بخشی از مقاله

چکیده:

مراکز تجاری وبازارهای روز ازجمله پرجاذبه ترین نقاط شهر محسوب می شوند وجایی هستند که معمولا در بیشتر ساعات شبانه روز مشغول فعالیتند.اختصاص فضاهای ویژه به این فعالیت به نحوی که آسایش مردم درانتخاب وخرید کالای موردنظر فراهم باشد، همواره درشرق وغرب عالم رواج داشته است. امروزه مراکز تجاری ساختمانهای نوینی هستند که به منظور رفع نیاز خریداران و بهبود اقتصاد مشترک بین چند صنف ایجاد میگردند تاسیس یک مرگز تجاری در یک مجموعه شهری بازتابی بصورت پایداراز رشد فیزیکی و اجتماعی آن می باشد.

اصلی ترین هدف و منفعت یک جامعه پایدار، توسعه کیفی است تا از این طریق بتوان ارزش ها و دانش صحیح و تخصص های لازم را در جهت ارتقای رشد و دستیابی به اهداف اجتماعی و پایداری محیط به کار گرفت. توسعه پایدار در سال های یپانی قرن بیستم به عنوان یکی از مناظرات محوری جهان تقریباً همه عرصه های حیات بشری نظیر فقر، نابرابری، آموزش و بهداشت، محیط زیست، حقوق زنان و کودکان، آزادی ملت ها و نیز صنعت و سیاست و اقتصاد و همکاری های بین المللی را تحت تأثیر قرارداد.

این مقاله به روش تحلیلی بااستفاده از منابع کتابخانه ای میباشد.تلاش شده با بکاربردن معماری پایدار مراکز تجاری را طراحی کرد که باتکنولوژی خاص باشد.از یافته های مقاله میزان تاثیر توسعه پایدار با مجتمع های تجاری می باشد. و از دیگر یافته های مقاله ترکیب و تلفیق معماری پایداربا تکنیک های ساخت در زمینه های متفاوت از جمله ساختمان های تجاری و نحوه اجرای آن، می تواند در بهبود این صنعت بزرگ در کشور موثر و مفید باشد.

-1مقدمه:

مراکز تجاری قلب شهر های امروز اند این مجموعه ها کاربریهای بسیار متنوعی همچون تجاری,اداری,ورزشی,تفریحی و غیره رادر بر می گیرند و هر روز پیچیده تر و وسیع تر می شوند در دنیای مصرفی امروز مرکز تجاری محلی برای پاسخگویی به نیاز های اساسی انسان نیست ,بیشتر جایی است برای فرو نشاندن عطش مصرف ,حتی مصرف تصاویر پشت ویترین , مرکز تجاری نه فقط به نیاز بلکه به آرزوی انسان امروز با توجه به استفاده از توسعه پایدار پاسخ می گوید پایداری محیط باتوجه به طراحی مجتمع های تجاری از اهمیت ویژه ای برخوردار است استفاده از کاربردهای توسعه پایدار از جمله کف و شیشه های خودتمیز شونده سنگ و سرامیک های آسان تمیز شونده و... از آن جمله بشمار می آیند.که این موارد نوعی رفاه و آسایش را برای مردم به وجود می آورند امروزه مجتمع های تجاری نه تنها محلی برای دادوستد بلکه محلی برای آشنایی فرهنگها نیز محسوب می شوند.

- سلطان زاده - 1380روزگاری شهر های باستان با معابد رب النوعها آراسته می شدند و امروز مرکز تجاری معبدی است که مردم آرزوهای خود را در آن طلب می کنند از نظر وسعت ,نقش شهری و توجه به تجملات و زیبایی و استفاده از پیشرفته ترین مواد و مصالح نیز ,می توان مراکز تجاری را جایگزین معابد باستان در شهر امروزی دانست جنبه ی مهم دیگر مراکز تجاری نقش آنها در زندگی اجتماعی شهر است .

آلودگی هوایی - که در اغلب نقاط جهان حداقل در فصل هایی از سال زندگی در فضای باز را دشوار می کند - ,عدم امنیت روز افزون خیابان ها ,دوری مسیر ها نیاز به تمرکز برای کاهش هزینه ها , صرفه جویی در وقت و... مراکز تجاری را به فضاهای گزران اوقات فراغت و روابط اجتماعی نیز تبدیل کرده است مراکز تجاری عموما پذیرای قشر مشخصی از اجتماع هستند و این ویژگی ,تبدیل آنها را به پاتوق و محل تجمع و زندگی اجتماعی تقویت می کند . اگرچه در مراکز خرید کاربری ها و فروشگاه های متنوعی به چشم میخورند هم زیستی و تمرکز فعالیت های تجاری موجب می شود ضوابط مدرن یا قواعد عرفی مشخصی بر این شکل اکوسیستم های کوچک حاکم شود . - محبیان - 1355

-3مفهوم مراکز تجاری:

مراکز تجاری تفریحی به مفهوم کلی به محلی سر پوشیده ویارو بازی اطلاق می گردد که تعدادی فروشگاه راشامل گردیده که این فروشگاه ها می توانند از یک یا چند صنف مختلف تشکیل گردیدند. این محل کانون داد وستد بوده وارتباط مستقیمی بین عرضه وتقاضا برقرار مینمایند. امروزه مراکز تجاری تفریحی ساختمان های نوینی هستند که به رفع نیاز خریداران وبهبود اقتصادی ،اجتماعی مهندسی مالی حقوقی انسانی فرهنگی گرافیکی و… حائز اهمیت می باشد. توجه همه جانبه به این امور باعث می گردد تا مراکز تجاری پس از ساخت از عملکرد مناسبی برخوردار بوده وبهره بیشتری نصیب استفاده کنندگان از آن ها گردد. زیرا اینگونه مورد استقبال بیشتر خریداران خواهد بود.

-4تاریخچه مراکزتجاری در ایران:

واژه بازار بسیار کهن است وبه معنی محل خرید و فروش و عرضه کالاست.بازار در فارسی میانه به صورت - وازار - و با ترکیب هایی مانند وازارگ - بازاری - و وازرگان - بازرگان - به کار می رفته است و در پارتی به صورت - واژار - مورد استفاده قرار گرفته است اولین مراکز تجاری در ایران تحت عنوان بازار به عنوان نهادی اقتصادی - شهری در دوره ساسانیان در شهرهای بازرگانی- تولیدی شکل گرفت.بازار در شکل کلی خود نهادی منحصربه شهرها نبوده است بلکه در نواحی روستایی نیز بازارهای موقت تشکیل می شده است . تشکیل این بازارها در روستاهایی که از نظر دسترسی و دیگر عوامل دارای شرایط مطلوب تری بوده اند منشا پیدایش پاره ای از شهرها بوده است. بر پایه اطلاعات موجود از اواخر قرن اول هجری به بعد در بسیاری ازشهرها بازارهای دائمی وجود داشته است و هر نوع کالا در محلی معین عرضه می شده است. 

هسته اولیه اغلب بازارهای واقع در شهرها در حوالی یکی از پرترددترین دروازه ها شکل می گرفت. این هسته ابتدا در ربض و پشت دروازه شهرو گاه در داخل شارستان ونزدیک دروازه شهر تشکیل می شد و سپس در داخل شارستان و ربض گسترش یافت.گسترش بازار در داخل شهر در امتداد راه یا راههای اصلی شهر تا مرکز آن امتداد می یافت و گاهی اوقات بازاراز یک دروازه تا دروازه دیگر شهر به طور پیوسته امتداد داشته است.وسعت و توسعه بازار هر شهر بستگی به جمعیت و رشد اقتصادی آن داشت.

در شهرهای کوچک بازار عمدتاً جنبه خرده فروشی و تامین مایحتاج مردم شهررا داشت و در شهرهای بزرگ بخش عمده ای از بازار در خدمت بازرگانی خارجی وعمده فروشی قرار می گرفت.تمام یا بخشی از اغلب بازارها در هنگام احداث آنها مسقف نبود وبه تدریج با گسترش رونق شان سرپوشیده می شدند.عرض بازارها به طور متوسط بین 3/5 تا5متر و برای عبور پیاده و گاری در زمان عادی مناسب بود ودر ایام برگزاری اعیاد وسوگواری در حرکت پیاده اخلال به وجود می آمد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید