بخشی از مقاله
چکیده
هدف اصلی این تحقیق جمع آوری اطلاعات در مورد تاثیر حاکمیت شرکتی و اهرم مالی بر ارزش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران - صنعت سیمان - می باشد . برای این منظور از داده های 157 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ، طی سال 1382 - تا - 1393 مورد مطالعه قرار گرفت .برای نحقیق از روش همبستگی و رگرسیون خطی چند متغیره برای آزمون فرضیه ها استفاده شده است . نتایج تحقیق نشان داد که اندازه هیئت مدیره تاثیر منفی بر ارزش شرکت های پذیرفته شده در بورس دارد .
واژههای کلیدی: حاکمیت شرکتی، ارزش شرکت، اهرم مالی ،دوگانگی مدیر عامل ، اندازه هیئت مدیره ،
مقدمه
امروزه حاکمیت شرکتی توجه بسیاری را در زمینه ی همکاری های شرکتی به خود معطوف نموده است . اهمیت این پدیده با توجه به این نکته که شرکت های مختلف در سرتاسر دنیا با به کار گیری حداکثر تلاش خود به دنبال بهبود استاندارد های حاکمیت شرکتی می باشند بیش از پیش نمود پیدا می کند . حداکثر کردن ثروت سهامداران را می توان جزو اساسی ترین اهداف شرکت نام برد که این اهمیت بالا این اصل را تبدیل به موضوعی غیر قابل چشم پوشی می نماید . در این راستا ارزش شرکت به عنوان عاملی بسیار موثر در تعیین میزان ثروت سهامداران مطرح می باشد . حاکمیت شرکتی و اهرم های مالی نقش بسیار مهمی در افزایش ارزش شرکت و ثروت سهامداران ایفا می کنند به طوری که از منظر کلی می توان به این واقعیت اشاره نمود که زمانی که حاکمیت شرکتی کارآمد باعث افزایش ارزش شرکت می شود استفاده نا مناسب از اهرم های مالی کاهش ارزش سهام و حتی خطر ورشکستگی مالی را به دنبال خواهد داشت.
ورشکستگی و رسوایی شرکت هایی چون انرون ، آرتوراندرسن و ورلدکام در آمریکا و دیگر شرکت های بزرگی همچون سیکو، لیوسنت، سان بیم و تیکو در سایر کشورهای جهان در سایه ضعف حاکمیت شرکتی، نیاز به ایجاد سیستم های راهبری مناسب شرک ت را به عنوان یکی از مهم ترین مسائل در همه کشورها مطرح کرد .این امر همچنین باعث نگرانیهای بسیاری برای سازمانهای بین المللی شد، برای مثال صندوق بین المللی پول خواستار بهبود وضعیت شرکت ها در مورد حاکمیت شرکتی شد.اهمیت این موضوع همچنین باعث شد تا قوانینی همچون سربینزاکسلی در آمریکا و اصول حاکمیت شرکتی مصوب وزرای سازمان توسعه همکاری های اقتصادی و قوانینی از این قبیل در کشورهای مختلف تنظیم شود.
حداکثر ساختن ثروت سهامداران، ایفای وظایف اخلاقی و مسئولیتهای اجتماعی می تواند از اهداف بسیار مهم شرکتها به شمار آید . یکی از عواملی که تأثیر قابل ملاحظه ای در تحقق اهداف مزبور دارد اجرای مناسب اصول حاکمیت شرکتی می باشد. در اهمیت حاکمیت شرکتی برای موفقیت شرکتها و ایجاد رفاه اجتماعی شکی نیست. این موضوع با توجه به رخدادهای اخیر اهمیت بیشتری یافته است. فروپاشی شرکتهای بزرگ از قبیل انرونٌ، ورلدکامٍ و... - که موجب زیان بسیاری از سرمایه گذاران و ذینفعان و ناشی از سیستم های ضعیف حاکمیت شرکتی بود - موجب تاکید بیش از پیش بر ضرورت ارتقاء و اصلاح حاکمیت شرکتی در سطح بین المللی شده است.
بر گزاری جلسات متوالی کمیسیون خدمات مالی وبیمه ایَ درباره موضوع حاکمیت شرکتی در کشورهای فرانسه ، چین ، ترکیه ، انگلستان نشان از اهمیت بالای این موضوع نزد این سازمان بین المللی است و بحث در مورد نقش حاکمیت شرکتی در اداره شرکتها و سازمانها و چاپ کتابی با همین مضمون توسط این سازمان نشان دهنده ی آن است که حاکمیت شرکتی در آینده نزدیک به صورت قوانین و یا میثاق های تعیین کننده ای تدوین خواهد شد که شرکتها و سازمانها موظف به اجرای آن هستند. دلایل اهمیت ایجاد حاکمیت شرکتی مناسب را در موارد زیر می توان خلاصه کرد - حساس یگانه و پوریا نسب ،1384، ص. - 5
ابتدا می توان گفت که فرآیند خصوصی سازی و سرمایه گذاری مبتنی بر بازار یکی از مهمترین مباحث روز اقتصادی است. خصوصی سازی میزان حاکمیت شرکتی را در بخش هایی که قبلا در اختیار دولت بوده است افزایش داده و شرکت ها ناچارند برای تامین سرمایه به بازار متوسل شوند ، بنابراین تلاش کرده تا در بورس پذیرفته شوند. دوم ، به دلیل پیشرفت های تکنولوژی ، آزاد سازی بازارهای مالی ، آزاد سازی معاملات و سایر اصلاحات ساختاری به ویژه در زمینه مقررات زدایی بخش قیمت گذاری و حذف محدودیت های مربوط به مالکیت ، نحوه تخصیص سرمایه در میان شرکتهای ملی و فراملی پیچیدگی های خاص خود را یافته است. سوم ،حرکت سرمایه از مالکیت شخصی به سمت مالکیت شرکتی افزایش یافته است و نقش واسطه ای مالی بیشتر شده است. به عبارت دیگر ، نقش سرمایه گذاران نهادی در بسیاری از کشورها پر رنگ تر شده است.
چهارم ، برنامه های اصلاحی در زمینه مسائل مالی موجب شکل گیری مجدد این بخش از اقتصاد داخلی وخارجی کشور شده است. گرچه قوانین فعلی حاکمیت شرکتی جایگزین قوانین پیشین شده است ، اما ساز وکارهای لازم را نداشته و تعارضاتی را ایجاد کرده است. پنجم ، افزایش انسجام مالی در سطح بین المللی و گردش سرمایه گذاری و معاملات سبب بروز مسائل در سطح بین المللی شده است. سعیدی و فروغی - - 1390 در مورد نظام راهبردی شرکت و اهرم مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد .هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین ساختار سرمایه و معیارهای نظام راهبردی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است .در این پژوهش تعداد 170 شرکت از جامعه آماری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی ساهای 1381 تا 1388 مورد بررسی قرار گرفته است .نتایج بدست آمده از آزمون این فرضیه ها نشان می دهد که حدود % 95 در صد تغییرات در ساختار سرمایه از طریق متغیر های نرخ بازده دارایی اندازه شرکت ، نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام و معیار های نظام راهبردی شرکتی توضیح داده می شود .
حساس یگانه - - درمقاله حاکمیت شرکتی درایران با بررسی تعریف ها و مفاهیم حاکمیت شرکتی و مروردیدگاه های صاحب نظران، چنین بیان می کند که: حاکمیت شرکتی قوانین، مقررات، ساختارها، فرایندها، فرهنگ ها و سیستم هایی است که موجب دستیابی به هدف های پاسخگویی، شفافیت، عدالت و رعایت حقوق ذینفعان می شود. بطور کلی حاکمیت شرکتی عبارتست از فرآیند نظارت و کنترل برای تضمین اینکه منافع سهامداران فراهم گردد. پیشینه تحقیق حاکمیت شرکتی به شکل امروزی در ابتدای دهه 1990 در انگلستان، آمریکا و کانادا به منظور پاسخ به مشکلات مربوط به کارایی هیئت مدیره شرکتهای بزرگ پی ریزی شد. به تدریج با گسترش دامنه بحرانهای مالی طی سالهای اخیر تأکید بیشتری بر برقراری مکانیزمهای حاکمیت شرکتی در سایر کشورهای دنیا شده است بررسی علل و آسیب شناسی فروپاشی برخی از شرکتهای بزرگ که زیانهای کلانی بویژه برای سهامداران داشته است ناشی از ضعف سیستمهای حاکمیت شرکتی آنها بوده است. حاکمیت شرکتی می تواند باعث ارتقاء استانداردهای تجاری شرکتها، تشویق، تأمین و تجهیز سرمایه هاو سرمایهگذاران و بهبود امور اجرایی آنها گردیده و یکی از عناصر اصلی در بهبود کارایی اقتصادی شرکتهاست چرا که ناظر بر روابط سهامداران، هیئت مدیره، مدیران و سایر ذینفعان آنهاست