بخشی از مقاله

چکیده

فضای ذخیره سازی بیشتر، یکی از مزایای کلیدی خدمات ابری میباشد. کاربران می توانند اطلاعات را در سرورهای ابری و با ابزارهای الکترونیکی متنوع ذخیره کنند و به صورت بدون سیم به آنها دسترسی داشته باشند، این امر برای ذینفعان شرکتها به خصوص مدیران که جهت کنترل، هدایت و برنامهریزی در راستای اهداف شرکتها از جمله کسب عملکرد مناسب نیاز به دسترسی آنی به اطلاعات مختلف دارند ضروری بنظر میرسد، از اینرو در پژوهش حاضر به بررسی سطح استفاده از تکنولوژی نوظهور رایانش ابری بر عملکرد بازار در30 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که برای دوره زمانی بین 1382 تا 1392 از این فناوری استفاده نموده، پرداخته شده است.

جهت جمعآوری دادههای لازم برای فرضیه اول - رایانش ابری و مزیت رقابتی - از ابزار پرسشنامه با طیف لیکرت 5 گزینهای استفاده شده و برای فرضیههای دوم - رایانش ابری و بازار سهام - و سوم - رایانش ابری و سهم از بازار محصول - از صورتهای مالی حسابرسی شده، امیدنامه و یادداشتهای توضیحی همراه این صورتها استفاده گردیده است. جهت تجزیه و تحلیل آنها از نرم افزار اماری spss با استفاده از مدلهای رگرسیونی و اقتصاد سنجی استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که رایانش ابری بر مزیت رقابتی، بازار سهام و سهم از بازار تأثیر معناداری دارد.که علت آن را میتوان دسترسی به موقع تصمیم گیرندگان به اطلاعات بیان نمود.

-1 مقدمه

هزینههای سخت افزاری و پردازش دادهها همواره یکی از مشکلات سازمانها برای ارتقا واحدهای فناوری اطلاعات خود و در نتیجه کسب و کار آنها می باشد. رایانش ابری یکی از راه حلهایی است که برای غلبه بر این مشکلات ارایه شد. با استفاده از این تکنولوژی شرکتها دیگر نیاز به خرید تجهیزات سخت افزاری مثل سرورها ندارند بلکه با عقد قرارداد با شرکت های فروشنده ابر در قالب های متنوع قیمتگذاری میتوانند به صورت از راه دور و در بستر یک شبکه به طور خاص اینترنت، از خدمات متنوع آنها برای کسب و کار خود استفاده کنند.

علاوه بر این بسیاری از شرکتها به منظور بهبود عملکرد خود و همچنین باقی ماندن در بازارهای رقابتی با ارتقاء استراتژیهای فناوری اطلاعات خود و سرمایه گذاری مبلغ قابل توجهی بر روی زیرساختهای جدید فناوری ها، به طور ناگهانی به تغییر در محیط کسب و کار واکنش نشان داده اند. زیرا از این سرمایه-گذاریها انتظار میرود یک اثر مثبت بر روی عملکردهای عملیاتی سازمان داشته باشند.

بهبود سرویس مشتری، رضایت، بهبود کارایی و اثر بخشی، افزایش بهره وری، بهبود کیفیت، سهم از بازار و مزیت رقابتی برتر - هابارد2010،دهرتی - 2010 هم چنین بهبود وضعیت مالی و عملکردهای بازار سهام شرکت، از طریق سرمایه گذاری بر روی IT حاصل و در نهایت بر روی عملکردهای مالی سازمان موثر واقع میشوند. در این پژوهش نیز با استناد به مجموعهای از تحقیقات تجربی، فرضیهها در راستای هدف اصلی یعنی، تبیین رابطه استفاده از رایانش ابری و مزیت رقابتی، سهام بازار و سهم از بازار طراحی و با رویکردهای آماری مطلوب بررسی شدهاند.

-2 بیان مسأله

مدیران برای حداکثر سازی درآمد و سودهای مالکان، سرمایه گذاران، سهامداران فعلی و آتی به طور همزمان و عینی منابع کمیاب خود را به صورت کارا و اثر بخش مدیریت می کنند. آنها همچنین انتظار پاسخگویی در مقابل چالش های در حال رشد مداوم، چالش هایی برای بهبود عملکردهای مالی از قبیل بهبود سرویس به مشتری ، بهبود کارایی، بهبود اثر بخشی ، افزایش بهره وری، بهبود کیفیت و بالا بردن دیگر شاخصهای بازار شامل مزیتهای رقابتی را دارند - هابارد1،2010،آلوز. - 2010 برای پاسخ به این چالشها تعداد زیادی از این تصمیم گیرندگان به سمت اینترنت معطوف شده اند که بازار خدمات و محصولات خود را در سطح دنیا به معرض دید و نمایش بگذارند.

آنها همچنین از بعضی از فرم های جدید و زیر ساختهای تکنولوژیکی نوظهور از قبیل فناوری انبار داده - DWT - ، برنامه ریزی منابع سازمان - ERP - ، مدیریت ارتباط با مشتری - CRM - ، شبکه های محلی - Lans - ، مدیریت زنجیره تامین - SCM - ، شبکه های گسترده - - Wans ، فناوری توسعه و سیاست - Wdt - و رایانش ابری که به تازگی وارد دنیای کسب و کار شده استفاده میکنند - استول و ماهابانا2009،هابارد2010،کریسول20042،آلوز. - 2010 از طرفی ایده یک شبکه کامپیوتری کهکشانی در سال 1960 توسط جزف کارل مطرح شد.  بعدها او در سال 1969 مسئولیت واحد تحقیق و توسعه سازمان پروژههای تحقیقاتی پیشرفتهی شبکه 3را عهده دار شد.

اولین نقطه عطف رایانش ابری را می توان ظهور سایت Saleforce.com در سال 1999 دانست که یک نمونه از نرم افزارهای سازمانی را از طریق یک وب سایت ساده ارایه داد. و به مرور زمان و پیشرفت آن توسط متخصصان و شرکتهای عظیم نرمافزاری این دید در ذهن مدیران، مالکان، سرمایه گذاران، محققان و متخصصان فناوری اطلاعات شکل خواهد گرفت که جهت بهبود وضعیت کنترل، هدایت و در نهایت عملکرد شرکتها از این پدیده نوظهور استفاده شود. ولی با در نظر گرفتن این واقعیت که تاکنون در ایران پژوهشی در حوزه مزبور صورت نگرفته،سؤال تحقیق به صورت زیر طراحی شده است: آیا بین استفاده از رایانش ابری و عملکرد بازار - مزیت رقابتی،سهم از بازار،بازار سهام - در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه وجود دارد؟

-3 اهمیت و ضرورت موضوع

در این پژوهش با استفاده از تعدادی تحقیقات تجربی به حمایت از موضوع مورد بررسی پرداخته و در ادبیات تحقیق از آنها استفاده شده است.نتایج این تحقیق؛ برای مدیران مالی،حسابداران،کارشناسانIT، مدیران ارشد، محققان و دانشگاهیان حائز اهمیت میباشد. فناوری های رایانش ابری می توانند هزینه های نگهداری و توسعه خدمات و نرم افزارها را کاهش دهند، تحقیقات درباره متدهای گوناگون و راه حل های مختلف برای همه ی محیط ها و سیستم های فناوری اطلاعات سبز را ترویج دهد، و خدمات متنوعی در زمینه موبایل برای کاربران با حداقل هزینه ایجاد کند منجر به ارائه یک ادبیات جامع در زمینه دانش حسابداری و فناوری اطلاعات با استفاده از توسعه دانش بر اساس ارتباط بین سرمایهگذاری های فناوری اطلاعات و عملکرد شرکت از طریق یافته ها و نتایج میشود.

-4 مبانی نظری تحقیق

رایانش ابری

موسسه ملی استانداردها و فناوری ایالات متحده4 رایانش ابری را به صورت زیر تعریف می کند : " رایانش ابری یک مدل توانمند سازی راحت، برای دسترسی به وسیله یک شبکه به یک مخزن از منابع پردازشی قابل کانفیگ - برای مثال شبکه ها، سرورها، محل ذخیره، نرم افزارها و خدمات - است که قادر است با حداقل تلاش مدیریتی یا تراکنشی با فروشنده سرویس به سرعت فراهم شود و به راحتی فسخ شود.

مزایای رایانش ابری

رایانش ابری می تواند به نیازهای فناوری اطلاعات یک سازمان پاسخ دهد. در این بخش به معرفی مزایای کلیدی رایانش ابری می پردازیم:

-1مقیاس پذیری: اگر شرکت به این نتیجه برسد که تقاضا برای منابع افزایش یافته است رایانش ابری می تواند کمک کننده باشد. باتوجه به خرید تجهیزات جدید، نصب و پیکربندی آن ها، شرکت می تواند CPU اضافی یا فضای ذخیره از یک شخص ثالث بخرد. این روش برای آنها هزینه کمتری دربر خواهد داشت. این کار هزینه خرید تجهیزات جدید را کاهش خواهد داد. وقتی که آنها احساس کنند که منابع بیشتر از نیاز در دسترس دارند، آن ها می تواند استفاده از خدمات فروشنده ابر را متوقف کنند و مجبور نیستند منابع غیرضروری را نگهداری کنند.

-2سهولت:نخریدن منابع جدید و پیکربندی آنها به کارمندان فناوری اطلاعات اجازه می دهد تا به سایر فعالیت های خود بپردازند. ابر امکان شروع فوری نرم افزارها را مهیا می سازد و هزینه پیدا کردن راه حل مشکلات داخلی را بسیار کاهش می دهد.

-3منابع داخلی بیشتر: با انتقال منابع غیر ضروری به ابر، واحد فناوری اطلاعات شرکت فرصت پیدا می کند تا بیشتر بر کسب و کار تمرکز کند. و شرکت مجبور نیست نیروی بیشتری را استخدام کند.

-4فروشندگان سیاست های سخت گیرانه ای برای تضمین امنیت دارند. آنها از متدهای رمزنگاری برای احراز هویت کاربران استفاده می کنند. علاوه براین، آن ها همیشه می توانند داده هایشان را قبل از انبارش در ابر رمزنگاری کنند. با این ارزیابی ها داده هایشان در ابر ایمن تر است - ولت و همکاران، - 2009

عملکرد بازار

هر سازمانی که میخواهد محیط ابری را بپذیرد باید درمورد مسایل اجرای آن فکر کند. عوامل موثر بر اجرا به مدل توسعه ابر، فناوری های مختلف و تکنیک های مورد استفاده یک سازمان بستگی دارد. ارتباط بین سرور ابر و کاربر می تواند عامل اصلی موثر بر عملکرد باشد. تاخیر های نگران کننده مختلف شبیه تاخیر شبکه، تاخیر در پردازش و تاخیر سمت کلاینت می توانند عملکرد را تحت تاثیر قرار دهند. برای بهبود عملکرد تاخیر باید تضمین شود و دستگاه های سطح Edge باید بر اساس تنظیمات ابر پیکربندی شوند. - ورچره، - 2011

سهم از بازار

امروزه در سرتاسر جهان شرکت ها در عرصه رقابت برای به دست آوردن سهم بازار، تلاش میکنند تا بتوانند سهم فروش محصولات خود را نسبت به رقبا افزایش دهند. شرکتها به منظور کسب مزیت رقابتی، از منابع خود در جهت بهبود موقعیت نسبی خویش نسبت به رقبا استفاده میکنند و ارتقای موقعیت شرکت سبب شکلگیری فرصتهای بهتری در آینده میشود. در مطالعات سازماندهی صنعتی، سهم بازار و رشد آن به عنوان شاخصهای مهم عملکردی شرکت شناخته شدهاند و همچنین رابطهی مثبت بین سهم بازار و سود اقتصادی به اثبات رسیده است.

سوریسکی با معرفی معیار تغییر در سهم بازار به عنوان شاخص عملکرد شرکت، به بررسی رابطه بین سود و بازده سهام، با در نظر گرفتن فرصتهای رشد آتی پرداخت . او با استفاده از دو مدل بازده پیشبینی نشده و قیمت سهام، دریافت که رابطه بین عملکرد جاری و آتی شرکت تحت تأثیر تغییرات سهم بازار بوده و سودهای جاری شرکتهای دارای رشد سهم بازار حاوی اطلاعات سودمندی برای سرمایهگذاران است.

بازار سهام

تجربه بسیاری از کشورهای صنعتی نشان می دهد که بازارهای سرمایه این کشورها همپای رشد و توسعه اقتصادی آنها تکامل و گسترش یافته که این امر به نوبه خود بر روند رشد بلندمدت آنها اثرات مثبتی داشته است. در این کشورها بازارهای سرمایه در فرآیند تکامل و توسعه اقتصادی از ویژگیهای معینی برخوردار بودهاند. آزادسازی بازارهای مالی مقولهای است که اکثر کشورها اقدام به آن کردهاند، ولی چیزی که فرق میکند، شدت و طول دوره آزادسازی می-باشد.

تئوریهای کلاسیکی نشان میدهند که آزادسازی مالی باعث تخصیص بهینه پس اندازها، افزایش تنوع ریسک سرمایهگذاری، رشد سریع تر و کاهش سیکل های تجاری می شود. فرآیند آزادسازی در کشورهای مختلف به سطوح اقتصادی و توسعه بنیانهای مالی، ساختار نهادها، سیستم حقوقی، مدیریت و ...در آن کشورها بستگی دارد و رهنمود مشخصی برای دنبال کردن مرحله خاصی از آزادسازی وجود ندارد. اکثر نظریاتی که در مورد آزادسازی بازارهای مالی وجود دارد، بیانگر این میباشد که این سیاست در بلندمدت موجب افزایش کارایی سرمایه و کاهش نوسانات بازار سهام میگردد، ولی در کوتاه مدت منجر به افزایش نوسانات در این بازارها میشود.

طبق مباحث دکترین آزادسازی در دهههای 1980 و 1970 به خصوص مککینون و شاو، مقررات بازارهای مالی تعیین سقف نرخ بهره، نرخهای بالای ذخایر» منجر به نرخ های « قانونی، اعتبارات تکلیفی پایین سرمایه گذاری و اثرات منفی بیشتر روی رشد اقتصادی میشود. بنابراین مطابق دیدگاه آنان در مورد بازارهای مالی بر ای بهبود کارایی آن، باید مقررا ت زدایی شوند. مطالعاتی وجود دارد که اثرات آزادسازی مالی را با تمرکز روی آزادی حساب سرمایه، آزادسازی بخش مالی داخلی و یا آزادسازی بازار سهام مطالعه میکنند - برومند و همکاران،1391،ص ص8 و - 9

مزیت رقابتی

یک روش مهم و کلیدی برای ایجاد تمایز و یک جایگاه رقابتی، استفاده از دیدگاه منبع محور در راستای تحکیم بازار خدمات - تحقق مزیت رقابتی پایدار - است .منابع شرکت، شامل داراییهای مشهود و نامشهود و همچنین قابلیت های سازمانی است که یا در تصرف و مالکیت شرکت هستند و یا شرکت بر آنها نظارت دارد و به شرکت اجازه می دهد تا استراتژی های رقابتی را به کار گیرند - هیل و جونز - 1995 .یکی از ضروریات کلیدی برای موفقیت شرکت ها در محیط رقابتی، شناسایی این نکته است که چگونه میتوان فواید و مزایای رقابتی را همیشگی کرد؟ برای توسعه و بکارگیری یک مزیت رقابتی، شرکت ها بایستی قابلیت هایی داشته باشند که بتوانند در ایجاد منابع غیرقابل تقلید، با ارزش، کمیاب و غیرقابل جایگزینی مورد استفاده قرار گیرند. - بارنی - 1991 شرکت ها باید به منظور استفاده از رویکرد مبتنی بر منابع، استراتژی های بازار محور اتخاذ نمایند و تواناییهای اولیه، پیشتاز موسسات موازی با بازار و روابط کار میان سازمان ها و مشتریان رشد یابند - سلدا و آکاتی. - 2007

-5 پیشینه تحقیق

نفیسه قنبری فر در مقاله خود با عنوان ابرها و تکنولوژی های جدید تلفن همراه به معرفی سرویس های مبتنی بر ابر، مزیت های رایانش ابری روی موبایل و معایب آن، همینطور ویژگی های فناوری رایانش ابری پرداخته است. وی در مقاله خود رایانش ابری را یک تحول در عرصه اقتصادی کشور می داند و معتقد است سرمایه گذاری در این تکنولوژی می تواند تحولی در زمینه فناوری اطلاعات باشد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید