بخشی از مقاله
چکیده :
هدف اصلی این مقاله شناخت رابطه بین فناوری اطلاعات با کار آفرینی وتاکید بر نقش آنها به عنوان یکی از راهکارهای برون رفت سازمانها و رفع معضل بیکاری بود . روش تحقیق در این مطالعه توصیفی وکتابخانه ای انتخاب شد . یکی از عوامل تاثیر گذار در نهادینه کردن واعتلای کار آفرینی بهره گیری از فناوری اطلاعات است در ابتدای مقاله به طور اختصار در خصوص کارآفرینی فناوری اطلاعات ومفاهیم آن مطالبی ارائه شده است.سپس در مورد رابطه ونقش میان آن با کار آفرینی وایجاد مشاغل اقدام شده است.اطلاعات و ارتباطات دو ابزار اساسی مورد نیازهر فعالیت کار آفرینی هستند و کار آفرینی سهم عمده ونقش ویژه ای در توسعه فناوری های نوین از جمله فناوری اطلاعات داشته ودارد . نتایج تحقیق نشان داد که بین فناوری اطلاعات با کار آفرینی رابطه معناداری وجود دارد.
کلید واژه : کار آفرینی- فناوری اطلاعات -کار آفرینی دیجیتالی مقدمه :
این روزها جهان دانش ، دستخوش دگرگونی ها و دستاورد های بزرگی است که بر همه ابعاد زندگی بشر سایه انداخته است . در هیچ دوره ای از تاریخ دگرگونی ها وپیشرفت های علمی ، شتابی این چنین فراگیر نداشته است مهم ترین عامل این پدیده شگفت انگیز ، دست یابی بشر به ابزاری کار آمد به نام فناوری اطلاعات وارتباطات است. این فناوری که به اختصار فاوا نیز نامیده می شود، قدرتی به انسان امروز می دهد که می تواند انواع داده ها را در قالب های گوناگون ذخیره وبا سرعتی بی مانند پردازش کند و در دسترس همگان قرار دهد.
فناوری اطلاعات قبل از اینکه یک سیستم سخت افزاری ومجموعه ای از الگوها باشد یک نظام فکری وفرهنگی است ومی توان آن را فرهنگ تولید اطلاعات نامید .بدون ایجاد فرهنگ تولید اطلاعات ،نظام IT نمی تواند دوام داشته باشد.در فناوری اطلاعات فکر انسان های خردمند است که تولید اطلاعات می کند.به طور کلی فناوری اطلاعات یعنی روش های تولید وجمع آوری اطلاعات و استفاده از آن در جامعه وسازمان. کار آفرینی - Entrepreneurship - فرایندی است که در محیط ها ومجموعه های مختلفی اتفاق می افتد وطی آن تغییراتی در سیستم از طریق نوآوری های افرادی که به فرصت ها واکنش نشان می دهند ،رخ می دهد که این باعث ایجاد ارزش فردی واجتماعی خواهد شد. هم خلاقیت وهم نوآوری از اجزای جدانشدنی کار آفرینی اند وبه گفته پیتر دراکر وجود نوآوری در کار آفرینی به قدری ضروری است که می توان ادعا کرد کار آفرینی بدون آن وجود ندارد وخلاقیت نیز بدون نوآوری نتیجه ای در پی ندارد.
نتیجه کارآفرینی علاوه بر نوآوری در محصولات جدید ،حل نیازهای اجتماعی ،ایجاد اشتغال برای دیگران ،افزایش سود آوری شرکت ها وافراد وتوسعه تکنولوژی است.کار افرینی باعث رفع نیازها به کمک تکنولوژی های جدید می شود.بسیاری از محصولات تکنولوژی های جدید خصوصا در حوزه فناوری اطلاعات وارتباطات ،در اثر فعالیت های کار آفرینانه به وجود آمده اند .اکثر شرکت های فعال در حوزه تکنولوژی محصوصا شرکت های مبتنی بر خلاقیت و نوآوری که فناورهای جدید را خلق می کنند واصطلاحا در لبه فناوری فعالند، شرکت هایی کار آفرین هستند.
ریچارد کانتیلون1 کار آفرین ، فردی است که ابزار تولید را به منظور ترکیب آن ها برای تولید محصولاتی قابل عرضه به بازار خریداری می کند .کار آفرین در هنگام خرید از قیمت نهایی محصولات اطلاع ندارد .وی عمده فروشان را به عنوان اصلی ترین گروه کار آفرینان محسوب می نمود. مک کله لند2 کار آفرینان ، نیاز به توفیق بالایی دارند واین نیاز سبب می شود تا آن ها موقعیت های کار آفرینانه را انتخاب کنند.افرادی که نیاز به توفیق بسیار زیادی دارند،دارای ویژگیهای ذیل می باشند: ٌ -مسئولیت شخصی برای تصمیم گیری را ترجیح می دهند. ٍ -به عنوان تابعی از مهارت ها ،ریسک پذیری متوسطی دارند.
به نتایج تصمیمات خود علاقه مند بوده وبه بازخورد فعالیت های خود حساس می باشند. پیتر دراکر از نظر وی ،کار آفرینی یک رفتار است ،نه یک صفت ویژه در شخصیت فرد کارآفرین .کارآفرینی همانا به کار بردن مفاهیم وتکنیک های مدیریتی ،استاندارد سازی محصول به کارگیری ابزارها وفرایندهای طراحی وبنا نهادن کار بر پایه ی آموزش وتحلیل کار انجام شده می باشد. نظریه شومپیتری
طبق این نظریه ،کارآفرین،نیروی محرکه وموتور توسعه ی اقتصادی است - ژوزف شومپیتر،ٌَُُ - .وی مشخصه ی کار آفرین را نوآوری می داند وفرایندکارآفرینی را "تخریب خلاق" می نامد. به عبارت دیگر، ویژگی تعیین کننده درکارآفرینی ،همانا انجام کارهای جدید ویا ابداع روش های نوین در انجام کارهای جاری است . روش نوین ، همان "تخریب خلاق " می باشد.از نظر وی ،نوآوری در هر یک از زمینه های ذ یل ،کار آفرینی محسوب می شود:
- ارائه ی کالای جدید
- ارائه ی روشی جدید در فرایند تولید
- گشایش بازاری تازه
- یافتن منابع جدید
- ایجاد هر گونه تشکیلات جدید در صنعت
تئوری Dًٌ
به منظور توسعه شخصیت کار آفرینان ،ویلیام دی .بایگراو مدیر مرکز مطالعات کالج بابسون ده ویژگی شخصیتی کار آفرینان را با ده واژه انگلیسی که همگی با حرف D آغاز می شوند مشخص کرده و آن ها را Dًٌ نامیده است.
رویا
قاطعیت اهل عمل عزم اداره وقف کار دلبستگی جزئیات سرنوشت پول توزیع انسان موجودی اجتماعی است واز ابتدای آفرینش در گروه هم نوعان خود زندگی کرده وبا آن ها در ارتباط بوده است.این ارتباط که باهدف انتقال پیام ها ،احساسات وپاسخ به نیازهای گوناگون فردی واجتماعی برقرار شده وهمچنان پابرجاست ،طی دوران های گوناگون زندگی بشر در گونه ها وابزارهای ارتباطی متعدد شکل گرفته است. در عصر مکانیک وبا اختراع ماشین چاپ ،افزون بر دگرگونی در فناوری اطلاعات ، دوره ی جدیدی در عرصه ی ارتباطات رقم خورد .سرعت ،دقت وحجم انبوه تولیدات ماشین چاپ وبه تبع آن گسترش کتاب ، مجلات وروزنامه ها ،تحول وپیشرفت شگفتی در زمینه ی انتقال اطلاعات ونشر دانش دانش به وجود آورد.ضمن اینکه اختراع ماشین بخار وسرعت گرفتن حمل ونقل ،بر افزایش ارتباطات وپیشرفت آن افزود. آثار فناوری اطلاعات وارتباطات در ابعاد مختلف زندگی بی گمان فناوری اطلاعات وارتباطات یکی از اصلی ترین عوامل پیشرفت وتحولات علمی وصنعتی در دوران جدید است که تمامی ابعاد زندگی بشررا تحت تاثیر خود قرار داده است .امروزه دیگر بدون بهره گیری از رایانه و