بخشی از مقاله
چکیده
یکی از مهمرین عواملی که می تواند در توسعه مباحث کلی در روستاها نقش چشمگیری داشته باشد بحث توسعه اقتصادی ساکنین روستایی است که علاوه بر درآمد زایی فردی باعث توسعه سریع اشتغالزایی و درآمدی در روستاها خواهد شد.توسعه مشاغل اقتصادی در روستاها می تواند نقش بسزایی در جلوگیری از مهاجرت های بی رویه به شهر ایجاد کند و حتی در پاره ای نیز می تواند زمینه ساز مهاجرت معکوس در روستاها باشد.هدف از این مقاله بررسی تاثیر اقتصادمقاومتی در توسعه پایدار روستاها است. این مقاله توصیفی بوده و اطلاعات آن بصورت کتابخانه ای و روزنامه ای گردآوری شده است.
نتایج حاکی از این است که اقتصاد مقاومتی در گرو برنامه ریزی پایدار و منسجم درمورد اقتصاد و فعالیت های اقتصادی روستاست واین دو متغیر در ارتباط مستقیم با یکدیگرند. همچنین حفاظت از محیط زیست و رونق گردشگری روستایی را از جمله راهکارهای افزایش تولیدات ، رونق اقتصادی و توسعه پایدار روستاها در اقتصاد مقاومتی است.
مقدمه
فراهم نمودن زمینه های تولیدی و درآمدی در ایجاد مشاغل مختلف در روستاها می تواند باعث تغییر سبک زندگی از مصرف کننده به تولید کننده و زمینه ای برای مهاجرت به روستاها شود.شرایط سخت درآمدی برخی از خانواده در شهر باعث شده است که عده ای از روستائیان شهر نشین به روستاها برگردند و دوباره روستای چندین و چندساله خویش را آباد کنند و به مشاغل مختلف روی بیاورند که اصلی ترین این مشاغل همان دامداری و کشاورزی است.
توسعه صنایع دستی یکی از مهمترین مباحث در اقتصاد خانوارها است که بارویکرد اقتصاد مقاومتی نیز کاملا سازگار بوده علاوه بر احیاء سنت گذشتگان باعث کسب درآمدی قابل توجه برای اعضای خانواده ها در روستاها خواهد بود.اجرای طرح های صنایع ریسندگی و بافندگی، حصیر بافی، پرورش مرغ بومی و محلی، طرح های دامداری و دامپروری، زنبورعسل، اجرای طرح ها مختلف کشاورزی و کشت گیاهان داروئی از جمله طرح های است که می تواند زمینه ساز تحولی برزگ در روستاها باشد.
اقتصاد مقاومتی ، راهکاری است که از سوی مقام معظم رهبری برای سرو سامان دادن به وضعیت اقتصادی ایران مخصوصا با تحریم اقتصادی ایران در سال های اخیر مطرح شده است. این نوعقتصاد معمولاً در رویارویی و تقابل با اقتصاد وابسته و مصرف کننده یک کشور قرارمی گیرد که منفعل نیست و در مقابل اهداف اقتصادی سلطه، ایستادگی نموده و سعی درتغییر ساختارهای اقتصادی موجود و بومی سازی آن بر اساس جهانبینی و اهداف دارد.در مورد اقتصاد روستایی می توان گفت اقتصادی است که مسائل روستایی را در سطح روستا مطرح می کند . این سطح از اقتصاد به کلیه فعالیتهای فردی و اجتماعی که در محیط روستا به منظور گذران زندگی و تآمین رفاه مادی روستاییان به وقوع می پیوندد مربوط است .
اقتصاد روستایی با اقتصاد کشاورزی وابستگی متقابل دارد و در کل خود جزئی از اقتصاد ملی است . هرگونه تغییر در اقتصاد ملی تغییر در اقتصاد روستایی را سبب می شود . اقتصاد روستایی با اقتصاد کشاورزی وابستگی متقابل دارد و در کل خود جزئی از اقتصاد ملی است . این سطح از اقتصاد به منابع محیطی و اقتصادی مردمی وابسته است که این مهم همان پیروی از سیاستهای اقتصاد مقاومتی است.
.2 بیان نظری
اقتصادمقاومتی
منظور از اقتصاد مقاومتی ، یک اقتصاد فعال و پویاست نه یک اقتصاد منفعل و بسته چنانکه مقاومت برای دفع موانع پیشرفت و کوشش در مسیر حرکت به سمت جلو تعریف میشود. و با تفکر اقتصاد ریاضتی تفاوتهایی دارد گر چه برخی تفاوتی بین اقتصاد مقاومتی و ریاضت اقتصادی قائل نیستند و یا تصور می کنند که اقتصاد ریاضتی یکی از شاخه های اقتصاد مقاومتی است اما این دو اصطلاح کاملاً متفاوت بوده و ارتباطی به یکدیگر ندارند .
ریاضت اقتصادی یک طرح یک طرفه است و از ناحیه دولتها به مردم تحمیل می شود هدف اصلی ریاضت اقتصادی کاهش هزینهها است و رفع کسری بودجه ی دولت، و به همین دلیل دولتها به کاهش و یا حذف ارائه برخی خدمات و مزایای عمومی دست می زنند. این طرح که به منظور مقابله با کسری بودجه توسط برخی دولتها انجام می شود گاهی اوقات به افزایش میزان مالیات و افزایش دریافت وامها و کمکهای مالی خارجی نیز می انجامد.
اینکه بر اقتصاد و شرایط بحران زده یک کشور ریاضت و سختی تحمیل شود، در ظاهر کار خوشایندی به نظر نمی رسد، اما ، می تواند به بازیابی درازمدت اقتصاد کمک کند. در صورتی که اقتصاد مقاومتی، اقتصادی است که برای یک ملت، حتی در شرایط فشار و تحریم، زمینه رشد و شکوفایی را فراهم می کندبنابراین اقتصاد مقاومتی و ریاضت اقتصادی دو مفهوم جداگانه و مستقل از هم است که به هیچ عنوان منجر به بروز یکدیگر نخواهند شد.
توسعه پایدار
بر اساس گزارش برانت لند، توسعه پایدار عبارت است ازتوسعه ای که نیازهای کنونی جهان را تأمین کند، بدون اینکه توانایی نسلهای آینده را در برآوردن نیازهاخود به مخاطره افکند کمیسیون جهانی : محیط زیست و توسعه نیز توسعه پایدار را چنین تعریف می کند جریان تغییری دراستفاده از منابع، هدایت سرمایه گذاری ها، سمتگیری توسعه فناوری و به طور کلی،تغییر نهادی است که با نیازهای حال و آینده سازگار باشد
سازمان جهانی خواربار و کشاورزی - فائو - نیز متأثر از تعریف کمیسیون جهانی توسعه پایدار عبارت : « محیط زیست و توسعه، توسعه پایدار را چنین تعریف می کند است از مدیریت و حفظ منابع پایه طبیعی و هدایت تغییرات فناوری و سازمانی به گونهای که احتیاجات حال و آینده انسان را تأمین و برآورده سازد . توسعه پایدار موجب حفاظت زمین، آب، گیاه، و منابع ژنتیکی حیوانات می شود؛ از لحاظ زیست محیطی, مخرب نیست؛ از لحاظ فنی، مناسب و از نظر اقتصادی و اجتماعی،قابل قبول است
بر اساس نظریهای که در برنامه محیطی سازمان ملل متحدارائه شده، مفهوم توسعه پایدار دربرگیرنده جنبه های زیر است:
-1 کمک به تهیدستان، زیرا برای آنها راهی جز تخریب محیط زیست باقی نمیماند؛
-2 توجه به تفکر خودی در چارچوب محدودیتهای منابع طبیعی؛
-3 توجه به مؤثر بودن توسعه با بهکارگیری ویژگیهای اقتصادی و غیرسنتی؛
-4 در نظر گرفتن موضوعات مهم فناوری، بهداشت و مسکن مناسب برای همه؛ و -5 درک واقعیتی مبنی بر نیاز به انگیزه مردممحوری
جمع بندی تعاریف و برداشتهای مختلف از توسعه پایدار نشان می دهد که توسعه پایدار مفهومی ثابت و ایستا نیست بلکه حرکتی مستمر و رو به تحول از انطباق وسازگاری است که طی آن، بهره برداری از منابع برای سرمایه گذار یها و جهت گیری توسعه فناوری