بخشی از مقاله

*** این فایل شامل تعدادی فرمول می باشد و در سایت قابل نمایش نیست ***

فرضيه بازار کارا: تئوري و تجربه
چکيده
فرضيه بازار کارا در تئوري پرتفوي و هم در قيمت گذاري دارايي هاي سرمايه اي يک فرض ضروري است . تحقيقات حسابداري در دهه هاي ٧٠ و ٨٠ ميلادي قصد حمايت از بازار کارا را داشتند. ولي از دهه ٩٠ به بعد در تحقيقات، شواهد ناسازگاري در ارتباط با کارآمـدي بازار کشف گرديد. بازار کارا بازاري است که درآن، اطلاعات موجود بلافاصله برقيمت اوراق بهادار تاثير مي گذارد. اين مقاله بـه معرفـي الگوهاي کارآمدي بازار، طبقه بندي کارآمدي بازار، انواع کارآمدي بازار و بي قاعدگي يا استثنائات بازار مي پردازد، وهمچنين تحقيقات انجام شده در مورد کارآمدي بورس اوراق بهادار تهران وتحقيقات انجام شده در مورد کارآمدي بازار ساير کشورها را بيـان مـي کنـد. در اينجا به کارآمدي بازارهاي سرمايه در روسيه ، استراليا، امارات متحده عربي ، ژاپن ، کره جنوبي ، تايوان، فيليپين وديگر کشورهاي آسيايي و اقيانوس آرام اشاره مي شود و نتايج هر کدام، به سطحي از کارآمدي بازارها نشان مي دهد.
واژگان کليدي: بازار کارا، الگوهاي کارآمدي بازار، کارآمدي ضعيف ، کارآمدي نيمه قوي، کارآمدي قوي

فرضيه بازار کارا
در نظريه سنتي پرتفوي سرمايه گذاران تنها به بازده اوراق بهادار توجه مي کردند به اين ترتيب سرمايه گذاران اوراقي را انتخاب مي کردند که بازده بالاتري داشته باشند. بروز بحران هاي مالي براي اين سرمايه گذاران موجب شدکه آنها علاوه بر مخاطره به دنبال عوامل ديگر نيـز باشند. اين عامل همان مخاطره اوراق بهادار بود (جمالي ، ١٣٨٧). اولين کار منتشر شده در بازار هاي کارامـد توسـط بـاچيلر در سـال ١٩٠٠ انجام شد که پيشنهاد داد که در يک معامله منصفانه که انتظار سود مي رود گمانه زني هاي سفته بازان بايد صفر باشد. از دهه ١٩٥٠ بود که با توجه به اين رويکرد محققان به بررسي رابطه بين مخاطره و بازده و توجه همزمان به اين دو عامل براي تصميم گيري هاي سرمايه گذاري پرداختند. اين دوره را آغاز دوره ماليه نوين ٢ خواندند. پس از جنـگ جهـاني دوم، مجموعـه اي از نظريـه هـاي پيشـرفته مـالي ٣ را بـه خـود گرفت . ديدگاه هاي ارائه شده در چارچوب اين نظريات با آنچه که قبل از آن ارائه گرديده بود تفاوت هاي اساسـي داشـت و از آن زمـان مورد استفاده وسيع دست اندرکاران بازارهاي سرمايه قرار گرفت (جمالي ، ١٣٨٧). يکي از پايه هاي اساسي نظريه پيشرفت مالي طي سالهاي ١٩٥٠ نظريه بازار کارا است . همانگونه که در اکثر متون مالي و سرمايه گـذاري اشـاره شـده اسـت بـازار کـارا بـازاري اسـت کـه در آن، اطلاعات موجود بلافاصله بر قيمت اوراق بهادار تاثير مي گذارد .مفهوم بازار کارا بر اين فـرض اسـتوار اسـت کـه سـرمايه گـذاران در تصميمات خريـد و فـروش خـود، تمـامي اطلاعـات مربـوط را در قيمـت سـهام لحـاظ خواهنـد کـرد. در چنـين بـازاري، قيمـت اوراق بهادارعادلانه بوده و به ارزش ذاتي آن نزديک است . مفهوم بازار کارا، يک ادعا يا توقع نيست بلکه تغييرات کـاملي اسـت کـه در اثـر انتشار اطلاعات جديد در قيمت سهام صورت مي گيرد ( شمس ، بابالويان و جعفر جولا، ١٣٨٩).
فاما و ديگران (١٩٦٩) بازار کارا را بازاري ميدانند «که خيلي سريع با اطلاعات جديد منطبق مي شود». گرچه تطبيق با اطلاعات جديد يـک مشخصه مهم در بازار کاراست ، اما تنها مشخصه آن نيسـت . در يـک بـازار کـارآي اطلاعـاتي ، اگـر انتظـارات و اطلاعـات همـه مشـارکت کنندگان در بازار به خوبي توسط قيمت ها منعکس شود، تغيير قيمت ها غيرقابل پيش بيني هستند. فاما (١٩٧٠) اين عقيده را چنين بيان کرد:
«يک بازار که در آن همواره قيمت ها همه اطلاعات در دسترس را به طور کامل منعکس مي کنند، کارا ناميده ميشود».
وجود اطلاعات کافي در بازار و انعکاس بموقع و سريع اطلاعات در قيمت اوراق بهادار، ارتباط تنگـاتنگي بـا کـارآيي بـازار دارد. لـذا بازار کارا بايد نسبت به اطلاعات جديد حساس باشد به نحوي که اگر اطلاعات جديدي در مورد شرکتي به اطلاع عموم برسـد قيمـت سهام شرکت متناسب با جهت اطلاعات ياد شده تغيير کند(راعي و شيرزادي، ١٣٨٧).
چهار عامل کليدي براي کارآمدي يک بازار اوراق بهادار وجود دارد: در دسترس بودن اطلاعات دقيق ، وجود يـک پايگـاه گسـترده اي از سرمايه گذاران با دسترسي به اين اطلاعات، حفاظت قانوني از حقوق اين سرمايه گذاران، وجود بازار ثانويه بدون مانع و آسان براي سرمايه گذاران(آووليو، گيلدر و شليفر، ٢٠٠١).
طبق فرضيه بازار کارا، بازار بايد بزرگ و نقد باشد. اطلاعات نيز از لحاظ دردسترسبودن و هزينه بايد در هر زمان در اختيار سرمايه گذاران باشد. همچنين «هزينه معاملات» بايد کمتر از «سود مورد انتظار از سرمايه گذاري» باشد و سرمايه گذارها بايد منابع مالي کافي در اختيار داشته باشند تا از موارد ناکارآمدي تا زماني که وجود دارند، استفاده کنند.
فرضيه بازار کارا به مفهوم «گام تصادفي ١» نزديک است ، براساس نظريه بـازار کـارا کـه در سـال ١٩٧٠ توسـط يـوجين فامـا مطـرح شـد در بازارهاي سرمايه قيمت ها منعکس کننده اطلاعات موجود بوده و بر اساس گشت تصادفي تغيير کرده و بنـابراين امکـان اسـتفاده از فرصـت نابرابر سودآوري براي سرمايه گذاران وجود ندارد. منطق اين مفهوم اين است که اطلاعات موجود در بازار به شـکل تصـادفي و غيـر قابـل پيش بيني (با انتظارات هم جهت يا غيرهم جهت ) هستند؛ در نتيجه تغييرات قيمت سهام نيز در بازارهاي کارا بايـد تصـادفي باشـد. بـازار کـارا حافظه ندارد اين تعبير به اين معني است که از قيمت هاي ديروز در مورد قيمت هاي فردا نمي توان نتيجه گيري کرد. سرمايه گذاران با توجه به تعاريفي که ارائه شد در بازار کارا نمي توانند به سود غيرعادي و بالايي دست پيدا کنند و تنها راه آن خريد سهام با ريسکي بالاتر است . طبق فرضيه ياد شده، قرار نيست قيمت سهام همواره مساوي ارزش واقعي آن باشد. قيمت ها تنها در برخي مواقع و بـه طـور اتفـاقي ممکـن اسـت بالاتر يا پايين تر از ارزش واقعي شان باشند. بنابراين در نهايت قيمت ها به حد متوسط شان بازخواهند گشت . طرفداران فرضيه کارآمدي بازار طبق قوانين احتمالات چنين مي گويند: در هر زمان مشخص در بازار با تعداد زياد سرمايه گـذار، برخـي سـرمايه گـذارها سـودي بـالا کسـب مي کنند و برخي نيز همان سود متوسط بازار را مي برند. ولي عمده صاحبنظران بر اين تعريف اتفاق نظر دارند که بازار اوراق بهاداري که در آن تعداد زيادي خريدار و فروشنده حضور دارند از طريق مکانيزم حساس و کارا عکس العمل نشان مي دهند تا باعث شوند که قيمـت هـاي بازار آنچه را که درباره اقدامات احتمالي شرکت هايي که اوراق بهادار آنها معامله مي شود بطور کامل و تقريباً بلافاصله منعکس شود.
انواع الگوهاي کارآمدي بازار
الگوهاي کارآمدي بازار را مي توان به سه الگوي زير تقسيم نمود:

الگوي بازي منصفانه ٢، الگوي ساب مارتينگل ٣، الگوي گردش تصادفي
١- الگوي بازي منصفانه
طبق اين الگو با فرض در دسترس بودن اطلاعات، بازده مورد انتظار اوراق بهادار تابعي از خطر آنها مـي باشـد.فرضـيه بـازده مـورد انتظـار را مي توان به صورت زير شرح داد:

در اين معادله p jt قيمت اوراق بهدار j در زمان t، قيمـت اوراق بهـادار j در زمـان ١+Ф, t علامتـي اسـت جهـت نشـان دادن مجموعه اطلاعاتي که فرض مي شود اين اطلاعات به طور کامل بر روي قيمت در زمان t تـأثير مـي گذارنـد. نيـز نـرخ بـازده اوراق بهادار j ام طي دوره ١+t مي باشد.علامت (~) نشانگر تصادفي بودن متغيرهاست . معادله (١)بيانگر اين مطلب است که مجموعه اطلاعاتي Ф کاملا بر روي بازده مورد انتظار تعادلي گذاشته و در شکل گيري قيمت در زمان t نيز نقش دارد. از طـرف ديگـر قيمـت اوراق بهـادار j در زمان ١+t تابعي از قيمت اوراق بهادار j در زمان بازده مورد انتظار آن طي دوره ١+t مي باشد.
٢- الگوي ساب مارتينگل
الگوي ساب مارتينگل بيانگر اين مطلب است که اگر در يک بازار، اطلاعات به طور کامل در دسترس باشد، بازده مورد انتظار برابر يا بزرگتر از صفر خواهد بود. در صورتي که بازده مورد انتظار کوچکتر از صفر باشد، عملا هيچ سرمايه گذاري تمايل به سرمايه گذاري نخوهد داشت .
- الگوي گردش تصادفي
الگوي گردش تصادفي حالت خاصي از الگوي بازي منصفانه است و بر اين مطلب دلالت دارد که قيمت جـاري اوراق بهـادار تحـت تـأثير کامل اطلاعات موجود قرار مي گيرند.فرضيات اساسي در الگوي گردش تصادفي عبارتند از:
١)تغييرات قيمتهاي متوالي از يکديگر مستقل هستند.
٢)شکل تغييرات قيمت مطابق با بعضي از توابع احتمال شناخته شده است .
بر اساس نظريه گردش تصادفي ، تغييرات قيمت در کوتاه مدت به صورت تصادفي هستند و بـا اسـتفاده از قيمـت هـاي گذشـته ، نمـي تـوان قيمت آينده را پيش بيني نمود. بدين صورت که تغييرات قيمت از روز t تـا روز ١+t تـاثيري در قيمـت در روز ٢+t نخواهـد گذاشـت (نمازي، شوشتريان، ١٣٧٧).
طبقه بندي کارآمدي بازار
کارايي بازار بطور کلي به سه دسته تقسيم ميشود:
١- سطح ضعيف
بيان ميکند که اطلاعات موجود مربوط به دوره هاي قبل بوده وتأثير آنها در قيمت اوراق بهادار منعکس شده اسـت و تـأثيري در پـيش بيني تغييرات آتي قيمتها ندارد. در اين شکل کارايي تغييرات گذشته قيمت نبايـد رابطـه اي بـا تغييـرات آتـي قيمـت داشـته باشـد يعنـي تغييرات قيمت سهام در طول زمان بايد مستقل باشد.
٢- سطح نيمه قوي
سطح متداولتر کارايي که علاوه بر اطلاعات تاريخي تمام اطلاعات دردسترس مثل درآمد، سود و اطلاعـات حسـابداري را نيـز شـامل ميشود، و چون اطلاعات بازار قسمتي از کل اطلاعات در دسترس ميباشد لذا کـارايي نيمـه قـوي، کـارايي ضـعيف را نيـز در برخواهـد داشت . (شمس ، بابالويان، جولا، ١٣٨٩). در سطح متوسط يا نيمه قوي کارآمدي، تأثير اطلاعـات عمـومي منتشـر شـده نظيـر اعـلام درآمـد، تجزيـه سـهام، اعطـاي سـود نقـدي، اعطـاي سـود سـهمي و سـاير اطلاعـات بـر روي قيمـت سـهام يـا بـازدهي سـهام بررسـي مـي شـود (نمازي،شوشتريان، ١٣٧٧).
٣- سطح قوي
در اين حالت قيمتهاي سهام کاملاً تحت تأثير اطلاعات اعم از اطلاعات عمومي و غيرعمومي است . ايـن حالـت از کـارايي دو حالـت قبلي را نيز در بر ميگيرد ( صمدي، نصراللهي و کلوانق ، ١٣٨٨). در بازاري که قيمت سهام شرکت ها کارا باشد هم تخصيص سرمايه بـه صورت مطلوب و بهينه انجام مي شود و هم قيمت سهام به درستي و عادلانه تعيين مي شود (شمس ، بابالويان، جـولا، ١٣٨٩). اگـر بـازار کارا به شکل قوي آن وجود داشته باشد، هيچ گروهي از سرمايه گذاران نمي توانند در يک برهه از زمان بيش از نـرخ بـازده منتفـع شـوند.
پرتفليوهايي که به صورت حرفه اي مديريت ميشوند معمولا” جزء اين دسته هستند.
انواع کارايي
١- کارايي تخصيصي
زماني بازار به کارايي تخصيصي خواهد رسيدکه تخصيص منابع مالي به بهترين موقعيتهاي سرمايه گذاري اختصاص يابد به عبارت ديگر منابع محدود مالي که از طريق پس اندازکنندگان ايجاد ميگردد، به طرحهايي اختصاص يابد که بالاترين سطح درآمد مورد انتظار را در آينده خواهند داشت (ياري، ١٣٨٧). کارآمدي تخصيصي به مفهوم تخصيص سرمايه به صورت بهينه اسـت ، بـه طريقـي کـه هـيچ کـدام از مشارکت کنندگان در بـازار نتواننـد سـود غيرعـادي بـه دسـت آورنـد .در صـورتي کـه بـازاري از نظـر تخصـيص کارآمـدي داشـته باشـد، سرمايه گذاراني که خطر يکساني را مي پذيرند مي بايستي بازده يکساني را نيز بدست آورند. سـرمايه گـذاران اغلـب مايلنـد کـه در معـاملات خود براي کسب بازده، حتي الامکان خطر کمي را تحمل نمايند، و در يک بازار کارا که احتمال عدمپرداخت سود سهام يا عدمنقدينگي و فروش اوراق بهادار وجود دارد، تمايل آنها به سرمايه گذاري کمتر خواهد بود (نمازي،شوشتريان، ١٣٧٧).
٢- کارايي عملياتي
کارايي عملياتي زماني حاصل مي شود که عمليات واسطه گري با حداقل هزينه ممکن انجام شود. اين موضوع بايد در سطح بازار بطور کلي و در هر معامله بطوراخص صادق باشد (ياري، ١٣٨٧). کارآئي عملياتي در ارتباط با هزينه هـاي انتقـال سـرمايه از پـس اندازکننـده بـه استفادهکننده از سرمايه مي باشد. يک بازار وقتي از نظر عملياتي کارا است که هزينه هاي واقعي که در جريان تخصيص ايجاد مي شـوند، بـه حداقل برسند (نمازي،شوشتريان، ١٣٧٧). بنابراين براي داشتن بازاري کارا از نظر عملياتي بايد هزينه هاي معامله کردن از جمله هزينه هـاي کارگزاري پايين باشد تا تمامي مشتريان براي خريد فروش در بازار در اولويت يکساني قرار گيرند. اين نـوع کارآمـدي، منجـر بـه افـزايش سرعت نقد شوندگي دارايي ها (اوراق بهادار) خواهد شد.
٣- کارايي اطلاعاتي
کارايي اطلاعاتي زماني حاصل ميشود که قيمت اوراق بهادار منعکس کننده کامل اطلاعات موجود در دسترس باشد اگر در بازاري بـه کارايي اطلاعاتي برسيم سرمايه گذاران نميتوانند با داشتن اطلاعاتي خاص به سود غيرعادي و غير معمول دسترسي داشـته باشـند (يـاري، .(1387

کارآيي بورس اوراق بهادار تهران در مطالعات متعددي با استفاده از روش مدل بازي منصفانه ، سـاب مارتينگـل ، مـدل گـردش تصـادفي ، همبستگي پياپي ، مقايسه تابع توزيع بازده سهام باتوابع توزيع شناخته شده، قاعـده فيلتـر، آزمـون گردشـها، ميـانگين متحـرک، نمـو همـوار، ميانگين متحرک وزني ، تکنيکهاي شبکه عصبي ، سطح مقاومت ، همبستگي غير خطي و ... آزمون شده است . در اکثر تحقيقات انجـام شـده رفتار قيمت اوراق بهادار به عنوان معياري جهت تعيين کارايي بازار مورد توجه قرار گرفته است . که در اينجا به نتـايج چنـد مـورد از ايـن تحقيقات مي پردازيم .
حسنعلي سينايي در سال ١٣٧٢ به بررسي پيرامون "سهام جايزه و تجزيه سهام در بـورس اوراق بهـادار تهـران" پرداخـت . در ايـن تحقيـق ، کارايي بازار در سه سطح ضعيف ، نيمه قوي و قوي مورد بررسي قرار گرفته است . قلمرو مکاني اين تحقيق بورس اوراق بهادار تهران و قلمرو زماني آن نيز از سال ١٣٦٨ لغايت ١٣٧١ بوده است . روش آزمون فرضيات، استفاده از آمار توصيفي روند شاخص هاي مورد نظـر بوده است . نتايج بدست آمده پس از آزمون فرضيه ها نشان ميدهد بورس اوراق بهادار تهران غير کارآمد و سرمايه گذاران از آثار سهام جايزه اطلاع و آگاهي کافي ندارند. در بازار کارا در سطح نيمه قوي در مورد توزيع سهام جايزه کمتر از ٢٥% به معني رقيق شدن سهام شرکت و در نتيجه مترادف با کاهش قيمت است اما در بورس تهران بالعکس هر چه در صد توزيع سهام جايزه بيشتر باشد قيمتهاي آن سهام از افزايش بيشتري پس از برگزاري مجمع برخوردار بوده است .
در سال ١٣٧٤ نمازي و شوشتريان به آزمون کارآيي بازار بـورس در سـطح ضـعيف بـا اسـتفاده از روشـهاي ضـريب همبسـتگي پيـاپي ، آزمونهاي نرماليته بودن و قاعده فيلتر پرداختند. داده هاي تحت بررسي قيمتهاي روزانه و هفتگي ٤٠ شرکت در طي سالهاي١٣٧٣-١٣٦٨ بود نتايج اين پژوهش بر عدم کارآيي بورس اوراق بهادار تهران در سطح ضعيف دلالت داشت . به طوري که تقريبا در مـورد ٨٣ % از شرکتهاي تحت بررسي ، بازده حاصل از روش فيلتر بعد از محاسبه کارمزد، بيش از روش خريد - نگهداري بـوده و الگـوي خاصـي در رفتار قيمت سهام بورس اوراق بهادار ايران مشاهده ميشد.
اکبر اله ياري (١٣٨٧) در مقاله اي به بررسي شکل ضعيف کارايي بازار سرمايه در بورس اوراق بهادار تهران پرداخت . هدف اصـلي ايـن تحقيق ، بررسي کارايي بورس اوراق بهادار در شکل ضعيف کارايي جهت پاسخگوئي به اين سوال بود که ، آيا تغييـرات متـوالي قيمـت سهام مستقل از يکديگرند؟ بدين منظور، در اين مقاله از روشهاي آماري تحليل سريال همبستگي (که يک روش پارامتري محسوب مـي شود) و Run ( که يک روش نا پارامتري محسوب مي شود) استفاده شده است . آزمون داده هاي مورد استفاده در اين تحقيـق ، قيمـت روزانه سهام ٩٥ شرکت از شرکتهاي پذيرفته شده در بورس اوراق بهادار ايران براي سالهاي ١٣٧٨ تا شهريور ١٣٨٤ است . نتايج حاصل از اين تحقيق نشان ميدهد در سطح اطمينان ٩٥% بين تغييرات متوالي قيمت سهام، همبستگي وجود دارد و سرمايه گـذاران خاصـي مـي توانند با داشتن اطلاعات خاص و محرمانه به سود غير عادي برسند. بطور کلي ، عدم کارايي اطلاعاتي بورس اوراق بهادارتهران به اثبات رسيده است .
سعيد صمدي و همکاران (١٣٨٨) در ارزيابي پيش بيني پذيري شاخص بورس تهران به موضوع قابليـت پـيش بينـي در بـورس تهـران بـا استفاده از داده هاي شاخص کل بورس تهران از تاريخ ١٣٧٦.٧.٦ تا ١٣٨٨.١.٨ مورد ارزيابي قرارداد. در طي فرايند تحقيق از مدل گـام تصادفي ، مدل خودرگرسيو و سه مدل از خانواده مدل هاي خود رگرسيو واريانس ناهمسان شرطي ، براي حذف توابع خطي موجود در سري زماني و نيز از پنج آزمون تشخيص وجود توابع غيرخطي در جملات پسماند مدل هاي ذکر شده، شامل آزمون هاي مکلئود- لـي آزمون ضريب لاگرانژ انگل ٢، آزمون بروک -دکرت و شينکمن ٣، آزمون دوکوواريانس ٤ و آزمون تي سي ٥ استفاده شد. نتايج به دست آمده در اين تحقيق قابليت پيش بيني در شاخص کل بورس تهران را تأييد ميکند. پنج مدل تحليلي تخمين زده شده به طور مشابه وجود گام تصادفي را در بازده روزانة شاخص کل رد ميکنند. به علاوه آزمون هـاي تشـخيص سـاختارهاي غيرخطـي ، نيـز نشـان ميدهنـد کـه پسماندهاي مدلهاي تخميني از ساختارهاي خاص غيرخطي تبعيت ميکند و از يک فرايند گام تصادفي پيروي نميکنند. عدم وجـود گـام تصادفي دلالت بر انحراف در قيمت گذاري سهام و ريسک دارد که نشانه اي از ناکارايي بازار ميباشد. نتيجة کلي تحقيق بر قابليت پيش بيني شاخص کل با استفاده از داده هاي تاريخي آن دلالت دارد.
نوربخش ، عسگري، نصيري (١٣٨٩) به بررسي وجود استقلال در سريهاي بازده (شکل ضعيف کارايي ) سهام شرکتهاي پذيرفته شـده در بورس اوراق بهادار تهران و تبعيت آن از مدل گشت تصادفي پرداختند. فرضيه اول اين که تغييرات متوالي قيمت سهام از مـدل گشـت تصادفي تبعيت کرده و مستقل از همديگر است . فرضيه دوم اين که سريهاي قيمتي شرکت هاي سـرمايه گـذاري، سـري هـاي تصـادفي است . نمونه پژوهش ، شامل اطلاعات قيمتي روزانه ٥٠ شرکت برتر بورس و شرکت هاي سرمايه گذاري بورس تهران بين سالهاي ١٣٧٧ تا ١٣٨٧ بود. نتايج آزمون هاي ناپارامتريک (کولموگوروف -اسميرنوف و آزمون گردش )و آزمون هاي پارامتريک (مدل اتورگرسـيو، مدلARIMA ) با مردود دانستن هر دو فرضيه نشان داد که قيمت هاي اوراق بهادار از مدل گشت تصادفي تبعيـت نکـرده و سـريهاي قيمتي شرکت هاي سرمايه گذاري، سري هاي تصادفي نيست . در واقع شکل کارايي ضعيف در بورس اوراق بهادار تهران رد مي شـود.
به بيان دقيق تر سرمايه گذاران با استفاده از اطلاعات مربوط به قيمتها و بازده هاي گذشته مي توانند بازدهي بيشتري به دست آورند.
نادر نيکبخت (١٣٩٠) در پايان نامه خود به بررسي تاثير اخبار بد و خوب بر روي پايداري اجزاء سود و بـه تبـع آن وزن دهـي بـازار بـورس اوراق بهادار تهران به اين اجزاء مي باشد.که براي اندازه گيري اخبار بد و خوب از بازده سال آتي استفاده شده است .و بـراي انـدازه گيـري ميزان وزن دهي غلط بازار از آزمون ميشکين (١٩٨٣) بهره گرفت . داده هاي مـورد نيـاز از صـورت هـاي مـالي ٣٣٠ شـرکت (١٩٢٣ سـال- شرکت ) در ١٨ صنعت فعال بورس اوراق بهادار تهران در فاصله سال هاي بين ١٣٨٠ تا ١٣٨٩ استخراج گرديده اسـت .بـه طـور کلـي نتـايج تحقيق بيانگر آن است که در شرايط وجود اخبار بد ضريب پايداري جزء تعهدي سود به صورت معناداري کاهش مي يابد، اما ايـن کـاهش در شرايط وجود اخبار خوب، معنادار نيست . به علاوه نتايج آزمون ميشکين نشان مي دهد که بازار در رابطه با پايداري اجزاء سود به شدت دچار عدم کارآمدي است ، و تمامي ضرايب پايداري اجزاء سود را در شرايط مختلف کمتر از حد وزندهي مـي کنـد، امـا بـازار اثـر اخبـار خوب و بد را به عنوان عاملي که باعث افزايش پايداري اجزاء سود مي شود، در نظر مي گيرد و در اين برآورد دچار بزرگنمايي مي شود.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید