بخشی از مقاله
چکیده
محیط زیستِ کره زمین این پناهگاه و مأمن انسان دیربازی است که به دست بشر در حال تغییر است. امروزه اقدامات انسانی عامل مهم و به عبارتی اصلی تغییر و تخریب محیط زیست است . به غیر از تعداد معدود بلایای طبیعی مخرب، سایر بلایای طبیعی نیز در اثر کارکرد و عملکرد انسان ظهور پیدا میکند . این اعمال انسان نه تنها موجب ورود آسیب و زیان به خود افراد بشر میگردد بلکه حیات سایر موجودات را نیز به خطر میافکند . آلودگی و تخریب محیط زیست فرایندی بسیار خطرناک است که با صدمات غیر قابل جبران حیات بشر را بر روی کره خاکی تهدید میکند و نیاز به اتخاذ اقدامات در سطح ملی و بین المللی در جهت حفظ و حمایت از محیط زیست بیش از پیش آشکار میگردد.
اقداماتی بر مبنای: -1 تدوین قواعد و مقررات داخلی و بین المللی -2 تأسیس نهادهای قضایی رسیدگی کننده به مسائل زیست محیطی . جلوگیری از تخریب محیط زیست توسط انسان و حمایت از آن یکی از چالش های اساسی در زمان حال و آینده به شمار میرود . انسان شکل دهنده محیط زیست خود است. محیطی که به وی بقای فیزیکی و فرصت رشد معنوی اعطاء میکند . - بیانیه کنفرانس سازمان ملل متحد درباره محیط زیست انسان در سال 1972 در استکهلم - هدف بنیادین در حمایت از محیط زیست و تأکید اسناد مختلف بین المللی در این راستا در حقیقت جلوگیری از ورود آسیب و زیان به منابع و محیط طبیعی است .
مقدمه
مدتهاست این موضوع که انسان ها حق دارند در یک محیطزیست سالم زندگی کنند مورد حمایت اسناد بین المللی و قوانین داخلی قرار گرفته است و به عنوان یک حق بنیادین شناسایی مورد قرار گرفته است . - شانتل، - 53 : 1365 ویرانی هایی که انسان ها عامل و بانی آن می باشند ، جامعه بین المللی را به تکاپوی جدی در مراقبت از محیطزیست وا میدارد . امروزه اکثر آلودگی ها وجهه فرامرزی یافته اند و به لحاظ حجم عظیم خسارات وارده، یک کشور به تنهایی قادر نیست به مقابله با آلودگی ها بپردازد .
- موثقی ، - 36: 1390 قانون در یک مفهوم گسترده نقش اساسی در شکل دادن به تغییرات رفتاری مورد نیاز برای دستیابی به پایداری زیستمحیطی و اجتماعی در زمینه توسعه پایدار ایفا میکند . تحولات حقوقی و نهادی در 40 تا 50 سال گذشته نشان میدهد که قوانین زیست محیطی در سطح ملی و بین المللی میتواند سهم قابل توجهی در جهت مشارکت پایدار بین محیطزیست و توسعه پایدار داشته باشد . - تقوی و همکاران ، - 57 : 1392
-1 محیط زیست
محیط زیست عبارت است از هر آنچه که پیرامون ما را احاطه نموده است. بر اساس چنین تعریفی محیط زیست به دو دسته قابل تقسیم خواهد بود : محیط زیست طبیعی و انسانی . - باقری زرین قبایی، - 15 : 1392 محیط زیست مفهومی است که امروزه در متون حقوقی به جهت اهمیت روزافزون آن جایگاه خاصی پیدا نموده است . مفهومی کلی که با توجه به مسائل خاص مطرح شده در این عرصه میتواند تعاریف متعددی نیز داشته باشد .
براساس تعریف ارائه شده توسط اتحادیه اروپا : در ژوئن » 1967محیط زیست شامل موجودیت انسانی ، منابع طبیعی ، زمین های تحت تصرف ، مجموعه شهری و کشوری ، زباله ها و آب هاست « چنین تعریف منصرف به منابع طبیعی است که توسط انسان ها در حال تحول و دگرگونی است . - بیگ زاده ، - 318 براساس ماده یک قانون حفاظت از محیط زیست انگلستان مصوب :1990 محیط زیست شامل تمام یا بخشی از عناصر تشکیل دهنده محیط زیست طبیعی اعم از آب ، هوا ، خاک که، چه در سطح و چه در عمق و در حالت طبیعی یا محیط انسان ساخته ، میباشد . یا به عبارت دیگر محیط زیست مجموعهای مرکب از آب ، هوا ، و ذرات معلق نظیر دوده ، خاک و غبار است . - قاسمی ، - 25 : 1391
محیط زیست، از طبیعت ، جوامع انسانی و نیز فضاهایی که با فکر و به دست انسان ساخته شدهاند نیز تشکیل گردیده و تمامی فضای زیست کره را در بر میگیرد . - بهرام سلطانی ، - 1 : 1371 محیط زیست با توجه به تعاریف ارائه شده در متونگوناگون عمدتاً مشتمل بر محیط خاکی ، هوایی ، دریایی است که انسان با فعالیت های خود در هر سه حوزه باعث ایجاد آلودگی ، تخریب و تغییرات عمده شده است .