بخشی از مقاله

چکیده

پژوهش حاضر به بررسی ارتباط تعهد سازمانی با کمال گرائی پرداخته است.روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی میباشد. جامعه آماری تحقیق را تمام کارکنان کارخانه سنگ اصفهان که شامل 200 نفرند تشکیل داده بودند. نمونه انتخابی شامل 50 نفر از کارکنان این کارخانه بود که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار تحقیق، دو پرسشنامه ی تعهد سازمانی: مودای، استیرز و پورتر و پرسشنامه کمال گرایی: تری شورت و همکاران بود. یافته های پژوهش با استفاده از روش های آماری مناسب - ضریب همبستگی پیر سون - مورد بررسی قرار گرفت که نتایج حاکی از آن بود که بین تعهد سازمانی و ابعاد کمال گرائی تنها در بعد کمالگرایی مثبت با تعهد سازمانی رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد، بین تعهد سازمانی و کمال گرایی منفی همبستگی معنادار وجود ندارد .

کلمات کلیدی:تعهد سازمانی، کمالگرایی مثبت، کمالگرایی منفی.

.1 مقدمه

تعهد سازمانی بسیار ارزشمند است. تحقیقات نشان داده اند که تعهد سازمانی دارای تأثیری خارق العاده بر عملکرد یک سازمان است زیرا یک کارمند متعهد، خود را با اهداف و ارزش های سازمان همسو ساخته، بهترین ها را برای سازمانش می خواهد و تمایل دارد که رفتار شهروندی سازمانی را در بهترین سطح به نمایش بگذارد. یعنی، اشتیاقی درونی برای انجام امور فراتر از وظایف سازمانی. اگر منابع انسانی را ارزشمند ترین منابع سازمان بدانیم، در آن صورت نیروی انسانی متعهد را باید به عنوان مزیت رقابتی سازمان در نظر گرفت.افراد کمال گرا، کسانی هستند که احساس می کنند کارها را باید صد در صد درست انجام دهند و در غیر این صورت بازنده هستند و یا احساس می کنند کاری را که به انجام رسانده اند، به اندازه ی کافی خوب نیست و یا اینکه کارهای خود را به بهانه ی اینکه بایستی آنها را دقیق و بی عیب انجام دهند به تعویق می اندازند. در چنین صورتی شخص به جای حرکت در مسیر موفقیت سعی در کامل بودن دارد. افراد کمال گرا معتقدند که خود و محیط اطرافشان باید کامل بوده و هرگونه تلاشی در زندگی باید بدون خطا و اشتباه باشد.

تعریف تعهد
تعهد از نظر لغوی عبارت از بهکار گرفتن کاری، بهعهده گرفتن، نگاه داشتن، عهد و پیمان بستن و در اصطلاح عبارت است از:

1.عمل متعهد شدن به یک مسئولیت یا یک باور؛
2.عمل ارجاع یا اشاره به یک موضوع؛
3.تقبل یا عهدهدار شدن انجام کاری در آینده

تعهد سازمانی
تعهد سازمانی عبارت از میزان نسبی همانندسازی با سازمانی خاص و یا دلبستگی به آن سازمان که میتواند حداقل بهوسیله سه عامل مشخص شود:

1.اعتقاد راسخ به ارزشها و اهداف سازمان
2.تمایل به تلاش بیشتر در راه تحقق اهداف سازمان.
3.تمایل قوی به باقی ماندن و عضویت در سازمان

کمال گرایی

مفهوم کمال گرایی برای نخستین بار توسط برنز تعریف شد. بر پایه ی این تعریف، فرد کمال گرا بر این باور است که می توان با تلاش وکوشش به نتایج کامل دست یافت، این در حالی است که نتایج کامل و بدون نقص دست نایافتی است و تلاش برای دستیابی به آن آسیب های روانشناختی را در پی خواهد داشت .هاماچک - نقل از سادارت واسلنی - 2001 کمال گرایی را به عنوان یک مفهوم دو بعدی در نظر می گیرد که دارای جنبه های عادی و بیمار گونه است. او معتقد بود که کمال گرایی پدیده ی بسیار پیچیده ای است که هم به فعالیت طبیعی سازگار و هم به سازگاری روانی وابسته است. او وجود نوعی کمال گرایی بهنجار را مقابل کمال گرایی نابهنجار تأیید کرده است.

کمال گرایی در شغل

کمال گرایی به طور ذاتی یکی از ابعاد نابهنجار شخصیت نیست. بلکه چند بعدی است و جوانبی دارد که بعضی از آنهامشخصاً نابهنجار و برخی دیگر بهنجار هستند . کمال گرایی به عنوان سبک شخصیتی در نظر گرفته می شود که در آن افراد برای انجام اعمال بدون نقص تلاش کرده و معیارهای بالایی را برای ارزیابی رفتار خود در نظر می گیرند. فرد کمال گرای مثبت از رقابت برای برتری
و کمال لذت می برد و در راستای رسیدن به پیامدهای مطلوب تلاش می نماید؛ در حالی که کمال گرای منفی، انتظارات غیر واقع بینانه ای از عملکرد خویش دارد و از پیامدهای منفی اجتناب می نماید. تری شورت و همکاران - 1995 - بر این اساس مقیاس را طراحی نمودند و نشان دادند که افراد ورزشکار، نمره بالاتری در کمال گرایی مثبت و بیماران مبتلا به اختلال خوردن و بیماران افسرده نمره بالاتری را در کمال گرایی منفی کسب می نمایند..

استامپ و پارکر - 2000 - مطرح نمودند که کمال گرایی مثبت از یک سو با خودشکوفایی و احساس پیشرفت ارتباط مثبت و با افسردگی، اختلالات خوردن و اضطراب رابطه منفی دارد.کمال گرایی عبارت است از تلاش برای بی عیب و نقص بودن، انتخاب استانداردهای سطح بالا برای عملکرد و تمایل به ارزیابی انتقاد از رفتار خود - استوبر و اتو، . - 2006 در واقع این افراد به علت اینکهدائماً نگران نقش ها و ناکامی های خود بوده و به دنبال رسیدن به حداکثر هر چیزی هستند، تنش، فشار و استرس زیادی را متحمل می شوند.این واقعیت که کمال گرایی با ویژگی هایی مثل عزت نفس و خود کارآمدی پایین ارتباط دارد، باعث می شود سایر متغیرهایی که با عزت نفس و عملکرد، در رابطه نزدیکی هستند نیز به عنوان متغیرهایی مطرح شوند که به صورت بالقوه، امکان دارد دارای همبستگی با کمال گرایی باشند.

یکی از این متغیرها، رفتارهای خود ناتوان ساز است که راهبرد حفاظت از عزت نفس و خود ارزشی از طریق اجتناب از عملکرد است.گزارش مطالعات تجربی نشان داده اند که کمال گرایی به عنوان یک پدیده پیچیده ارتباط نزدیکی با عملکرد روانشناختی طبیعی به خصوص مشکلات رفتار و هیجانی دارد .این مفهوم اغلب نتیجه آسیب پذیری افزایش یافته به افسردگی است و ممکن است به دنبال حوادث پراسترس زندگی ایجاد شود. این حوادث پر استرس ممکن است با نیازهای کمال گرایانه برای کنترل تداخل پیدا کرده و در تلاش ها برای دستیابی به هدف های مهم شخصی وقفه ایجاد کند .مفهوم کمال گرایی برای نخستین بار توسط برنز تعریف شد. بر پایه ی این تعریف، فرد کمال گرا بر این باور است که می توان با تلاش و کوشش به نتایج کامل دست یافت، این در حالی است که نتایج کامل و بدون نقص دست نایافتی است و تلاش برای دستیابی به آن آسیب های روانشناختی را در پی خواهد داشت .هاماچک - نقل از سادارت واسلنی - 2001

کمال گرایی را به عنوان یک مفهوم دو بعدی در نظر می گیرد که دارای جنبه های عادی و بیمار گونه است. او معتقد بود که کمال گرایی پدیده ی بسیار پیچیده ای است که هم به فعالیت طبیعی سازگار و هم به سازگاری روانی وابسته است.او وجود نوعی کمال گرایی بهنجار را مقابل کمال گرایی نابهنجار تأیید کرده است.کمال گرایی شغلی در میان کارکنان یکی از ویژگی هایی است که در اکثر سازمانهای دولتی و خصوصی نحوه رسیدن به اهداف و میزان عملکرد را تحت تاثیر قرار می دهد .کمال گرایی صرفا بهتر بودن نیست بلکه فرآیندی است که طبق آن اعضای سازمان از سازمان انتظار دارند تا پیشرفت کنند. البته باید گفت که کمال گرایی همیشه طبعات مثبتی را در سازمان به همراه نمی آورد و گاهی سازمان را دچار چالش می کند .همچنین تعهد سازمانی یک نگرش مهم شغلی وسازمانی است که در طول سالهای گذشته مورد علاقه بسیاری از محققان رشته های رفتار سازمانی و روانشناسی خصوصا روانشناسی اجتماعی بوده است.

این نگرش در طول سه دهه گذشته دستخوش تغیراتی شده است که شاید عمده ترین تغییر در این قلمرو مربوط به نگرش چند بعدی به این مفهوم تا نگرش یک بعدی به آن بوده است . همچنین با توجه به تحولات اخیردر حیطه کسب و کار از جمله کوچک سازیها و ادغامها ی شرکتها در یکدیگر عده ای از صاحبنظران را به آن داشته تا اظهار کنند که اثر تعهد سازمانی بر دیگر متغیر های مهم در حوضه مدیریت منجمله ترک شغل ، غیبت و عملکرد کاهش یافته است و به همین جهت بررسی آن بی مورد است .در مطالعات انجام شده مشخص گردیده که رابطه ی مثبتی بین کمال گرایی و تعهد سازمانی وجود دارد .لذا ضرورت وجود دارد که روی این مسئله تحقیقی صورت گیرد که تحقیق راجع به این موضوع بر روی کارکنان کارخانه سنگ در اصفهان صورت گرفته است..

اهداف تحقیق
تعیین رابطه بین کمال گرایی و تعهد سازمانی در بین کارکنان کارخانه سنگ اصفهان تعیین رابطه بین کمال گرایی مثبت و تعهد سازمانی در بینکارکنان کارخانه سنگ اصفهان تعیین رابطه بین کمال گرایی منفی و تعهد سازمانی در بین کارکنان کارخانه سنگ اصفهان

-2روش تحقیق
روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی میباشد. جامعه آماری تحقیق را تمام کارکنان کارخانه سنگ اصفهان که شامل 200 نفرند تشکیل داده بودند. نمونه انتخابی شامل 50 نفر از کارکنان این کارخانه بود که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار تحقیق، دو پرسشنامه ی تعهد سازمانی: مودای، استیرز و پورتر و پرسشنامه کمال گرایی: تری شورت و همکاران بود. یافته های پژوهش با استفاده از روش های آماری مناسب - ضریب همبستگی پیر سون - مورد بررسی قرار گرفت.

-3تجزیه تحلیل اطلاعا ت:

فرضیه اول تحقیق: بین تعهد سازمانی و کمالگرایی رابطه وجود دارد.در جدول - 1 - مشاهده می شد که با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون رابطه بین تعهد سازمانی و کمال گرایی مثبت 0/52 در سطح معناداری - - 0/05 از نظر آماری معنادار می باشد. این نشان می دهد که تعهد سازمانی و کمالگرایی در ارتباط می باشد.

فرضیه دوم تحقیق: بین تعهد سازمانی و کمالگرایی مثبت رابطه وجود دارد.در جدول - 2 - مشاهده می شد که با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون رابطه بین تعهد سازمانی و کمال گرایی مثبت 0/23 در سطح معناداری از نظر آماری معنادار می باشد. این نشان می دهد که تعهد سازمانی و کمالگرایی مثبت در ارتباط می باشد. بنابراین معنی یافته های فوق آن است که هر چه تعهد سازمانی بیشتر باشد افراد بیشتر کمال گریی مثبت بیشتر خواهد بود.

فرضیه سوم تحقیق: بین تعهد سازمانی و کمالگرایی منفی رابطه وجود دارد.در جدول - 3 - مشاهده می شد که با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون رابطه بین تعهد سازمانی و کمالگرایی منفی 0/10 در سطح معناداری از نظر آماری معنادار نمی باشد. این نشان می دهد که تعهد سازمانی و کمالگرایی منفی در ارتباط نمی باشد.

-4نتیجه گیری
 
کمال گرایی شغلی در میان کارکنان یکی از ویژگی هایی است که در اکثر سازمانهای دولتی و خصوصی جو سازمانی را تحت تاثیر قرار می دهد .کمال گرایی صرفا بهتر بودن نیست بلکه از فرآیندی است که طبق آن اعضای سازمان از سازمان انتظار دارند. از سوی دیگر ویژگی های دیگر ی چون چالش و کیفیت زندگی شغلی فرد می تواند کمال گرایی در سازمان را تحت تاثیر قرار می دهد که کمال گرایی همیشه طبعات مثبتی را در سازمان به همراه نمی آورد و گاهی سازمان را دچار چالش می کند .به نظر می رسد چالش بوجود آمده احتمال دارد ضمن گسترش به جامعه و محیط پیرامون آن نتواند میل به کمال گرایی را در سازمان رشد داده و در صورتی که درست مدیریت نشود آسیب های روانی بسیاری را برای سازمان و کارکنان آن به همراه آورد. مدیریت صحیح و کارآمد و همچنین آموزش مهارت حل مسئله به کارکنان باعث خواهد شد تا کارکنان چالش های محیط کار را شناخته و با آن به طور صحیح مقابله کنند و همچنین با مدریت صحیح آن از انتقال مسائل از محیط کار به خانواده و بالعکس خود داری کنند.

این آموزش ها سبب خواهد شد تا افراد ضمن رشد میل کمال گرایی در مسیر های فردی و سازمانی بتوانند تعارضات بوجود آمده بین محیط های کار و خانواده خود را به طور صحیح کنترل و مدیریت نمایند. اما از سوی دیگر احتمال قوی تری نیز وجود دارد و آن کشش گروه به سمت موفقیت است. هر گاه گروه و جامعه سعی در رسیدن به کمال و موفقیت داشته باشد سبب خواهد شد تا افرادمصمم تر، فعال تر، خلاق تر به اهداف سازمانی خود تفکر کرده و در مسیر انجام آن برآیند. این امر سبب خواهد شد تا حمایت های گروهی، کاهش بار منفی اشتباهات، فرصت جبران گذشته توسط گروه، جبران کم کاری ها توسط هم نوعان و.... باعث خواهد شد تامسیر رشد نه تنها منحرف نشده بلکه با سرعت بیشتری به پیش رود. جامعه باعث خواهد شد تا افراد ضمن دست یابی به موفقیت راههای کمال گرایی را در افراد شکوفا و افراد را به سمت کمال گرایی ترقیب نماید. آموزش های کار گروهی و کار تیمی یکی از فرآیندهایی است که افراد ضمن جامعه پذیر شدن خواهند توانست علاوه بر کمال فردی، کمال جامعه را نیز در نظر بگیرند.

مراجع:

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید