بخشی از مقاله
مقدمه
برند به عنوان یکی از ارکان بازي رقابتی امروز، عنصري است که باید به دقت ایجاد و مدیریت گردد تا سازمان ها و شرکتها بتوانند با تکیه بر نقش راهبردي و مهمی که در تصمیمات کالن شرکتها و خلق تمایز در محصوالت و فعالیتها، ایفا میکنند، به سودآوري دست یابند. بنابراین آگاهی از رابطه بین ابعاد برند - هویت، شخصیت، ارزش ویژه برند و غیره - و رفتار مشتریان میتواند کمک قابل توجهی به مدیران شرکتها در زمینه مدیریت اثربخش برند ایفا نماید.
برند این توانایی را دارد که هویتهای آرمانی مصرف کننده را مجسم، اصالح و منتقل کند. این فرایند از طریق اصطالحی به نام شخصیت برند1 نمایان می شود. شخصیت برند همچون مفاهیم دیگری که حاوی معانی سمبلیک است به مصرف کنندگان کمک میکند تا به اهداف و پروژه ها و هویت اساسی خود دست یابند - ابراهیمی و همکاران، .1391 -
شخصيت برند، مجموعه ويژگيهاي انساني است كه به برند نسبت داده ميشود - آکر، . - 1997 در صورتي كه برند در ذهن مصرف كننده شخصيت داشته باشد موجب افزايش ترجيح و استفاده مصرفكنندگان - بازرگان، - 1378، استحكام رابطه مصرفكنندگان با برند - گروپل و همکارن، - 2006 ، و وفاداري، ترجیح و احساس نسبت به برند - فورنیر، - 1998 میشود.
یو و دنتوم - 2001 - ادعا نمودند وفاداری به نام تجاری، به گرایش وفادار بودن به یک نام تجاری اشاره دارد و میتواند بهصورت تمایل مصرفکنندگان به خرید نام تجاری بهعنوان اولین انتخابشان نشان داده شود - موتمنی و همکاران، . - 1389 مارشال الگر - 2010 - معتقد است وفاداري به تيمهاي ورزشي مثل وفاداري مشتريان به برندهاي غير ورزشي است.
در صنعت ورزش هر تيم ورزشي را میتوان به عنوان برند و هواداران را به عنوان مشتريان در نظرگرفت؛ بنابراين مديران نام تجاري در اين صنعت ميتوانند از راهبردهاي حوزه برندينگ استفاده كنند. از این رو پژوهش حاضر برآنست تا تاثیر شخصیت برند را بر وفاداری هواداران دو باشگاه استقالل و پرسپولیس را مورد مطالعه قرار دهد.
روش شناسی تحقیق
روش انجام تحقیق حاضراز نوع توصیفی و همبستگی و جامعه آماري آن شامل طرفداران تیمهای استقلال و پرسپولیس استان مازندران میباشد. حجم نمونه با توجه به نامحدود بودن جامعه آماری با فرمول کوکران2 حداقل 384 محاسبه شد، اما محققان تعداد 400 پرسشنامه را به صورت خوشهای تصادفی در سه منطقه محلی غرب، مرکز و شرق استان توزیع کردند. از این تعداد 393 پرسشنامه به دست محققان رسید که تعداد 385 پرسشنامه قابل استفاده بود.
در این پژوهش از دو پرسشنامه استفاده شده است؛ براي اندازه گيري شخصیت برند از پرسشنامه محقق ساخته که برگرفته از پرسشنامه استاندارد خدادادی - 1393 - استفاده شده است. پرسشنامه مذکور با توجه به ویژگی های جامعه آماري حاضر اصالح و بازنگري شد. اين پرسشنامه دارای نه سوال در دو بعد، شایستگی 5 سوال و بعد هیجان 4 سوال بود .
وفاداری مشتریان با استفاده از پرسشنامه آلن - 1990 - مورد سنجش قرار گرفت که بعد نگرشی دارای 6 سوال و بعد رفتاری نیز دارای 6 سوال بود. گزينه های هر دو در دوپرسشنامه در طيف 5 گزينه اي ليكرت از گزينه - 1 كامال مخالفم - تا گزينه 5 - كامال موافقم - طبقه بنديشد. براي اطمينان از روايي پرسشنامه ها از نظرات 10 نفر از اساتيد مديريت و متخصصان ورزشي استفاده گرديد و بعد از اعمال كليه پيشنهاد ها و اصالحات، پايايي آن نیز با استفاده از ازمون آلفای کرونباخ - شخصیت برند 0/839 و وفاداری مشتریان - 0/720 به دست آمد.
از تکنیک آماری KS برای تعیین وضعیت طبیعی بودن داده ها استفاده گرديد و با توجه به سطح معنيداري آزمون كالموگراف اسميرنف، از ضريب همبستگي پيرسونبرای تعیین رابطه متغيرهاى پژوهش و براي پيشبيني وضعيت متغيرهای مالك از رگرسيون ساده استفاده شد. کليه تجزیه و تحلیل آماري با استفاده از نرم افزار SPSS20 در سطح 05/0≤p صورت پذیرفته است.
یافته ها
بررسي طبيعي بودن داده ها نشان داد كه تمام متغيرهاي تحقيق نرمال است. بنابراین برای بررسی فرضیه های آماری از ضريب همبستگي پیرسون استفاده گرديد و نتایج نشان داد بین شخصیت برند و وفاداری به برند p=0/000 - و - r=0/537 رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد .
نتایج حاصل از جدول - 2 - نشان داد که بین بعد شایستگی برند p=0/000 - و - r=0/423 و هیجان برند p=0/000 - و - r=0/482 با ابعاد وفاداری طرفداران رابطه معنی دار و مستقيمي وجود دارد. همچنین نتایج نشان دهنده آن است که میان ابعاد شخصیت برند با مؤلفه نگرشی وفاداری، شایستگی برند p=0/000 - و - r=0/348 و نام و نشان برند p=0/000 - و - r=0/447 نیز رابطه معنی دار و مستقیمی وجود دارد .
بحث و نتیجه گیری
امروزه متخصصین دانش بازاریابی به اهمیت برند و نقش نرم افزاری آن بر موفقیت یک سازمان در حیطه بازاریابی پی بردهاند. به منظور ایجاد و حفظ وفاداری نسبت به برند، مدیران برند ابعاد محصوالت مرتبط و غیر مرتبط را بررسی میکنند - کاپفرر، . - 2004 یکی از موارد مربوط به برند موضوع شخصیت میباشد. شخصیت برند بک مقوله بسیار مهمی در مدیریت برند به شمار میرود.
وقتی برند در ذهن مصرفکنندگان یک شخصیت قوی، مستحکم و منحصر به فرد داشته باشد ارتباط پایدار، ماندگار و اثربخشی با آنان خواهد داشت. این ارتباط هدف نهایی تمامی فعالیتهای بازاریابی است. در این راستا هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین شخصیت برند با وفاداری طرفداران تیم های فوتبال استقالل و پرسپولیس بوده است و نتایج نیز نشان داد که بین شخصیت برند و وفاداری هواداران رابطه مثبت و معنیداری وجود دارد . - 0p=/001 -
نتایج حاصل از این تحقیق با نتایج تحقیق ابراهیمی و همکاران - 1391 - ، موتمنی و همکارن - 1391 - ، عزیزی و همکاران - 1391 - ، رضایی دولت آبادی و همکاران - 1392 - ، آقازاده و همکاران - - 1392، کیم و همکاران - 2001 - ، براکوس و همکاران - 2009 - ، کوانزال و هالیدی - 2010 - ، خانی و همکاران - 2013 - ، لینگ و همکاران - 2014 - همخوانی دارد. منگزیا - 2007 - در نتایج مطالعات خود به تاثیرگذاری شخصیت برند بر وفاداری مشتریان دست یافته است همچنین کامر و همکاران - 2006 - نیز به وجود رابطه مثبت بین شخصیت برند محصوالت مصرفی و وفاداری مشتریان به آنها دست یافتند - ایی لین، . - 2010
براکس و همکاران - - 2007 نیز در مطالعات خود به این نتیجه دست یافتند که وفاداري به برند تا حد زیادي تحت تاثیر شخصیت برند قرار می گیرد - موتمنی و همکاران، . - 1389 اما نتایج تحقیق ماتزلر و همکاران - 2006 - با نتایج تحقیق حاضر همخوانی ندارد زیرا آنها در تحقیقات خود بیان داشتند که رابطه مثبت و معنیداری بین شخصیت مشتری و وفاداری به برند وجود دارد، نه بین شخصیت برند با وفاداری مشتریان. کاتلر و کلر - 2005 - عقیده دارند مصرف کنندگان معموال برندهایی را که با تصویر خودشان تناسب دارد را انتخاب میکنند.
به این ترتیب شخصیت برند ممکن است عملکردی از بیان و ثبات شخصیت خود افراد در آن زمان را نشان دهد. بنابراین شخصیت برند میتواند بهنوعی معرف شخصیت مشتری نیز باشد. به طور کلی با توجه به نتیجه به دست آمده، یک شخصیت برند قوی و مطلوب میتواند به افزایش وفاداری در مصرفکنندگان - طرفداران و هوادارن - بیانجامد بنابراین سرمایه گذاری بر روی متغیرها و مولفه های تشکیل دهند شخصیت برند - آرم، سرمربی، بازیکنان و غیره - میتواند تاثیر بسزایی بر وفاداری به برند داشته و در نتیجه کمک شایان و قابل توجهی به کسب منابع حمایتی و مالی برای دو باشگاه استقالل و پرسپولیس را فراهم آورد.
باتوجه به رابطه بین بعد رفتاری و نگرشی وفاداری و بعد شایستگی و هیجان شخصیت، میتوان گفت کاهش یا افزایش هر کدام از دو متغیر باعث کاهش یا افزایش در دیگر متغیر می شود. پتریک و همکاران - 2001 - ، در مطالعه خود بر روي شخصیت برند و وفاداري به این نتیجه رسیدند که بین استفاده یک فرد از یک برند خاص و ارزش ادراکی او از آن برند با تمایلش به خرید مجدد آن برند رابطه معنی وجود دارد - موتمنی و همکاران، . - 1389
نتایج این پژوهش با نتایج تحقیق یکتایار - 1391 - ، آقازاده و همکاران - 1392 - ، تاتیانا - 2007 - ، اییلین - - 2010، ژانگ و همکاران - 2014 - هم سو میباشد. نتایج تحقیق لینگ و همکاران - 2014 - نیز نشان داد که صالحیت و شایستگی بیشترین تاثیر را بر وفاداری مشتریان دارا میباشد.
همانطور که نتایج این تحقیق نشان داد بین شخصیت برند و وفاداری مشتریان رابطه مثبت و معنیداری وجود دارد و این بدان معنا است که هرچه قدر شخصیت برند یک تیم ورزشی قویتر و گسترده تر باشد وفاداری مشتریان نیز بیشتر میشود و از آنجا که یکی از اهداف اصلی مدیریت بازاریابی باشگاه ها و تیمهای ورزشی از یکسو حفظ طرفداران فعلی .