بخشی از پاورپوینت
--- پاورپوینت شامل تصاویر میباشد ----
اسلاید 1 :
مقدمه
ارزشيابي، به عنوان يک فعل، از ابتداي خلقت بشر و در ذات و کردار اغلب موجودات زنده، به نوعي حضور داشته و اساسا مبناي رفتارهاي فطري و اکتسابي بشر بوده است. اديان الهي عموما معيار و شاخص هاي رفتاري و کرداري به انسانها عرضه کرده، در ازاي تبعيت از آنها پاداشهاي معين و در صورت استنکاف نيز مجازاتهاي معيني را بشارت داده اند.
در عصر اقتصاد مبتنی بر دانش، فعالیتهای ارزش آفرین سازمانها فقط متکی به داراییهای مشهود آنها نیست. امروزه دانش و قابلیت کارکنان، روابط با مشتریان و تأمین کنندگان مواد اولیه، کیفیت محصولات و خدمات، فناوری اطلاعات و فرهنگ سازمانی، دارایی هایی به مراتب ارزشمندتر از دارایی های فیزیکی اند و توانمندی سازمانها در بکارگیری این داراییهای نامشهود قدرت اصلی ارزش آفرینی آنها را رقم می زند و سنجش های مبتنی بر سنجه های مالی توانایی ارزیابی این داراییهای نامشهود و انعکاس تأثیر آنها بر موفقیت سازمانها را ندارند.
اسلاید 2 :
نـظام ارزيابي عملـکـرد، يـکي از مهمترين و پايـه اي تـريـن زيـر نـظام هـاي منـابع انساني محسوب مي شود ، بديهي است که ارزيابي عملکرد کارکنان فرايندي بسيار مهم و از حساس ترين مسائلي است که مسئولان سازمانها با آن روبهرو هستند.
شناخت مسائل و مشکلات و بهينه سازي نظام ارزيابي عملکرد، دست کم از دو بعد داراي اهميت است: اول اينکه سازمانها نيازمنـد آگـاهي از کـارايي کارکنان خويش اند تا بتوانند براي بهبود عملکرد و ارتقاي بهرهوري فردي و سازماني، وضعيت منابع انساني خود را بهبود بخشيده، بر کميت و کيفيت توليدات خود بيفزايند.
دوم اينکه، آگاه شدن کارکنان از نتايج عملکرد خود براي آنها مطلوب بوده و عموماً احساس رشد خواهند کرد؛ به اين صورت که به نقاط قوت و ضعف خود پي برده، براي افزايش توانمندي هاي خويش براساس واقعيات تلاش خواهند کرد.
اسلاید 3 :
چکيده
فرايند ارزيابي عملکرد که امروزه بايد آن را در چارچوب مديريت عملکرد طراحي و پياده سازي نمود يکي از مهمترين فرايند توسعه منابع انساني به شمار مي رود. مهمترين عواملي که در طراحي يک فرايند ارزيابي عملکرد اثربخش لازم است مورد توجه قرار گيرند را مي توان به شرح ذيل برشمرد:
1- شفاف سازي ارتباط عملکرد کارکنان با استراتژي ها و اهداف سازمان
2- تعيين شاخصهاي عملکردي جهت ارزيابي
3-تعيين و برقراري ارتباط بين فرايند ارزيابي عملکرد با ساير فرايندهاي توسعه منابع انساني.
اسلاید 4 :
چرا نیازمند ارزیابی عملكرد هستیم؟
ارزشیابی كاركنان و بررسی رفتارها و قابلیتهای آنها یكی از وظایف اصلی مدیران است. با آگاهسازی كاركنان از عملكرد خود، زمینه پرورش آنان فراهم خواهد شد و آگاهانه در زمینه جایگزینسازی رفتارهای مناسب، حذف رفتارهای منفی و غیراثربخش تلاش خواهند كرد. این امر نه تنها كارایی كاركنان را ارتقا خواهد داد بلكه موجب اثربخشی سازمان نیز خواهد شد.
اسلاید 5 :
چگونه عملکرد افراد را مورد ارزيابي قرار دهيم؟
مهمترين ابزارها و تکنيک ها براي ارزيابي عملکرد به شرح ذيل است:
- مشاهده ؛
- مصاحبه؛
- پرسشنامه / فرم؛
- گزارشهاي آماري ، کتبي و سيستمي؛
- استانداردها / مدلهاي ارزيابي (سيستمهاي مديريت کيفيت Iso9001 ، EFQM و ... ).
کاربرد هريک از اين ابزارها به تنهايي براي ارزيابي تمامي عوامل کفايت نميکند، بلکه لازم است که با توجه به عاملي که مورد ارزيابي قرار مي گيرد از هريک از اين ابزارها به تنهايي ويا به صورت تلفيقي استفاده کرد.
اسلاید 6 :
ارزيابي عملکرد توسط چه کساني و در چه مکاني قابل اجرا ميباشد؟
در اغلب سازمانها ارزيابي کارکنان توسط مدير مستقيم يا سرپرستان کارکنان انجام ميگردد زيرا مديران مستقيم از تناسب نيازها، بايدها و نبايدها و قابليتهاي مشاغل و جايگاههاي سازماني واحد، و همچنين نقط ضعف و قوت کارکنان خود آگاهند و همچنين از آنجايي که بطور متداول و معمول مديران مستقيم بر نحوه پاداش، ارتقاء، تنزل رتبه کارکنان خود اعمال نظر مينمايند، قطعاً کارکنان نيز اعتبار بيشتري براي ارزيابي ايشان قايل هستند. البته اين مانع از آن نيست که جهت جلوگيري از پيش داوري و اعتباردهي به ارزيابي، اين فرايند توسط شخص ثالث انجام گردد.
مکان ارزيابي نيز بهتر است در اطاق کنفرانس، بصورت رو در رو انتخاب شده و اختلاف سطحي (از نظر فيزيکي) بين ارزياب و ارزيابيشونده وجود نداشته باشد. بهتر است مکان برگزاري جلسه ارزيابي ساکت بوده و سايرين نيز نبايد مذاکرات جلسه ارزيابي را بشنوند. زمان مناسب براي برگزاري جلسه ارزيابي در حدود نيم ساعت کافيست. هرچند ارزيابيشونده حق دارد پس از پايان جلسه ارزيابي از نتايج ارزيابي و نظرات ارزياب در مورد خود مطلع گردد ولي بهتر است در طي جلسه و قبل از پايان ارزيابي، از نظرات ارزياب مطلع نگردد.
اسلاید 7 :
نحوه مواجهه با سئوالات بي جوابي که درجلسه ارزيابي طرح ميگردد
در طي جلسه ارزيابي سئوالاتي از سوي کارکنان مطرح ميگردد که تقريباً هيچ جواب يا راهحلي براي آنها وجود ندارد. بعنوان مثال در سازمانهايي که ارتقاء سازماني و يا افزايش حقوق و مزاياي کارکنان بر مبناي مقررات خاصي مانند سابقه کار و عواملي از اين دست صورت ميپذيرد، براي کارکنان اين سئوال ايجاد ميشود که بر خلاف رضايتي که در هر جلسه ارزيابي از وي مطرح ميگردد، مشمول هيچگونه ارتقاء شغلي يا افزايش حوق و مزايا نشده است. اين طرز فکر نه تنها مقبوليت عمومي ارزيابي را زير سئوال ميبرد، شخص ارزياب را نيز بعنوان مدير مستقيم، بياعتبار مينمايد. در مواجهه با اينگونه موارد بهتر است ضمن همدردي گفتههاي ارزيابيشونده را تصديق نموده و بحث را خاتمه دهيم زيرا ادامه بحث فقط منجر به سرخوردگي و نااميدي و نهايتاً افت عملکرد شخص ارزيابيشونده خواهد شد.
اسلاید 8 :
معایب ارزیابی توسط همكاران یا همردیفان
▪ رقابت بین همردیفان برای به دست آوردن امتیازات و پاداشها، مانع از ارزیابی درست و بحق توسط همكاران همدرجه میشود.
▪ همردیفان تمایل دارند، همكار خود را در سطحی پایینتر درجهبندی كنند.
▪ همردیفان، تمایلی به ارزیابی همكار خود ندارند.
▪ همردیفان، از آموزش لازم و دانش ضروری برای ارزیابی و درجهبندی رفتار همكاران خود برخوردار نیستند.
اسلاید 9 :
ارزیابی توسط زیردستان
این نوع ارزیابی در سازمانهای دارای نظام كیفیت فراگیر به كار میرود زیرا آنها همیشه در پی بهبود مستمر هستند. از این منبع برای ارزیابی عملكرد مدیر استفاده میكنند، چون زیردستان، اهرم مناسبی برای ارزیابی مهارت رهبری مدیران سازمان خود هستند (ریموند استون، ۱۹۹۸).
مهمترین مزیت ارزیابی زیردستان، توانایی آنها برای شناخت مهارتهای ایجاد ارتباط توسط سرپرستان، تمایلات عمومی موجود در كاركنان و توان تأمین منابع مورد نیاز است. یكی از معایب این روش، آن است كه بسیاری از كاركنان، این نوع ارزیابی را فرصتی برای كسب امتیاز و برخی نیز فرصتی برای جبران بیعدالتیهای گذشته میدانند. در مجموع، اكثر كاركنان ارزیابی از سرپرستان خود را براساس قدرت و اقتدار سازمانی وی انجام میدهند نه كاركرد واقعی او (سید جوادین، ۱۳۸۱، ص۵۳۹).
اسلاید 10 :
كمیته ارزشیابی
برای كاهش برخی پیشداوریها و یك جانبه نگریهای ممكن در ارزشیابی انفرادی، كمیتههای ارزشیابی برای درجهبندی عملكرد افراد تشكیل میشوند. این كمیته، متشكل از مدیران و سرپرستانی است كه در مورد كاركنانی كه با آنها كار میكنند، نظر میدهند. این روش منبع مناسبی برای ارزیابی كاركنان خواهد بود.
اعضای كمیته، رفتارهای گوناگون فرد را مشاهده و ارزیابی میكنند. از عیبهای این روش، وقتگیر بودن و كاهش نقش سرپرست مستقیم فرد است. كاربرد این روش مستلزم همكاری و ارتباط نزدیك سرپرستانی است كه با رفتار كارمند یا كارگر آشنا هستند.