بخشی از مقاله

چکیده

کشور ایران به دلیل داشتن نواحی آب وهوای مختلف و نیز جاذبه های طبیعی ،تاریخی ومذهبی وبعد از پایان جنگ تحمیلی وجود یادمانهای دفاع مقدس دارای اهمیت زیادی می باشد،بطوریکه دارای رتبه دهم جاذبه های باستانی،تاریخی ورتبه پنجم جاذبه های طبیعی به عنوان امن ترین کشور از لحاظ امنیت برای گردشگری است. گردشگری یکی از بخشهای اجتماعی،اقتصادی ،فرهنگی و از مولفه های عمده تجارت بین المللی شده است و در جامعه امروزی عقیده بر این است که در بخش جهانگردی، گردشگری رویدادها در دوران پست مدرنیسم به یکی از قطبهای پرطرفدار و رایج گردشگری تبدیل گشته و هر روز بر علاقمندان به این نوع از گردشگری افزوده می شود.

گردشگری رویدادها به بازدیدها و سفرهای سازمان دهی شده ای گفته می شود که از مناطق مصیبت دیده و شهرهایی که در معرض پدیده های طبیعی مانند زلزله، سونامی، سیل، ورویدادهای بشری مانند جنگ وآثار ناشی از جنگ قرار گرفته و حملات تروریستی وجنگ شهری در آنها واقع شده است. هدف از این مطالعه، بررسی ظرفیتهای کارآفرینی در بخش گردشگری با تأکید بر گردشگری دفاع مقدس در ایران است. تمرکز این تحقیق بر قابلیتهای کارآفرینی بخش گردشگری در حوزه گردشگری دفاع مقدس است. روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی ومبتنی بر مطالعات کتابخانه ای واسنادی می باشد.

هدف مهم در این مقاله شناساندن قابلیتهای فراوان گردشگری دفاع مقدس از دو جنبه اقتصادی وفرهنگی می باشد که در حوزه اقتصادی می تواند به ایجاد اشتغال وکارآفرینی منجر شود،ودربخش فرهنگی باعث آشنا نمودن نسلهای کنونی وآیندگان به فداکاریهای رزمندگان وتقویت روحیه استقامت ودینمداری می شود.

نتایج این تحقیق نشان می دهد که به دلیل تنوع فرهنگی-طبیعی و نتیجتاً تنوع باورها و عقاید و قابلیتهای بالای توسعه گردشگری دفاع مقدس در ایران، کارآفرینی به شکلی گسترده در این منطقه صورت گرفته وروحیه آرمان خواهی و سلحشوری بازدیدکنندگان تقویت می شود. اما افزایش کارآفرینی وارتقائ روحیه ایثارگری در حوزه گردشگری دفاع مقدس در روند توسعه در وهله اول نیازمند انتخاب نوعی سرمایه گذاری و راهبرد اقتصادی وفرهنگی ویژه در این بخشها است که برای موفقیت بهتر در این امور همت مضاعف دست اندر کاران این بخشها را می طلبد.

مقدمه

تغییرات بسیاری از زمان گردشگری سنتی انبوه تا گردشگری پست مدرن رخ داده است. شکل گیری مقاصد و تجربیات جدید، افزایش تنوع محصولات گردشگری، همگی با رویکرد پایداری و بعضاً در قالب گردشگری علایق خاص، از مصادیق دنیای پست مدرن است. گردشگری پست مدرن نتیجه تحولات فناورانه از یکسو و اندیشه ها و نظریه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی از سوی دیگر است. اساساً بسیاری از حوادث، رویدادها و پدیده ها، در دنیای پست مدرن، امکان تبدیل شدن به محصول و مقصد گردشگری را دارند

با توجه به افزایش و متنوع شدن گونه های گردشگری در جهان، از دهه 1990، گونه جدیدی تحت عنوان »گردشگری رویداها« - Event tourism - به گونه های رایج گردشگری افزوده شده است. در حالی که بخش گسترده ای از مطالعات ادبیات گردشگری پیرامون بازاریابی، مصرف و عرضه مقاصد تفریحی، شاد و سرگرم کننده گردشگری است، برخی از محققان و نویسندگان گردشگری، در جست وجوی آنتی تزهای تراژدی، مرگ و جنگ هستند

در این میان، گردشگری رویدادها در قرن 20 یک زیرمجموعه مهم و اساسی در گردشگری بوده است. چنانچه بررسی ها نشان می دهد، میلیونها گردشگر/بازدیدکننده هر ساله از مکانهایی که پدیده های طبیعی در آنها رخ داده دیدن می کنند.

در ایران نیز پتانسیلهای متعددی از گردشگری رویدادها، چه با گرایش گردشگری جنگ - مانند موزه عبرت که شکنجه گاه زندانیان سیاسی در دوران پهلوی دوم بوده، موزه شهدا، نمایشگاه های دایمی و موقت که تصاویری از شهدای انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی را عرضه می کنند - وثوقی، 56، - 1388 و چه با گرایش گردشگری مصیبت - نمایشگاه های دایمی و موقت از مصایب غیرعادی مانند سیل گلستان و دره گز و زلزله های شدید مانند طبس، بم ،رودبار و آذربایجان - - زیدی، 34، - 1391 وجود دارد.

توسعه صنعت گردشگری می تواند با توجه به کارکردهای اقتصادی- اجتماعی و پتانسیل های هر منطقه منجر به افزایش اشتغال و کارآفرینی شده و زمینه های توسعه محلی و اقتصادی هر کشوری را فراهم نماید. گردشگری می تواند نقش عمده ای در توانمندسازی مردم محلی و توسعه منابع انسانی و تنوع بخشی و رشد اقتصادی و همچنین خلق فرصتهای شغلی و توسعه و بهبود فعالیتهای کارآفرینی در ارتباط تنگاتنگ با سایر بخشهای اقتصادی ایفا کند

طبیعی است اگر این کارآفرینی در مناطقی صورت گیرد که کمتر در زمینه گردشگری های معمول فعال هستند، سبب می شود تا عدالت اجتماعی و توزیع ثروت در این مناطق نقش ویژه ای بپذیرد. در همین خصوص لزوم بررسی پتانسیل کارآفرینی در بخش گردشگری دفاع مقدس در ایران بیش از پیش به چشم می خورد.

روش تحقیق

روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی ومبتنی بر مطالعات کتابخانه ای واسنادی ،اینترنتی وپژوهش های میدانی ومصاحبه می باشد.

اهداف تحقیق

-    شناساندن ارزشهای معنوی دفاع مقدس در گردشگری یادمانها

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید