بخشی از مقاله

چکیده
حوزه مدیریت دانش هر روز گسترده تر می شود و سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان شرقی درصدد آشنا کردن کارکنان خود با دانش روز است. در این میان فرآیند چرخه دانش در این سازمان امری ضروری برای افزایش علم و دانش کارکنان و انجام صحیح وظایف می باشد. در این پژوهش به بررسی ارتباط میان چرخه دانش از حوزه مدیریت دانش و مسیر شغلی از حوزه مدیریت سرمایه انسانی پرداخته ایم. جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان شرقی می باشد. در ضمن داده های جمع آوری شده از طریق پرسشنامه با روش مدل معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار لیزرل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از فرضیه ها بیانگر این مطلب می باشد که بین جذب، ذخیره، اشتراک و بکارگیری دانش با مسیر شغلی ارتباطی معنادار و مثبت وجود دارد.
1 -مقدمه

در جهان امروزی، دانش به یک منبع کلیدی تبدیل شده است و برای بقای سازمانها بسیار حیاتی می باشد. سازمانها در مواجهه با محیطهای پویا، در حال پی بردن به یک دارایی وسیع و پراکنده در سازمان هستند. این دارایی ارزشمند، دانش سازمانی است که نه تنها در سازمانهای تجاری، بلکه در سازمانهای دولتی و غیرانتفاعی ارزش آنها آشکار شده است. حوزه مدیریت دانش هر روز گسترده تر می شود و سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی درصدد آشنا کردن کارکنان خود با دانش روز است. در این میان فرآیند چرخه دانش در سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی امری ضروری برای افزایش علم و دانش کارکنان و انجام صحیح وظایف می باشد. معلوم نیست که فرآیند چرخه دانش در سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی به طور کامل جریان می یابد و کارکنان تمامی سطوح در این فرآیند قرار می گیرند و از دانش بهره می برند و این امر موجبات توسعه مسیر شغلی کارکنان و رضایت آنها را فراهم می آورند. در این پژوهش، هدف اصلی تبیین وجوه کمیت و کیفیت ارتباط میان مراحل چهارگانه چرخه دانش و مسیر شغلی در سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان شرقی است.
- 2 اهمیت موضوع
با گذر از انقلاب صنعتی و ورود به هزاره جدید، دیگر موتور رشد سازمانها به سرمایه و نیروی انسانی محدود نمی گردد. مهترین متغیر رشد همه جانبه سازمانها در عصر حاضر، دانش است. دانش زیر بنای مهارت، تخصص و تجربه هر فرد است. امروزه سرمایه های یک سازمان تنها سرمایه های مالی و فیزیکی نیست بلکه سرمایه های دانشی مهمتر از این دو سرمایه مود توجه است. نتایج تحقیقات انجام شده در طی سالهای گذشته در این حوزه نشان میدهد که بطور کلی وضعیت عوامل زیرساختی مدیریت دانش در کشور مناسب نیست.به همین دلیل دولت جمهوری اسلامی ایران، توسعه مبتنی بر دانایی و دانش محوری را یکی از محورهای اساس برنامه پنجم توسعه کشور قرار داده است. اکنون مناسب ترین فرصت برای توجه به مدیریت دانش و استقرار آن در بخش دولتی است. تحقیق حاضر با رائه راهکارهای عملی به منظور بهبود الگوی مسیر شغلی پرسنل سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان شرقی از طریق جذب، ذخیره، اشتراک و بکارگیری کارای دانش می باشد.

3 -فرضیه های پژوهش فرضیه اصلی: میان فرآیند چرخه دانش و مسیر شغلی کارکنان سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی ارتباط معناداری وجود دارد.

فرضیه های فرعی
-ارتباط معناداری میان جذب دانش و مسیر شغلی کارکنان سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی وجود دارد.

-ارتباط معناداری میان ذخیره دانش و مسیر شغلی کارکنان سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی وجود دارد.

-ارتباط معناداری میان اشتراک دانش و مسیر شغلی کارکنان سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی وجود دارد.

-ارتباط معناداری میان بکارگیری دانش و مسیر شغلی کارکنان سازمان صنعت، معدن و    تجارت آذربایجان شرقی وجود دارد.
5 -روش تحقیق
تحقیق حاضر بر حسب هدف، کاربردی بوده و بر اساس میزان کنترل شرایط تحقیق - میزان دخالت متغیرها - توصیفی می باشد و همچنین روش انجام ان پیمایشی می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل کارمندان سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان شرقی می باشد که تعداد آنها حدود نفر است. روش نمونه گیری در این تحقیق به صورت تصادفی ساده بوده و برای تعیین حجم نمونه مطابق جدول مورگان تعداد نفر به عنوان حجم نمونه آماری پژوهش انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش یک پرسشنامهدو بخشی بوده که به منظور بررسی فرضیه ها طراحی شده بود. بخش اول پرسشنامه جهت دریافت اطلاعات پیرامون جنسیت، سن، مدرک تحصیلی، سابقه کار و سمت سازمانی بوده و بخش دوم شامل سوال باز می باشد که سوالات ٌتاُ مربوط به متغیر جذب دانش، ِتاْ مربوط به متغیر ذخیره دانش، تا مربوط به متغیر اشتراک دانش، تا مربوط به متغیر بکارگیری دانش و سوال ٌُمربوط به متغیر وابسته یعنی مسیر شغلی میباشد. جهت نمره دهی به گزینه های پرسشنامه از مقیاس لیکرت استفاده شده است: در این پژوهش یرای سنجش روایی پرسشنامه از روش قضاوت خبرگان، و برای سنجش پایایی کل پرسشنامه از روش الفای کرونباخ - استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش از روش مدل معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل - Lisrel - استفاده می شود.
6 -تجزیه و تحلیل داده ها

از بین نفر پاسخگو از نظر جنسیت،  % - را زن و - - را مرد تشکیل می دهند. بر حسب سن، بیشترین درصد مربوط به گروه سنی  - سال می باشد. از نظر سطح تحصیلات، بیشترین فراوانی مربوط به افراد لیسانس و کمترین فراوانی مربوط به افراد دیپلم می باشد. از نظر سمت سازمانی، بیشترین فراوانی مربوط به سمت کارشناس میباشد. از نظر سابقه خدمت، بیشترین فراوانی مربوط به افرادی است که بین سال سابقه دارند و کمترین فراوانی مربوط به افرادی است که ًَ-ٍّ سال سابقه دارند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید