بخشی از مقاله

چکیده

گیاه کاسنی با نام علمی Cichorium intybus L. از خانواده آفتابگردان، گیاهی چند ساله است که ارزش دارویی بالایی دارد و از دیر باز در طب سنتی ایران مورد توجه بوده است.

روش و بررسی :

گیاه کاسنی از مناطق خراسان رضوی جمعآوری شده و اسانس گیری گیاه با روش تقطیر با آب انجام شد. اسانس نمونه مورد نظر جمع آوری و قبل از ورود نمونه به دستگاه GC-Mass توسط سولفات سدیم انیدرید آبگیری شد و تا زمان انجام آنالیز در ظرف در بسته در یخچال نگهداری شد و برای آنالیز به آزمایشگاه منتقل شد.

نتایج: از بین 48 ترکیب شناسایی شده اجزا عمده اسانس گیاه کاسنی شامل: کامفور - 20/%71 - ، سیمن - 15/%06 - ، گاما-ترپینن - 13/%24 - ، کومینال - 10/%79 - بودند.

در قسمت دوم این تحقیق، غلظت های 0/3 0/ 2 0/1 - میلی گرم در میلی لیتر - از اسانس گیاه کاسنی تهیه شد و فعالیت آنتی اکسیدانی هر یک از رقت ها، با استفاده از روشDPPH تعیین گردید. نتایج نشان داد که درصد بازدارندگی اسانس گیاه با زیاد شدن میزان غلظت، افزایش یافته است.

مقدمه:

گیاه کاسنی با نام علمی - cichorium intybus L - گیاهی دارویی از خانواده - Asteraseae - می باشد که از دیر باز در طب سنتی ایران مورد توجه بوده است. کاسنی گیاهی علفی خودرو یکساله، دو یا چندساله است دارای ساقهای است که در حالت وحشی، ارتفاعش به 0/5تا 1/5 متر میرسد ولی اگر پرورش یابد از دو متر نیز تجاوز مینماید

کاسنی دارای پراکنش وسیعی است وتقریباً در اغلب مناطق ایران میروید چنانچه در دامنههای کم ارتفاع البرز، راه قزوین به رشت، اطراف رودبار، تهران -کرج، اطراف تهران، آذربایجان، فارس، بلوچستان، آبادان و مناطق کوهستانی خراسان میروید .[2] گیاه کاسنی که از دیر باز در پزشکی سنتی ایران مورد توجه بوده است. تحقیقات بر روی عصاره ریشه این گیاه اثرات ضد سرطانی آن را اثبات کرده است.

اینولین از مهم ترین ترکیبات ذخیره ای موجود در ریشه گیاه کاسنی می باشد . اینولین یک قند پیچیده با 60-22 واحد فروکتوزی می باشد که در طیف وسیعی از گیاهان خانوده آستراسه و گرامینه یافت می شود.

از این ماده در صنایع غذایی برای تولید غذا های رژیمی و در داروسازی در برخی داروهای کنترل دیابت و به عنوان تنظیم کننده سیستم گوارش مورد استفاده قرار می گیرد 

در اروپا بسیاری از واریته های کاسنی برای بدست آوردن عصاره تلخ مزه این گیاه مورد کشت و کار قرار می گیرد که به دلیل وجود مقادیر بالای سسکوئی ترپن لاکتون در این گیاه می باشد  .سسکوئی ترپن لاکتون ها دارای اثر مثبت بر اشتها و تنظیم کننده کارکرد سیستم گوارش می باشند.

در مطالعه ای که توسط محمود و همکاران در سال 2012 ، بررسی اثر ضد میکروبی و آنتیاکسیدانی عصاره متانولی و فراکسیونهای مختلف دانه کاسنی میباشد. فعالیت ضد میکروبی بهوسیله دیسک دیفیوژن و حداقل غلظت مهاری در مقابل گروهی از میکروارگانیسمها اندازهگیری میشود نتایج حاکی از آن است که عصاره دانه فعالیت متوسطی بهعنوان عامل ضد باکتری نشان میدهد درحالیکه در برابر قارچ بهصورت خفیف میباشد.

در مقاله Zhenzhou zhuو همکارانش در سال 2013 به بررسی وضوح عصاره کاسنی با استفاده از چرخش ماژول دیسک توسط فیلتراسیون غشایی پرداخته است. اینولین تولیدشده از عصاره کاسنی توسط فیلتراسیون غشایی جایگزین مناسبی برای افزایش عملکرد عصاره، بهبود کیفیت محصول و کاهش هزینه و حجم ضایعات میباشد. با استفاده از تست غلظت، عصاره بهدستآمده غنی از کربوهیدرات میباشد و شستشویی شیمیایی بهوسیله P3-ultrasil، %90 عصاره را بهبود میبخشد.

مواد مورد نیاز و روش

همه واکنشگرها باید از مواد آزمایشگاهی با خلوص مناسب برای کارهای تجزیه ای باشند. کلرفرم از شرکت مرک، BHT از شرکت مرک ، دی فنیل -1پیکریل هیدرازیل - DPPH - از شرکت سیگما آلدریچ ، سولفات سدیم انیدرید از شرکت مرک، سولفوریک اسید ، اتیل استات ، بوتیل تولوئن از شرکت مرک ، گیاه خشک شده از استان خراسان رضوی، استفاده شد.

نمونه معرفی شده گیاه در فصل رشد از اواسط بهار تا اوایل تابستان بهصورت جداگانه و تازه از استان خراسان جمعآوریشده و به آزمایشگاه منتقل گردید. از نمونه 2 کیلوگرم و با استفاده از دستگاه کلونجر - تقطیر با آب - اسانس گیری آغاز گردید. اندامها شامل برگ، ساقه ، ریشه میباشد.

اسانس نمونه مورد نظر جمع آوری و قبل از ورود نمونه به دستگاه GC -Mass توسط سولفات سدیم انیدرید آبگیری شد و تا زمان انجام آنالیز در ظرف در بسته در یخچال نگهداری شد و برای آنالیز به آزمایشگاه منتقل شد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید