بخشی از مقاله

خلاصه

سامانهي اطلاعات اقلیمی کشاورزي از مهمترین زیربناهاي نیل به توسعهي پایدار کشاورزي بشمار میرود. بررسیها حاکی از آن است که این سامانه در کشور با چالشهاي چندي روبرو است که گذر از آنها نیازمند روي آوري به ساز و کارهاي اصلاحی در ابعاد مختلف است. از آنجا که این چالشها بر شبکههاي کنشگران تولید، فناوري، ترویج، و کاربران اطلاعات به شیوههاي مختلف و در سطوح متفاوت تأثیر میگذارند، بنابراین لازم است که به دور از هرگونه تجویز دستورالعمل جهانشمول و زمانشمول استاندارد نسبت به توسعهي سامانه اقدام نمود. این مهم مستلزم در نظر گرفتن بستر و زمینهي سامانه، و شناسایی شرایط مداخلهگر، و گزیدارها و ملاكهاي مناسب مؤثر بر کارکرد آن می-باشد.

این پژوهش با رویکرد موردپژوهی به مطالعهي ساز و کار سامانهي اطلاعات اقلیمی کشاورزي در استان فارس پراخته است. در این پژوهش، دادهها با استفاده از تکنیک "نقشههاي علّی استخراج شده تعاملی" و ابزار مصاحبه و گروه تمرکز گردآوري گردید و بر اساس محورهاي موجود در چارچوب مفهومی، با استفاده از منطق نقشه هاي علّی مورد واکاوي قرار گرفتند.

جامعهي آماري پژوهش مشتمل بر کنشگران عرصهي تولید، ترویج، و کاربران اطلاعات اقلیمی کشاورزي در استان فارس بوده که به ترتیب تعداد 2، 6، و 7 گروه از کنشگران فوق براي حصول اشباع نظري مورد مصاحبه قرار گرفتند. واکاوي نقشههاي علّی نشان داد، تعیین کننده هاي ساز و کار سامانه اطلاعات اقلیمی کشاورزي در قالب پنج دستهي عامل اقتصادي، پردازش و فناوري اطلاعات، سازمانی، سیاسی- اجتماعی، و فنی طبقهبندي میگردند. بر مبناي یافته هاي پژوهش، ملاكهایی در راستاي دستیابی به یک سامانه ي اطلاعات اقلیمی کشاورزي پاسخگو در کوتاه- مدت و نیز پایدار در درازمدت در استان فارس ارائه شده است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید