بخشی از مقاله
چکیده
حجاب به عنوان یک مساله مهم جوامع بشری ، دارای ابعاد فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی است و دارای مؤلفه های مذهبی معنوی، منزلتی، شخصیتی و رفتاری که میتوان از زوایا، پارادایم ها و منظرهای مختلفی به آن نگریست . ازنگاه جامعه شناختی،حجاب در بستری از روابط اجتماعی شکل می گیرد و دارای آثار و فواید زیادی در ابعاد فردی،خانوادگی واجتماعی است.این مقاله که با هدف تبیین جامعه شناختی بی حجابی و بدحجابی و تاثیر آن بر سست شدن بنیان های خانواده ، به روش مطالعه اسنادی - کتابخانه ای - تدوین شده است به دنبال این است که ضمن توضیح جامعه شناختی عوامل موثر بر بی حجابی براساس نظریه های جامعه شناسی - همچون نظریه یاد گیری کجروی،انکار مسولیت، تناقض های هنجاری و... - به تشریح اثرات مثبت حجاب بر استحکام بنیان های خانواده بپردازد .
مقدمه
مقوله بی حجابی امروز به یک معضل کاملاً مشهود در جامعه در آمده است، معضلی که فقط برای افراد بی حجاب مشکل ایجاد نمی کند؛ درواقع آسیب هایی که از بی حجابی ناشی می شود تمام اعضای جامعه را در بر می گیرد. حجاب و عفاف که یک دستور دینی است از مسائل مهم و کلیدی جامعه ماست و با بسیاری از مسائل پیوند خورده و دارای ابعاد سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی شده است و از آن جهت که در تنظیم روابط زن و مرد نقش دارد، به همه افراد جامعه مربوط می شود. این حکم از آثار، برکات و نقش آفرینی های خاصی برخوردار است و اگر حقیقت این حکم برای انسان ها روشن و آشکار گردد بعید است که فطرت های سالم و خداخواه تسلیم آن نشوند و آن را اطاعت ننمایند. بر همین اساس حجاب و پوشش اسلامی که یکی از اوامر انسان ساز الهی و یکی از احکام حیات بخش اسلام در زندگی طیبه است و منطبق بر فطرت بشر و مبتنی بر نیازها و شرایط روانی او و زمینه ساز پویایی و کمال انسانی فرد و جامعه است. رعایت حجاب نه تنها برای خود زن ارزش می آفریند، بلکه می تواند خانواده، اجتماع و ... را نیز تحت تأثیر قرار دهد. همان طور که رعایت آن به عنوان یک امر ضروری می تواند مفید باشد، عدم رعایت آن نیز پیامدهایی منفی را به همراه دارد. فواید و اثرات رعایت حجاب و پیامدهای آن پاسخی مناسب به این سئوال است که چرا حجاب برای زنان ضروری است؟ نقش آن در کاهش آسیب های اجتماعی و استحکام نهاد خانواده چیست؟ و آنچه می تواند جامعه ای را از آسیب های شوم مصون داشته و حفظ کند، ترویج فرهنگ دقیق عفاف و حجاب و تبیین ابعاد مختلف آن در جامعه است. شناخت تأثیر حجاب و نقش آن در استحکام بنیان خانواده می تواند مسیر حرکت جامعه را به سوی ترقی و تعامل هموار سازد، و از فروپاشی خانواده ها جلوگیری نماید.
هدف تحقیق
هدف کلی
تبیین جامعه شناختی بی حجابی.
اهداف جزئی
بررسی عوامل مؤثر بر بی حجابی
بررسی اثرات مثبت حجاب بر استحکام بنیان خانواده
روش تحقیق
در این مقاله از روش اسنادی - کتابخانه ای - برای جمع آوری اطلاعات و داده های مورد نیاز استفاده شده است.
ابزار گردآوری داده ها
ابزاری که برای گردآوری و ثبت اطلاعات استفاده شده است شامل یادداشت ها و برگه های تحقیق - فیش برداری - می باشد.
تعریف مفاهیم
مفهوم لغوی عفاف
عفت به معنای مناعت و عفیف به معنای خود نگه دار و با مناعت به کار می رود - بهروزی، . - 1387
مفهوم لغوی حجاب
حجب و حجاب هر دو مصدر و به معنی پنهان کردن استامراهٌ.» محجوبهٌ « زنی که پوشانیده است. کلمه حجاب به معنی پرده یا حائل میان دو چیز است - مطهری، . - 1386
تعریف بی حجابی