بخشی از مقاله
چکیده
هدف کلی این تحقیق تحلیل گردشگران داخلی ورودی به روستای کندوان از منظر بخش بندی بازاراست. پس از تهیه کلیات و چهارچوب نظری تحقیق، برای جمع آوری اطلاعات وداده ها از مطالعات اسنادی و میدانی استفاده گردید. پس از تکمیل، داده ها در نرم افزارهای EXCEL و SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. و فرضیات تحقیق نیز با استفاده از نرم افزار SPSS و بهره گیری از آزمون پیرسون آزمایش گردید.
یافته ها جمعیت شناختی حاکی از آن است که بیشتر گردشگران دیدارکننده از روستای کندوان در بازه ستی 45-20 قرارداشته؛ شغل اکثرآنها دولتی و کارمند می باشند؛ گردشگران ورودی دارای تحصیلات عالیه و همچنین درآمد متوسط یا متوسط به پایین می باشند. از منظر جغرافیایی بیشترین گردشگران مربوط به شمالغرب کشور و کمترین تعداد نیز متعلق به جنوب و مرکز ایران است و این جاذبه دارای برد منطقه ای است0 آزمون فرضیات نیز بین فاصله از مقصد و تعداد گردشگران و همچنین سن گردشگران با گردشگری خودرویی رابطه نشان داد. در خاتمه نیز پیشنهاداتی جهت بهبود گردشگری ارایه گردید.
مقدمه
امروزه صنعت گردشگری به حدی از رشد رسیده است که فعالیت های گردشگری به عنوان بخش چهارم فعالیت های انسان پس از کشاورزی، صنعت و خدمات محسوب می گردد و کارشناسان پیش بینی می نمایند که تبدیل به سود آورترین صنعت دنیا گردد و از آن به عنوان صادرات نامریی یاد می کنند. صنعت گردشگری به عنوان یکی از مهمترین پدیده های هزاره سوم طی نیم قرن اخیر با رشد تصاعد گونه خود تاثیر بسزایی در رشد و پویایی اقتصاد و تبادل فرهنگی کشورها داشته است.
بطوری که بسیاری از صاحب نظران، قرن حاضر را قرن گردشگری نامیده اند - اشرف زاده و دیگران،. - 84:1389. مطابق با سند چشم انداز بیست ساله، کشور ایران می بایست در کلیه زمینه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در سطح منطقه رتبه اول را کسب نماید که دستیابی به 1/5 درصد کل گردشگران و 2 درصد کل در آمد گردشگری جهان از اهداف سند چشم انداز بیست ساله محسوب می گردد - پورکاظمی و رضایی، . - 282 :1383
بیان مساله
توسعه ی گردشگری به عنوان مجموعه فعالیت های اقتصادی، تأثیر به سزایی در تقویت بنیان های اقتصادی جامعه دارد. نقش گردشگری به عنوان منبع جدیدی برای ایجاد اشتغال، کسب درآمد، جذب ارز، توسعه ی صنایع وابسته و از بین برنده برون کوچی ساکنان شهرها و روستاها در مطالعات متعدد مورد تأیید قرار گرفته است. به طوری که امروزه توسعه و ارتقای گردشگری به طور جدی در دستور کار بسیاری از کشورها قرار گرفته است.
ایران کشوری است که از لحاظ پتانسیل های گردشگری در رتبه ی بالایی قرار دارد اما، علیرغم داشتن قابلیت های فرهنگی و طبیعی نتوانسته است نقش شایسته ای را در بازار گردشگری ایفا نماید. یکی از مناطق عمده ی گردشگر پذیر ایران، استان آذربایجان شرقی است، این استان از دیرباز دیار آشنای جهانگردان و سفرنامه نویسان بوده است و یکی از جاذبه های مهم گردشگری این استان روستای تاریخی کندوان می باشد. این روستا در سال های اخیر روند رو به رشدی را به لحاظ گردشگران ورودی تجربه کرده است.
برابر آمار غیر رسمی اعلامی از جانب بخشداری شهرستان اسکو و دهیاری روستای کندوان تعداد گردشگری ورودی به این روستا در سال 1389 برابر 613200 نفر بوده است که از این تعداد 608000 نفر گردشگر داخلی و 5200 نفر گردشگر خارجی بوند. در سال 1390 این تعداد به 693335 نفر رسید که از این تعداد 685000 گردشگر داخلی و 8335 نفر گردشگر خارجی بودند. این رقم در سال 91 به 734158 نفر رسید که از این تعداد 721080 نفر گردشگر داخلی و 13078 نفر گردشگر خارجی بود.
با وجود افزایش میزان گردشگران، نتایج برخی مطالعات حاکی از این است که این روستا نتوانسته است در جذب درآمدهای حاصل از گردشگری توفیقی کسب نماید. طی مطالعه ی انجام شده با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط ارزش تفریحی سالانه ی کندوان 1171500000ریال بر آورد گردید و میانگین تمایل به پرداخت به وسیله ی گردشگران 3905 ریال بود. - خداویردی زاده و همکاران، 1387، . - 1
به نظر می رسد این رقم ناچیز ناشی از بازاریابی انبوه و عدم شناخت ذائقه، آگاهی نداشتن از هدف مسافرت، عدم شناخت الگوهای مصرف، عدم شناخت تقاضا، عدم استقرار امکانات مناسب اقامتی مطابق با درآمدهای مختلف گردشگران و عدم وجود تبلیغات مناسب سخت افزاری و نرم افزاری برای آن ها باشد و در یک کلام این که مشتریان این بازار شناسایی نشده و مطالعات بخش بندی که زیر بنای اولیه ی هر گونه برنامه ریزی برای بازاریابی می باشد در آن اجرا نگردیده است. لذا در راستای این مسئله سوال تحقیق بیان می گردد.
سؤال اصلی
ویژگی های جمعیت شناختی و جغرافیایی گردشگران دیدار کننده از روستای گردشگری کندوان چگونه است؟
اهداف تحقیق:
شناسایی و تفکیک گردشگران ورودی به روستای کندوان بر اساس معیارهای بخش بندی
ارزیابی هدف اصلی مسافرت گردشگران
تحلیل و ارزیابی مبدا مسافرت گردشگران
ارائه ی پیشنهادات و راهبرهای کاربردی در توسعه ی گردشگری روستا.
فرضیات:
بین افزایش سن ومیزان گردشگران خودرویی رابطه وجود دارد.
بین فاصله از مقصد گردشگری و میزان گردشگران ورودی رابطه وجود دارد.
مبانی نظری
گردشگری روستایی