بخشی از مقاله

چکیده

هدف از انجام این پژوهش، بررسی رابطه ادراک عدالت سازمانی و گرایش به تحول سازمانی در سازمان ها میباشد و اینکه کدام یک ازابعاد عدالت درسازمان بیشترین تاثیر را در پیدایش تحول سازمانی دارد که تحقیق حاضر در شرکت عمران دریان انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش کلیه اعضای شرکت عمران دریان بودند که به علت محدود بودن جامعه آماری ،نمونه آماری برابر با جامعه آماری می باشد.برای سنجش ادراک عدالت سازمانی ازپرسشنامه نیهوف ومورمن استفاده شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها ازآزمون همبستگی پیرسون، آزمون تی تک و آزمون کالموگراف - اسمیرنف استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی ازآن بودکه ادراک عدالت سازمانی و سه مولفه آن با پیدایش تغییر و تحول در سازمان رابطه مثبت و معنی داری داشته است. ودر این میان ادراک عدالت سازمانی بیشترین تاثیررا در انتقال چشم انداز تحول به دیگران داشته است وبعد عدالت رویه ای بیشترین تاثیررا در گرایش به تحول سازمانی داشته است.

واژه های کلیدی:عدالت سازمانی، تحول سازمانی، آزمون رگرسیون، ضریب همبستگی پیرسون

مقدمه

عدالت و اجرای آن یکی از نیازهای اساسی و فطری انسان است که همواره در طول تاریخ وجود آن بستری مناسب جهت توسعه جوامع انسانی فراهم کرده است. با توجه بهسرعت شتابنده تغییرات و تحولات علمی، تکنولوژیک، اجتماعی، فرهنگی و. .. در عصر حاضر، سازمانهایی موفق و کارآمد محسوب میشوند که علاوه بر هماهنگی با تحولات جامعه امروزی، بتوانند مسیر تغییرات و دگرگونیها را نیز در آینده پیشبینی کرده و قادر باشند که این تغییرات را در جهت ایجاد تحولات مطلوب برای ساختن آیندهای بهتر هدایت کنند، چرا که به گفته تافلر »تنها با بهره گیری خلاقانه از تغییر برای هدایت کردن خود تغییرات است که میتوانیم از آسیب شوک آینده در امان بمانیم وبه آینده ای بهتر وانسانی تر دست یابیم« - تافلر، - 500 , 1373 در این مقاله سعی شده است به این سه نوع عدالت و موضوعات مرتبط با آنها به طور جامع پرداخته شودوسوال اصلی حدود تاثیر عدالت سازمانی ادراک شده کارکنان بر پیدایش تغییروتحول درسازمان است. براساس فرضیه های اصلی و فرعی پژوهش، مدل و چارچوب مفهومی فوق طراحی شده است که بیانی از طرح کلی پژوهش داشته و نگاره ای بشمار می آید که مسیر و قلمرو موضوعی پژوهش را شامل میشود.

-2 مبانی نظری

تحقیق در زمینه عدالت سازمانی تاریخ طولانی دارد و صاحب نظران طبقه بندی های مختلفی از عدالت سازمانی را مطرح نموده اند. عدالت سازمانی را می توان بدین صورت تعریف نمود"مطالعه برابری درکار" - بایرن 1 و کروپانزانو، 2001، ص - 9 مطالعه در مورد عدالت با کاربا کار آدامز - 1963 - 2 بر روی تئوری برابری آغاز شد. آدامز در این کار بر انصاف درک شده از پیامدها که همان عدالت توزیعی است، تأکید می نمود - کوهن و اسپکتور3، 2001، ص - 279محققان عدالت سازمانی بر این موضوع توافق عمومی دارند که عدالت سازمانی به سه بعد تقسیم می شود: عدالت توزیعی - عدالت رویه ای - عدالت مراوده ای این عوامل نقش مهمی را در ادراک کارکنان از برابری، پذیرش تصمیمات و گرایش به سمت سازمان دارند. - کونوفسکی 4 و کراپانزانو، 1991، ص. - 702

همواره در سازمان موانعی وجود دارند که از اجرای عدالت جلوگیری میکنند. این موانع را می توان به دو دسته آگاهانه و ناآگاهانه تقسیم کرد. موانع آگاهانه اجرای عدالت، شامل گروه های نفوذی می شوند که آگاهانه و در افزایش منافع خود دارند. امادسته دوم ازموانع اجرای عدالت در سازمان سوءادراکاتی هستند که افراد در فرایند استنتاج، ناآگاهانه گرفتار آنها شده و براساس آن نیز نیز اعمال و رفتارهای حرفه ای خود را تنظیم میکنند.علی رغم تلاش مدیران سازمان ها برای ایجاد تحول و تغییر در سازمان ها بررسی های اخیر نشان می دهند که بیش از %75 تلاش ها برای تغییرات سازمانی با شکست مواجه شده یا به هدف مد نظر منتهی نشده است - استانلی، 2008 شرط لازم برای ایجاد تحول یک سازمان و یا اجتماع، شناسایی ضرورت احساس نیاز به تحول است بطور معمول به دو علت ضرورت تحول نادیده گرفته می شود.

-1نپذیرفتن این امرکه تحول و دگرگونی برای بقای سازمانی امری حیاتی است.

-2 نپذیرفتن این امر که با تغییرات در سیاست اقتصادی دولت، رفتار و خواسته های ارباب رجوعان تغییر می یابد و این امر از نتیجه و لزوم هماهنگی با محیط خارج و داخل سازمانی ناشی می شود.

تحول و توسعه سازمان

توانایی تطبیق موفقیت آمیز با شرایط متغیریکی از ویژگیهای بارز مدیریت کارامد است. مدیران کارآمد تحول را به عنوان یک واقعیت سازمانی می پذیرند. سازمانها در شرایط دائما متغیر قرار دارند. برای تغییر مناسب مدیران باید کاملا روشهای موجود تحول را بشناسند. جدول 1 موجود نیروهای داخلی و خارجی ایجاد تغییر در سازمان را تشریح می کند:

پیشینه پژوهش:

دراینجا برای پی بردن به اهمیت عدالت سازمانی مطالعاتی را که در این حوزه انجام شده را مورد بررسی قرار داده و باتوجه به نتایج حاصل ازاین مطالعات اهمیت عدالت سازمانی را بررسی میکنیم.

مطالعات خارجی:

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید