بخشی از مقاله

چکیده

یکی از موضوعات مبتلا به و مورد اختلاف بین محاکم حقوقی، امکان صدور و اجرای حکم تخلیه اماکن استیجاری مشاع به درخواست یک یا چند نفر از مالکین می باشد. این موضوع در جایی که عین مستأجره، یک ملک تجاری باشد، به دلیل وجود عواملی همچون حق کسب و پیشه و تجارت و یا سرقفلی برای مستأجر، پیچیدگی های بیشتری دارد. با فرض امکان صدور حکم تخلیه عین مستأجره، نحوه اجرای حکم صادره نیز از دیگر موضوعات قابل بحث می باشد که همگی با سکوت قانونگذار همراه گردیده است. در این تحقیق سعی شده است ،با توجه به قواعد حقوقی و نیز ملاک مقررات قانونی مشابه، حکم قضیه در فروض مختلف با توجه به رویه قضایی، بیان گردد.

واژگان کلیدی: قانون موضوعه ، حکم تخلیه ، ملک مشاع ، تجاری.

مقدمه

تصرفات و روابط مالکین مشاع و تصرفات مادی و حقوقی در ملک مشاع از دیرباز مورد توجه و بحث فقهاء وحقوقدانان بوده است؛ از جمله مسائلی که، خصوصاً بعد از تصویب قانون خاص راجع به روابط مؤجر و مستاجر - مثل قانون روابط موجر و مستاجر مصوب - 1356/5/2 مطرح گردید، بحث تخلیه ید از املاک مذکور بنا به درخواست یکی از موجرین مشاع است.اشاعه در لغت به معنای پراکنده کردن است و در اصطلاح حقوقی، مشاع در برابر مال مفروز گفته می شود.منظور از مال مشاع نیز مالی است که به دو شخص یا بیش از آن تعلق دارد. در مال مفروز، کل شش دانگ ملک متعلق به یک شخص می باشد و تمامی اجزای آن متعلق به آن شخص است. در حالی که در اشاعه نیز مالکیت شرکا ءدر تمام اجزا و ارکان مال است به نحوی که هر جزئی از مال که در نظر گرفته می شود کلیه شرکا در آن سهم دارند و هیچ شریکی نمی تواند نسبت به جزئی از مال ادعای انحصاری داشته باشد.

مسائل راجع به املاک مشاعی یکی از مشکلاتی است که همیشه در محافل حقوقی مورد بحث وکنکاش علمی قرار می گیرد.این موضوع به طور طبیعی در تخلیه ید از املاک مشاعی ظهورو بروز پیدا می کند. که بنا به مصالح خاص آن زمان نادیده گرفته شد ،واز موضوعات مبتلابه و بحث بر انگیز بین دادگاهای حقوقی، امکان صدور و اجرای احکام تخلیه اماکن استیجاری که بنحو مشاع دراختیار فرد یا افرادی قراردارد، می باشد وحسب تقاضای یک یا چند نفر از مالکین درخواست تخلیه میگردد .این موضوع در جایی که عین مستأجره، یک ملک تجاری باشد، به دلیل وجود عواملی همچون حق کسب و پیشه و تجارت و یا سرقفلی برای مستأجر،موجب مشکلات و پیچیدگی های بیشتری می شود فرض که بتوان ملک را تخلیه کرد نحوه امکان صدور حکم تخلیه عین مستأجره و اجرای حکم صادره و موضوعات بعدی ناشی از حکم تخلیه قابل بحث وپیگیری است که همگی با سکوت قانونگذار همراه گردیده است.

-1 قابل استماع نبودن دعوی تخلیه به تقاضای بعضی از شرکا برخی حقوقدانان معتقدند که علی الاصول امکان صدور حکم تخلیه عین مستأجره به درخواست یک یا چند نفر از مالکین وجود نداردو در خواست تخلیه باید از طرف تمام مالکین مشاعی باشد در غیر این صورت دادگاه باید قرار عدم استماع دعوا صادر نماید .

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید