بخشی از مقاله

چکیده

یکی از مشکلاتی که خانواده ها ، مدیران ، معاونان و معلمان مدارس با آن روبرو هستند ، مشکل پرخاشگری کودکان واست.پیشگیری از این مشکلات و یا کاهش آن ، آگاهی خانواده ها و اولیای مدارس از علائم این مشکل و علل ایجاد آن و نیز راههای برخورد با این مسأله کاملا ضروری است. همچنین یکی از سؤالاتی که غالبا توسط پدران ، مادران و معلمان مطرح می شود این است که با افراد پرخاشگر چگونه باید رفتار کرد.

کلیدواژه:پرخاشگری،راه حل ها ،درمان ،دانش اموزان کلاس دوم

مقدمه

دشواری کنترل دانش آموزان با توجه به ویژگی های سنی آنها روز به روز روبه افزایش است. بسیاری از معلمان و مدیران از برخورد با مسائل انضباطی دانشآموزان احساس ناتوانی می کنند و به طور معمول ممکن است برخورد های نامناسبی با این رفتار ها داشته باشند. رفتارهای تهاجمی یا پرخاشگرانه از شایعترین اختلالات رفتاری انسان است. براساس بررسیهای انجام شده، درصد زیادی از مشکلات رفتاری کودکان تحت عناوین مختلف به پرخاشگری مربوط میشود. وجود نظریات متنوع در این مورد حاکی از پیچیدگی موضوع است.از نظر علمی باید گفت پرخاشگری یک کشش و یا یک گرایش درفرد است که به صورت زدن، کشتن و ویران کردن خود را نشان میدهد. امری که فرد به عنوان عکسالعمل از خود بروز میدهد به گونهای است که باید گفت مناسب عمل و یا رفتار طرف مقابل نیست. ظاهر این امر نشان دهنده یک شورش و انقلابی در درون فرد و حاکی از وجود احساساتی است که فردگویی از بازگو کردن آن وحشت دارد.رنجی در درون او وجود دارد که قادر به رفع و جبران آن نیست و ناگزیر تلافی آن را سر دیگران در میآورد اگرچه در مواردی این زجر دادن متوجه خودش نیز میشود. فروید معتقد است پرخاشگری امری غریزی و فطری بوده و انسان از هنگام تولد این نیرو را با خود به دنیا میآورد. اصل و مبنای پرخاشگری میتواند غریزی باشد و وجود چنین نیرویی در جهت صیانت ذات با نظام خلقت هماهنگی و سازش دارد و تنها نحوه بروز آن در جامعه است که تحت تأثیر عوامل تربیتی - اجتماعی می تواند متفاوت باشد.

توصیف وضع موجود

الف - معرفی خود درحداختصار:

اینجانب رضا حبیبی دانشجوی دانشگاه فرهنگیان،مرکز آموزش عالی شهید رجایی فرخشهر به عنوان کارورز در مدرسه شهید زاهدی فرخشهر مشغول به فعالیت هستم. در واقع این کارورزی سومین تجربه حضور من در مدارس می باشد البته من در کارورزی یک در مدرسه پسرانه 22 بهمن شهرکرد مشغول بودم که موجبات علاقه من را جهت حضور فعالانه در مدرسه شهید زاهدی ایجاد کرد معمولاً برای آشنایی بیشتر با وضعیت درسی و اخلاقی دانش آموزان پرونده های آنان را در آغاز سال تحصیلی مورد مطالعه قرار می دهم. همچنین در مورد خصوصیات اخلاقی ودرسی دانش آموزان از معلم سال قبل سوالاتی را مطرح می نمایم تا اطلاعات لازم در مورد دانش آموزان را بدست بیاوریم . ودر دفتر جدا گانه ای می نوسیم تا برنامه ریزی لازم را به عمل بیاوریم.

ب - توصیف موقعیت مکانی مدرسه:

مدرسه شهید زاهدی دولتی و در ضمن تک جنسیت می باشد و دارای پنج پایه از کلاس اول،دوم،سوم،چهارم،و پنجم می باشد لیکن پایه ششم را نداردو در مساحتی تقریبا 1000 متر می باشد. و 134 دانش آموز دارد . کلاس ما از 23 دانش آموزپسر تشکیل شده مدرسه در خیابانی نسبتاً پر رفت و آمد واقع شده و در کنار مدرسه نانوایی است که موقع پخت بویی خیلی خوب به مشام همه می رساند بوی نان تازه و گرم و اکثر بچه ها موقع رفتن به خانه نانی داغ می خرند و در راه می خورند . از در مدرسه که وارد شوی از دور یک ساختمان بزرگ مشاهده می شود که در واقع مدرسه ابتدایی دخترانه شهراست که توجه شما را به خود جلب می کند در حیات مدرسه بر روی دیوار های مدرسه نقاشی های با مضمونهای مختلف نظیر همکاری ،جدول ضرب و ...... کشیده شده است ساختمان اصلی مدرسه به صورتی است که به محض وارد شدن به داخل ساختمان اموزش اتاق بهداشت و ازماشگاه را مشاهده میکنیم در سمت راست ودر پشت سر دفتر مدیر و روبه رو کلاس اول،پنجم،و سوم را مشاهده میکنیم در سمت چپ کلاس دوم،چهارم و نماز خانه و ازمایشگاه و اتاق بهداشت و سرویس بهداشتی قرار دارد.کلاس ما همانطور که گفتم 23دانش آموز دارد . همگی دانش آموزان از نظر اقتصادی ، فرهنگی ، تقریباً هم سطح می باشند مادران آنان اغلب خانه دار هستند و پدران آنان نیز به استثنای چند نفر از آنها بقیه شغل آزاد دارند.

ج - بیان مشکل ومصداق های آن به طور مفصل:

پرخاشگری یکی از رایجترین واکنشهای کودکان نسبت به ناراحتیها و ناکامی هاست که به منظور صدمه رساندن به دیگران ، کسب پاداش ، ارضای نیازها یا رفع موانع انجام می شود . چون تمام اعمال و رفتارهای انسان دارای هدف است رفتار پرخاشگرانه نیز هدف دارد هدف ، مهم ترین عامل در توجیه نوع رفتار است . براساس شناخت هدف ، می توان بین اعمال و  رفتارهای گوناگون وجه تمایز قائل شد و آنها را در زمره رفتارهای سالم یا پرخاشگرانه برشمرد . ممکن است دو عمل یکسان در یک زمان یا دو هدف متفاوت انجام گیرد که یکی رفتار سالم و دیگری رفتار پرخاشگرانه تلقی شود ، برای مثال کودکی را در نظر آورید که در حیاط مدرسه در حال توپ بازی است . اگر توپش به طور تصادفی و بدون آنکه اراده کند به شیشه پنجره بخورد و آن را بشکند ،این عمل پرخاشگری نیست ، در حالیکه اگر توپش به صورت عمدی و به قصد شکستن شیشه بسوی پنجره پرتاب شود ، رفتارش پرخاشگرانه است ، از این رو ، در شناسایی و تعریف پرخاشگری و رفتار پرخاشگرانه باید هدف از انجام دادن آن عمل مشخص شود . مهم ترین هدف زندگی ما رسیدن به شادی و نشاط و کم کردن خشم و استرس است . حرکت و فعالیت انسان برای دست یافتن به شادی است . اگر فضای آموزشی ما از نشاط و شادی خاصی برخوردار باشد نتیجه ی آن فراگیرانی شاد و با عزت نفس بالا و آرام خواهد بود و آینده سازان خوبی برای این مرزو بوم خواهند بود . پرخاشگری انواع گوناگونی دارد و آشکارترین نمونه های آن عبارتند از : پرخاشگری فیزیکی -2 تهدید کلامی -3 توهین کلامی -4 پرخاشگری کلامی -5 شکایت -6 پرهیز و پرخاشگری ارتباطی مصداقهایی ازرفتارهای دانش آموز:

-1بی نظمی در کلاس در صورت عدم توجه به خواسته های وی -2چنگ انداختن -3فوش دادن ومحکم روی میزکوبیدن -4مسخره کردن دیگران -5عدم تمایل دیگران برای هم گروه شدن بادانش اموزمورد نظر -6لجبازی ، تنبلی،بی حوصلگی -7خط خطی کردن میزها -8ایجاد صداهای گوش خراش در سال تحصیلی اخیر نکته ای که توجه مرا به خود جلب نمود پرخاشگری تعدادی از دانش آموزان بود وبا توجه به شواهدی که داشته ام مسئله مورد نظرم که مشکل اخلاقی و انضباطی دانش آموزان به قرار زیر بود: در روزهای آغازین حضور درکلاس متوجه برخی پرخاشگری و بی انگیزگی هایی از جانب تعداد کثیری از دانش آموزان شدم به حدی که این مسئله نوعی گریز و بیزاری از این دانش آموزان به من القا کرد. اما بعد از دو سه باربرخورد با خوش رویی

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید