دارایی های یک سازمان به شمار نمی روند آنچه اهمیت دارد دانش سازمانی و مدیریت صحیح آن است.دارایی های دانشی در سازمانها اهمیت فراوانی دارند و فقدان وجود سیستمی برای مدیریت دانش باعث کاهش تضعیف نیروی سازمانی و کاهش قدرت رقابت آن خواهد شد. دانش سازمانی به نیروی انسانی وابسته است و اگر سازمان بتواند یک سیستم کارآمد برای جمع آوری، سازماندهی و نهادینه کردن دانش نیروی انسانی خود به دست آورد گام بزرگی در جهت افزایش بهره وری نیروی انسانی خود و در نهایت سازمان برخواهد داشت.
گلد1 و همکاران - 2001 - در پژوهشی تأثیر فرآیند دانش را بر عملکرد سازمانی بررسی کردند. آنها برای تأئید تجربی توانایی مدیریت دانش بر روی بهبود عملکرد سازمانی تلاش کردند. نتایج حاصل نشان داد که جمع آوری و تسهیم دانش جدید می تواند برای سازمان مزیت رقابتی فراهم کند و در نهایت موجب عملکرد سازمان شود
چوی و لی - 2003 - 2 در پژوهشی پیرامون سبک های مدیریت دانش و اثرات آن بر عملکرد سازمانی به بررسی این موضوع پرداختند که سبک های مختلف مدیریت دانش چگونه بر عملکرد سازمان تأثیر می گذارند.