بخشی از مقاله
چکیده
امروزه توانمندسازی کارکنان از مباحث مهم مدیریت منابع انسانی سازمان-ها به حساب میآید. داشتن نیروی انسانی توانمند و کارآمد که بنیاد ثروت و داراییهای حیاتی سازمان به حساب میآیند، منافع بسیار زیادی برای کلیه سازمانها خواهد داشت. این پژوهش به بررسی تاثیر مدیریت دانش در توانمند سازی کارکنان شرکت برق منطقهای مازندران میپردازد.
پژوهش از نوع توصیفی-پیمایشی بوده و دادههای مورد نیاز با استفاده از ابزار پرسشنامه و به روش نمونه گیری تصادفی از بین تعداد 291 نفر از کارکنان جامعه آماری مورد مطالعه و گردآوری شده است.
با این حال تجزیه وتحلیل داده ها بر اساس تعداد 262نفر با استفاده از نرم افزار SPSS21 انجام گرفت. برای آزمون فرضیات ازآزمون میانگین t استفاده شده است.
نتایج تحقیق بیانگر وجود رابطه بین متغیرهای پژوهشی است. به این صورت که مدیریت دانش بر توانمند سازی کارکنان تاثیر معناداری دارد.
-1 مقدمه
توانمندسازی افراد را قادرمیسازد تا از ظرفیتها های خود استفاده کنند، به نحوی که منافع خود و مهارت و سازمان را محقق سازند. سازمانها برای بقا در عرصه پر تلاطم رقابت امروز به منابع انسانی توانمند نیازمندند. دانش، اطلاعاتی است که کشف یا ایجاد شده و اسناد و مدارک، بوسیله ذهن انسان طبقهبندی شده است. بعنوان دانش سازمانی، تنها بخشی از مبنای دانش یک سازمان است. افراد، بخش اعظم از دانش را شامل میشوند و منابع اصلی تمامی دانش مستندسازی شده سازمان می- باشند. این افراد که خالق و نیازمند دانش هستند در صورت تسهیم آن و در اختیار قراردادن دانش به افراد توانند زمینه رشد و موفقیت سازمان در امور می دیگر، محوله را فراهم آورند. یکی از عواملی که منجر به توانمندسازی کارکنان میگردد دانش است بنابراین با جمع آوری دانش و مدیریت آن میتوان افراد را توانمند کرد
-2 تعریف مسأله و اهداف تحقیق
توانمندسازی روش ارزشمندی است که بین کنترل کامل مدیریت و آزادی عمل کارکنان توازن برقرار میکند. امروزه برای پاسخ به تغییراتی که در محی رخ میدهد سازمانها به کارکنانی توانمندتر از گذشته نیاز دارند.
در دوران حاضر توانمندسازی به سان ابزاری شناخته شده است که مدیران با آن قادر خواهند بود سازمانهای امروزی راکه دارای ویژگیهایی چون تنوع شبکههای نفوذ، رشد،اتکا به ساختار افقی و شبکه ای، حداقل شدن فاصله کارکنان از مدیران و کاهش تعلق سازمانی و به کارگیری فناوری اطلاعات میباشند را به طور کارآمد اداره کند به عبارت دیگر، اهمیت منابع انسانی به مراتب از فناوریهای جدید، منابع مالی و مادی بیشتر است. نیروی انسانی توانمند، سازمان توانمند را به وجود میآورد
به دلیل پویا بودن شرکت برق منطقه ای مازندران و تغییرات زیادی که در درون آن صورت میگیرد نیازمند نیروهای منعطف میباشد و از کارکنان انتظار می رود که دست به ابتکار عمل بزنند و مسئولیت اداره محل کارشان را بپذیرند، این مهم از طریق توانمندسازی آن ها برای انجام بهتر کارها میسر خواهد گردید.یکی از بزرگترین مشکلات مدیریت در حال حاضر چگونگی استفاده از تمامی دانش موجود در سازمان است.از آنجاییکه مدیر سازمان نمی تواند در همه ی زمینه ها نظر کارشناسی بدهد نیازمند افرادی با دانش به روز است تا در مسائل و مشکلات بتوانند با خلاقیت و تفکر، ارائه راه حل کنند و همچنین بتوانند این دانش را تا حد ممکن در اختیار دیگران قرار دهند.
هر سازمانی برای اینکه با دنیای در حال تغییر سازگار گردد باید از عهده این تغییر و تحول برآید، باید مهارتهای جدید و نگرشهای تازه به وجود آورند. یکی از پاسخهای خردمندانه به محی متغیر ، افزایش آگاهی از اهمیت دانش و یادگیری است. دانش در سازمان بعنوان یک دارایی استراتژیک شناخته شده است که باید در راستای اهداف سازمان باشد
-3فرضیات پژوهش
-1-3 فرضیه اصلی
مدیریت دانش در توانمندسازی کارکنان شرکت برق منطقه-ای مازندران تاثیر معناداری دارد.
-2-3 فرضیات فرعی
اجتماعیسازی بر توانمندسازی کارکنان شرکت برق منطقه-ای مازندران تاثیر معناداری دارد.
برونسازی بر توانمندسازی کارکنان شرکت برق منطقهای مازندران تاثیر معناداری دارد.
ترکیبسازی بر توانمندسازی کارکنان شرکت برق منطقهای مازندران تاثیر معناداری دارد.
درون سازی بر توانمندسازی کارکنان شرکت برق منطقهای مازندران تاثیر معناداری دارد.
-4 قلمرو پژوهش
-1-4 قلمرو مکانی پژوهش
قلمرو مکانی پژوهش شرکت برق منطقهای مازندران می-باشد.
-2-4 قلمرو زمانی پژوهش
قلمرو زمانی پژوهش ،از ابتدای خرداد 92 لغایت پایان فروردین 93 میباشد.
-3-4 قلمرو موضوعی پژوهش
قلمرو موضوعی پژوهش تاثیر مدیریت دانش در توانمندسازی کارکنان شرکت برق منطقهای مازندران می-باشد.
-5 روش پژوهش
روش پژوهش بصورت توصیفی- پیمایشی میباشد.