بخشی از مقاله

چکیده:

کلیه سازمانها به دلیل محدودیت منابعی که دراختیار دارند و رقابت شدید بازاری که درآن فعالیت می کنند،گذشت سریع زمان وملاحظات خاص وبه منظورنهایت استفاده ازمنابع موجود وکسب سود بیشتر،همواره به دنبال ریشه یابی علل ایجاد تاخیر در اجرای پروژه ها هستند،تا با ارائه راهکارهایی بهینه ازمیزان تاخیرات دراجرای پروژه های جاری وآینده خود بکاهند.اکثرپروژه های عمرانی دردوره اجرایی خودباتاخیرمواجه هستندکه موجب افزایش هزینه های اجرایی وتاخیردرزمان بهره برداری می گردد.بررسی دلایل تاخیرو ارائه راهکار برای به حداقل رساندن تاخیرات کمک فراوانی به جلوگیری ازهدررفت منابع مالی و کوتاه کردن زمان بهره برداری می نماید.

لذاهدف ازاین پژوهش بررسی و تعیین عوامل موثر در ایجاد تاخیرات پروژه های بلند مرتبه تعاونی های مسکن ،جلوگیری از هدر رفت سرمایه های ملی و پروژه ای، انجام پروژه های بلند مرتبه در زمان بندی مشخص تروبرنامه ریزی بهتر و دقیق تر برای امورات جاری پروژه های بلندمرتبه تعاونی ساز،صرفه جوئی در هزینه های اجرائی و به حداقل رساندن قیمت تمام شده واحد های مسکونی دراینگونه پروژه هامی باشد،طبق بررسی های بعمل آمده درقالب توزیع پرسش نامه تهیه شده ازمصاحبه باخبرگان ودست اندرکاران پروژه های بلندمرتبه تعاونی ساز که دراین تحقیق به آن دست یافته ایم پیشنهادهای ذیل برای جلوگیری ازتاخیر دراینگونه پروژه هاحاصل شده است: درشاخص مشاوروطراحی ایجاداین شرایط لازم است:

-1انجام مطالعات اولیه کامل وصرف زمان بسیار مناسب و درست در طراحی و تهیه نقشه های معماری، سازه وتاسیسات پروژه درجهت جلوگیری ازتغییرات درنقشه ها

-2عدم شروع پروژه با نقشه های ناقص علیرغم فشار از مدیران بالادستی و مسوولان ارشد

-3بکارگیری طراحان باتجربه

-4ادامه همکاری مشاوران تا پایان پروژه درشاخص ذینفعان اجرای این موارد الزامی است:

-1حضور مداوم نماینده گان اعضا درمناقصات جهت اطلاع از زمانبندی پروژه

-2 عقدقرارداددقیق براساس کار کارشناسی بااعمال زمان ومبلغ مناسب جهت ساخت

-3ایجاد سایت برای پروژه و ارائه گزارش مصور جهت اطلاع اعضا درتمامی مراحل ساخت

-4جلسه توجیهی با تک تک اعضا

درشاخص پیمانکاران وعملیات ساخت:

-1استفاده از پیمانکاران با توان و تجربه مناسب

-2برنامه ریزی صحیح دراجرا و هماهنگی کامل بین پیمانکاران مختلف و شروع بموقع آیتم های مختلف وحتی المقدوردرزمانهای موازی.

.1مقدمه

درکلیه سازمانها، خصوصا"سازمانهایی که درفضای رقابتی قراردارند،به دلیل محدود بودن منابعی که دراختیاردارند،وبازار رقابتی شدید،وگذشت سریع زمان وملاحظات خاص کشورها ازیک سو وازسوی دیگربه منظورنهایت استفاده ازمنابع موجود،اصولا"دنبال ریشه یابی علل ایجادتاخیر دراجرای پروژههاهستند،تاباارائه راهکارهایی بهینه ازمیزان تاخیرات درپروژه های جاری وآینده خود بکاهند ویا با اصلاح ساختار سازمانی دست اندرکاران اجرای پروژه تاخیرات رادرپروژه های جدید به حداقل برسانند.

.2 تعریف مسئله و بیان ادبیات تحقیق

تاخیر،افزایش زمان اجرای پروژه نسبت به زمان تعیین شده اولیه می باشد،اکثرپروژه های عمرانی دردوره اجرایی خودباتاخیرمواجه هستندکه موجب افزایش هزینه های اجرایی وتاخیردرزمان بهره برداری می گردد.بررسی دلایل تاخیرو ارائه راهکار برای به حداقل رساندن تاخیرات کمک فراوانی به جلوگیری ازهدررفت منابع مالی وهمچنین کوتاه کردن زمان بهره برداری می نماید.همانگونه که میدانیم اکثر قریب به اتفاق پروژه ها در سطح کشور به دلیل مشکلات عدیده ای از جمله :

تاخیر در پرداخت ها توسط کارفرما

تاخیر در ابلاغ بموقع نقشه ها

مشکلات ناشی از وضعیت متغیر جوی در شهرهای سردسیر و مرطوب

نوع قرارداد های مرسوم

تاخیردرتامین مصالح بدلایل نقص درنقشه های اجرایی ویاضعف پشتیبانی پروژه

عدم انتخاب پیمانکار متناسب با حجم کار به دلیل نوع و روش انجام مناقصه

عدم انتخاب مشاور متناسب با نوع پروژه از لحاظ علمی و تجربی

عدم وجود برآورد صحیح از کار در هنگام مناقصه

ضعف اجرایی و برنامه ریزی پیمانکاران

با تاخیر مواجه می شوند، پرداختن به علل و عوامل تأخیر پروژه ها و شناختن عواملی که باعث بروز تأخیر در روند اجرای پروژه ها میگردد میتواند از یک سو به بهبود فرآیند پیشرفت پروژه های نیمه تمام مشابه کمک کرده و زمینه اتمام به موقع آنها را فراهم آورد و از سوی دیگر از تاخیر در پروژه های جدید ممانعت به عمل آید ، لذا دراین پژوهش سعی خواهد شد ضمن شناسایی دلایل تاخیرات در پروژه های بلندمرتبه سازی به ارائه راهکارهای مدیریتی و اولویت بندی آن ها ، جهت به حداقل رساندن این تاخیرات و کاهش هدر رفت منابع مالی باشیم.و از آنجائیکه تاخیرات یکی ازمهمترین پدیده های رایج درپروژه هاویکی ازعلل اصلی عدم موفقیت پروژه ها محسوب می شوند وباعنایت به اصل مسلم شناسایی مساِلئ ومشکلات و دردها قبل از هر اقدامی و اراِئه راهکار ودرمان متناسب هر درد، این پژوهش بر آن شده است تا درقدم اول از طرق مختلف و متناسب با اهمیت ،حجم وضرورت ،با شناسایی دلایل وعوامل موثر بر ایجاد تاخیر در اجرای پروژه های بلندمرتبه مسکونی،گامی هرچندکوچک ولی موثربرداشته شودوازآنجائیکه پرسشنامه ها عموما"توسط مدیران وکارشناسان - که به صورت مستقیم درارتباط بامدیریتهای مهندسی وتامین کالاواجرای بخشهای مختلف پروژه های تعاونی مسکن هستند - تکمیل شده است لذابدون شک این اقدام میتواند حرکتی مهم درشناسایی گسترده تر و دقیق تر،عوامل ودلایل وماهیت تاخیرات ودرادامه،بهبود روند اجرایی پروژه ها درشرایط کنونی وپیشگیری ازبروزتاخیرات جدید ویا تکرار آنها در پروژه های جاری وآینده کشور باشد.

.1-2سوال اصلی تحقیق:

دلایل تاخیر دراجرای پروژه های بلندمرتبه مسکونی تعاونی های مسکن

.2-2 معرفی پروژه های بلندمرتبه:

.1-2-2آسمانخراش:

ساختمان بسیار بلند که طبقات آن هر یک پس از دیگری قابل اقامت باشند آسمانخراش یا ساختمان بلندمرتبه گفته میشود. در فارسی در دهه اخیر واژه برج نیز برای اشاره به این مفهوم کاربرد یافتهاست.

هرچند برای تعریف آسمانخراش استانداردی رسمی در دست نیست اما بلندای دست کم 150 متر به عنوان معیار تعریف آسمانخراشها بکار میرود.

واژه آسمانخراش فارسی یک گرتهبرداری از واژه انگلیسی است. این واژه نخستین بار در اواخر سده نوزدهم برای ساختمانهای بلند شهر نیویورک آمریکا بکار رفت. بعدها تاریخ نگاران معماری از کاربرد این واژه برای ساختمانهای بلند آجری خودداری کرده و آن را تنها در مورد ساختمانهای بلندمرتبه با اسکلت فولادی بکار بردند.

.1-1-2-2هزینه ساخت

واقعیت مهم و غیر قابل انکار بلند مرتبه سازی، هزینههای بسیار گزاف و سرسام آور آن است. این هزینهها تنها مختص ساختمانهای بیش از 200 متر نبوده و حتی در یک ساختمان 4 طبقه نیز مشاهده میشود. اما هنگامی که ساختمانی با ارتفاعی بیش از 200 متر یا 400 متر ساخته میشود صحبت از مسائل تجربه نشده و مقیاسهای بسیار بزرگ است. هزینههای این پروژهها تنها محدود به مصالح یا موارد فنی نبوده و در دوران اجرا مسائل پیش بینی نشده بسیاری وجود دارد. به همه این هزینهها یک فاکتور مهم دیگر هم اضافه میشود: ”هزینه نگهداری” که بار سنگین مالی دیگری را تحمیل میکند. این ساخت و سازها غالبا توسط دولتها انجام میشود.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید