بخشی از مقاله
چکیده :
هدف از نوشتن ارائه مقاله بررسی عوامل موثر بر بهره وری منابع می باشد. شناسایی عوامل موثر بر منابع انسانی را می توان در سه سطح فردی، سازمانی و محیطی بررسی شود. در سطح فردی به طور کلی برجنبه های انسانی توسعه منابع انسانی تاکید می شود این سطح تحلیل بر بررسی مفاهیم خودکارآمدی، عزت نفس، انگیزه یادگیری و انگیزش می پردازد. در سطح سازمانی تجزیه و تحلیل به طور کلی بر ساختار و سیستم توسعهی منابع انسانی تاکید دارد.و در سطح محیطی شامل عوامل فرهنگی ، عوامل اقتصادی وعوامل سیاسی که موثر بر مدیریت منابع انسانی بوده و تغییرات این عوامل در کنترل مدیریت سازمان نمی باشد.
-منابع انسانی به عنوان یکی ازعوامل و نهادهای اصلی هر سازمان نقش بسزایی در کیفیت و کمیت ستادههای آن سازمان دارد. رشد و توسعه نیروی انسانی و افزایش مهارت، خلاقیت و دانش نیروی کار در تمام سطوح سازمان برای مدیران از دهه 90 میلادی یک اولویت استراتژیک محسوب میشده و اکنون نیز چنین است.
- منابع انسانی اعم از کارکنان و مدیران، باارزش ترین سرمایه های هرسازمانی محسوب میشوند و رسالت سازمان باید دادن فرصت مناسب برای رشد و افزایش بهره وری آنان باشد.
-عوامل مؤثر بر بهره وری نیروی انسانی به دو دسته عوامل شخصی و محیطی قابل تقسیم است که عوامل فردی یا شخصی شامل تجربه، میز ان درآمد، سطح تحصیلات، سن و آموزش است.در این پژوهش سعی بر آن است تا با شناسایی عوامل مؤثر برمنابع انسانی شناخته شود و بافته های بهخصوص عواملی چون تأمین نیازهای اساسی کارکنان، مشارکت کارکنان در تصمیمگیری وسبک رهبری مشارکتی مدیر، راهکارهایی فردی، سازمانی، محیطی، هدف مقاله شناخت عوامل موثر به بررسی سه عامل مؤثر بر بهره وری میپردازد.
- این مطالعه از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی جمع شده است . جامعه آماری شامل؛ کلیه کارکنان ستادی با حجم کل 350 نفر و حجم نمونه 262 نفر می باشد.
مقدمه :
فنا و بقای هر سازمانی وابسته به این است که این سازمان ها تا چه حد می توانند، ثروت - ارزش افزوده - تولید کنند. یعنی ارزش» نتایج بدست آمده« آنها بر ارزش کل »منابع مصروفه« آنها فزونی دارد - ابطحی وکاظمی، . - 42 :1375 بهبود بهره وری، سازمان ها را قادر می سازد که رقابت های بین المللی و رشد خود را گسترش داده و همکاری اجتماعی خود را بهبود بخشند. بهره وری پایین حاکی از اتلاف منابع یک سازمان بوده و این امرنهایتاً منجر به از دست رفتن رقابت های بین المللی شده و به موجب آن فعالیت های تجاری سازمان کاهش می یابد - رانا 1، - 1997 به زعم رابینز سازمانی بهره ور است که به اهدافش در کمترین زمان و با کمترین هزینه دست یابد - اپلبام 2و همکاران، . - 2005
نیروی انسانی به عنوان دارایی های هوشمند سازمان ها، بزرگترین سرمایه هر سازمان می باشد. سازمان ها به سرمایه های انسانی خود، با توجه به دانش، شایستگی و قابلیت های آنها، به عنوان یک مزیت رقابتی نظر دارند - ابیلی و موفقی، . - 1386 بنا براین بر عهده مدیران است، تا قدرت عظیم نهفته استعداد های انسانی سازمان خود را شناخته و به شوق آورده و از آن استفاده بهینه نمایند. منابع انسانی به عنوان یکی از عوامل و نهادهای اصلی هر سازمان نقش بسزایی در کیفیت و کمیت ستادههای آن سازمان دارد.
رشد و توسعه نیروی انسانی و افزایش مهارت، خلاقیت و دانش نیروی کار در تمام سطوح سازمان برای مدیران از دهه 90 میلادی یک اولویت استراتژیک محسوب میشده و اکنون نیز چنین است . اهمیت مسئله فوق، باعث شده است که به بهره وری منابع انسانی و تعیین جایگاه و سهم آن در تولید کالا و خدمات بیش از پیش توجه شود. زیرا، یکی از استراتژیهای بهره وری نیز توجه به نقش نیروی انسانی است. از طرف دیگر، با توجه به محدودیت و گران قیمت بودن منابع، لزوم کاهش قیمت تمام شده به منظور داشتن توان لازم در بازار رقابتی، اصلی ترین دغدغه مدیریت در دهه های اخیر، بهره وری است کهعملاً بقای سازمانها را تحت تأثیر قرار داده است. بنابراین، در این میان بهبود بهرهوری نقش بسزایی در کمک سازمان ها ایفا خواهد کرد.
ادبیات و منابع نظری پژوهش
بهره وری چیست؟
بهره وری یعنی افزایش دائمی و مستمر نسبت ریاضی بین نتایج به دست آمده به منابع به کار رفته و مصرف شده. به بیان ساده تر، بهره وری یعنی: تهیه کالاها و خدمت های بیشتر و بهتر با هزینه و قیمت تمام شده سابق با صرف همان مقدار منابع تولید یا تهیه همان مقدار کالاها و خدمت ها با هزینه و قیمت تمام شده کمتر و در واقع با صرف مقدار منابع تولیدی کمتر.
تعریف بهره وری
واژه بهرهوری برای نخستین بار به وسیله ی فرانسوا کنه ریاضیدان و اقتصاددان طرفدار مکتب فیزیوکراسی - حکومت طبیعت - به کار برده شد.کنه با طرح جدول اقتصادی،اقتدار هر دولتی رامنوط به افزایش بهرهوری دربخش کشاورزی میداند. - طاهری ، - 1378 در سال 1883 فرانسوی دیگری به نام لیتره بهره وری را دانش و فن تولید تعریف کرد. در سال 1950 سازمان همکاری اقتصادی اروپا به طور رسمی بهر ه وری را چنین تعریف کرد: بهرهوری حاصل کسری است که از تقسیم مقدار یا ارزش محصول بر مقدار یا ارزش یکی از عوامل تولید به دست می آید.
بدین لحاظ میتوان از بهره وری سرمایه، مواد اولیه و نیروی کار صحبت کرد. بر اساس تحقیقات و اعتقاد صاحب نظران؛ زمانی میتوان انتظار بهره وری در سایر عوامل تولید را داشت که در ابتدا عوامل مؤثر بر بهره وری نیروی انسانی شناخته شده باشند. زیرا، چنین فرایندی مزایا و فواید بسیاری برای سازمان دارد. به عبارت دیگر، سازمانها باید عوامل مؤثر یا تسریع در بهبود بهره وری را شناسایی نموده و با برنامه ریزی و تصمیم گیری مناسب آن ها را با اهداف سازمانی هم سو سازند. در همین رابطه، صاحبنظران، عوامل مختلفی بر بهره وری نیروی انسانی مؤثر دانسته اند.