بخشی از مقاله

چکیده:

هدف از این مطالعه بررسی اثر سن و جنس کودك و همچنین ترتیب توالد او در خانواده بر تربیت و شخصیت فرزندان می باشد. طبق آیات قرآن و روایات اسلامی، والدین نسبت به تربیت دینی فرزندان خود مسئولیت سنگینی دارند.تحقیقات نشان می دهد که فرزند ارشد در برآورده شدن خواسته هاي خود پافشاري کمتري دارند؛ در حالی که کوچکترین فرزند، با اصرار، خواهان به کرسی نشاندن حرف خود می باشد. در این مقاله روش مورد استفاده مطالعه موردي و کتابخانه اي می باشد. ضمن مروري برادبیات تحقیق و استفاده از یافته هاي پژوهشی ، نتایج و پیشنهادهاي حاصل از آن را ارائه می دهد .و می توان نتیجه گرفت بین ترتیب تولدو جنسیت فرزندان، تاثیرشخصیت خواهران و برادران بر یکدیگر، و والدین کودك رابطه وجود دارد.

کلید واژه ها:: والدین کودك، جنسیت فرزند، شخصیت کودك ، تربیت، ترتیب توالد

مقدمه

خانواده به عنوان یک سیستم اجتماعی، شامل گروهی از افراد است گه از طریق ازدواج، تولید مثل و پرورش فرزندان با یکدیگرزندگی می کنند رابطه اعضاي خانواده، رابطه ي عمیق و چند لایه است که عمدتا" بر اساس تاریخچه ي مشترك و درونی شده درباره ي جهان و اهداف مشترك بنا شده استو در این نظام،افراد توسط علایق و 2دلبستگی هاي عاطفی نیرومند، دیر پا و مقابل با یکدیگر پیوند دارند. خانواده، معرف نظامی است که اعضاي آن به صورت گروه سازماندهی شده اند و کلی را ساخته اند که از مجموع یکایک اجراي آن، فراتر است - تبریزي، 1385،ص. - 130اولین وموثرترین الگوهاي فرد، در خانواده مشاهده می شوند.

خانواده به عنوان اصلی ترین سازمان اجتماعی، در نهادي کردن رفتارهایی به فرزندان کمک می کند تا اولین تجربیات زندگی را کسب نمایند و از رفتار اعضاي آن الگو برداري کند . بی دلیل نیست که فرزندان را آینه رفتار والدین می دانند و در قضاوت ها رفتار فرزندان را به حساب پدر و مادر آنها می گذارند . تحقیقات نشان داده است که هر قدر رابطه عاطفی بین والدین و فرزندان گرم تر و صمیمی تر باشد الگو پذیري آنها از والدین بیشتر خواهد بود. پس از خانواده مدرسه جایگاه ویژه اي را به خود اختصاص می دهد.معلم و مربی الگوهایی اند که بیش تر مقبولیت و بالاترین سطح نفوذ پذیري را در نزد دانش آموز دارند و از اهمیت و موقعیت اجتماعی خوبی در بین آنان برخوردارند. بسیاري از دانش آموزان آنچنان از رفتار معلم خود الگو میگیرند که قادر به ایفاي نقش همانند او با دیگران می شوند - اطیابی، 1387،ص . - 25

خانواده از آن لحاظ اهمیتش معلوم می شودکه موجب بقاي نسل است و این خود موجب بقاي جامعه می شود اهمیت ویژه دیگر خانواده آن است که موجب نگه داري و مراقیت از فرزندان در مواقعی می شود گه آنها قادر به اراده خود و ادامه حیات نیستند و تأثیري که خانواده از لحاظ کارکرد دارد بر میزان اهمیت آن می افزاید. یکی دیگر از اهمیت خانواده تأثیري است که خانواده بر شخصیت افراد دارد، چون کودکان ویژگی هاي رفتاري را از والدین به ارث می برند. لذا خانواده نقش مهمی در رشد شخصیت نمافرزندان دارد - یوسفی،1381،ص. - 24پژوهش هاي انجام شده در خصوص باور هاي جنسیتی کودکان و بزرگسالان مؤید این نکته است که جنسیت مقوله مهم و پر قدرتی در درك ما از جهان است.

جامعه ما با مقدار زیادي با سوگیري جنسیت مواجه است و کودکان به سرعت رفتارهاي مربوط به جنسیت را فرا می گیرند. رسانه هاي گروهی، تلویزیون، سینما، نشریات و کتاب هاي داستانی، هم منعکس کننده کلیشه هاي فرهنگی اند و هم به آنها جهت می دهند .نویسنده در این پژوهش به این نتیجه رسیده است که فرزندان از بدو تولد ویژ گیهاي الگو پذیري را با خود همراه دارند و مطابق با آن از همان کودکی و از زمان مراحل اولیه فهم و درك را می گذراند و اطراف خود را می بیند، به یادگیري می پردازد و الگو برداري می کند. الگوپذیري یکی از مهمترین شیو هاي استقرار نگرش ها، اعتقادات و رفتارهاست که در ابتدا از محیط خانواده آغاز می شود و پس از آن معلمان و گروه همسالان این نقش را ایفا می کنند و همچنیندر تحقیقات انجام شده به این نتیجه رسیده اند که بین تربیت تواد و شخصیت فرزندان رابطه معناداري وجود دارد.

مفهوم خانواده و انواع آن:

خانواده ها مرکب از افرادي هستند که تاریخچه مشترکی دارند،پیوند عاطفی با هم دارند، و در اهداف و فعالیت مشترکی دخبل اند. مسایل ودغدغده هاي خانوادگی ممکن است به صورت هاي قانونی باشند یا نیاشند. تجربه مشترکی وجود دارد که مشحصه آن بهم وابستگی روان شناحتی و اجتماعی است که ویژگی تمام روابط خانوادگی است. همچنین خانواده را باید در درون بافت منظومه هاي دیگري که با آنها در تعامل اند در نظر گرفت. منظومه هایی نظیر محله، مدرسه، محل کار، کلیسا، فرهنگ، نژاد، طبقه اجتماعی و باورها - بهاري،مهدوي هرسینی،1383،ص. - 28خانواده از لحاظ ساختار ، نظام عاطفی پیچیده اي است که ممکن است دست کم سه، یا بخاطر طول عمر بیشتر آدمیان در حال حاضر چهار نسل را در بر بگیرد. خانواده بدون توجه به سنتی یا نو بودن، سازگاري یا ناسازگاري و

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید