بخشی از مقاله

چکیده

از کارآفرینی به عنوان موتور محرک توسعه اقتصادی یاد میشود.از سویی دیگر امروزه توانایی و تمایل افراد در تسهیم دانش امری پر اهمیت برای سازمان می باشد بهطوری که یکی از محدودیتهای حیاتی مدیران در سازمان عدم توانایی و عدم تمایل در تسهیم و توزیع دانش جدید و در بین کارکنان است. حال اگر بنا باشد افراد در سازمان آن چه را که یاد میگیرند تسهیم کنند، باید شرایطی در سازمان فراهم و ایجاد شود که در آن از نوعی هنجار درون سازمانی و بهعبارتی دیگر نتیجه نوعی اخلاق کاری حمایت شود.

تحقیق حاضر با عنوان تأثیر اخلاق کاری بر کارآفرینی سازمانی در موسسه اعتباری توسعه می باشد. .در مراحل اولیه، ادبیات نظری و مطالعات و تحقیقات انجام شده در رابطه با موضوع تحقیق مورد بررسی قرار گرفت و فصل ادبیات تحقیق با استفاده از اطلاعات جمع آوری شده، نگاشته شد.سپس به منظور اندازه گیری متغیرهای تحقیق از روش میدانی و از ابزار پرسش نامه استفاده گردید.سپس پرسش نامه ها در بین افراد نمونه آماری تحقیق که شامل 210 نفر از کارکنان حوزههای مختلف سازمان بوده اند، توزیع گردید.

نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که ضریب تاثیرگذاری متغیر اخلاق کاری بر کارآفرینی سازمانی در موسسه اعتباری توسعه برابر 0,392 می باشد. همچنین در بین هر یک از ابعاد اخلاق کاری و کارآفرینی سازمانی همبستگی وجود دارد و بیشترین میزان همبستگی بین مشارکت در کار از ابعاد اخلاق کاری و نوآوری در فرآیند از ابعاد کارآفرینی سازمانی - - 0,690 مشاهده می شود.

مقدمه

اقتصاد جهانی در شرف تحول و ایجاد تغییرات ژرف و اساسی قرار دارد. شرایط محیطی و قواعد بازی رقابت بهحدی بیرحم، پیچیده، پویا و نامطمئن هستند که سازمانها دیگر نمیتوانند تنها با تغییرات روبنایی مثل تغییر روشها، سیستمها، ساختار، فناوری و ... حیات و بقای بلندمدت خود را تضمین کنند. امروزه با توجه به رقابت شدید جهانی، سازمانهایی قادر به حفظ رقابت در عرصه کسب و کار خواهند بود که از روشهای خلاقانه، نوآور و کارآفرین برای ارتقای بازدهی، رضایت و کیفیت استفاده کنند تا بتوانند گوی سبقت را از دیگر رقبا کسب کنند

افراد تحصیلکرده کارآفرین نقش مهمی در حرکت چرخهای توسعه اقتصادی بهعهده دارند و منشاء تحولات بزرگ در زمینههای صنعتی، تولیدی و خدماتی در سطح سازمانها محسوب میگردند - دونه1، . - 2000 امروزه توانایی و تمایل افراد در تسهیم دانش امری پر اهمیت برای سازمان می باشد بهطوری که یکی از محدودیتهای حیاتی مدیران در سازمان عدم توانایی و عدم تمایل در تسهیم و توزیع دانش جدید و در بین کارکنان است.در واقع اهمیت مدیریت دانش برای کسب مزیت رقابتی در دهه های اخیر مورد توجه بسیاری از صاحب نظران واقع شده است.

با جایگزین شدن کارگر دانشی قرن 21 به جای کارگر دستی قرن - 20 دراکر، - 1993، کاربرد مدیریت دانش و تسهیم دانش به طور گسترده ای مورد توجه قرار گرفت و به عنوان منبعی مهم برای کسب مزیت های رقابتی معرفی شد - هال و ساپسد، - 2005 هدف نهایی از تسهیم دانش کارکنان، تلاش برای انتقال و تبدیل تجربیات و دانش همه افراد به دارایی ها و منابع سازمانی، به منظور افزایش و پیشبرد اثربخشی سازمانی است .سالوپک - 2000 - می گوید: اگر خواهان این هستیم که افراد در سازمان آن چه را که یاد می گیرند تسهیم کنند باید شرایطی در سازمان فراهم و ایجاد شود که در آن، تسهیم شرایط نتیجه مزیت فردی باشد برنامه های انگیزشی، شامل پاداش های درونی، بیرونی و اجتماعی است که باید ایجاد و توسعه داده شوند .

این برنامه ها و پاداش ها موجب افزایش خلق دانش، تسهیم، انتقال و به کارگیری دانش می شوند. کارکنان هم زمان باید این واقعیت را آموزش ببینند که پاداش ها فقط برای تسهیم دانش نمی باشد. کارکنان نه تنها باید دانش خود را پس از تسهیم حفظ کنند، بلکه هم چنین باید یک درون داد مرتبط با دانش تسهیم شده را از گروه یا طرف های دیگر دریافت نمایند.

تسهیم دانش به عنوان یک فعالیت پیچیده ولی ارزش آفرین، بنیاد و پایه بسیاری از استراتژی های مدیریت دانش سازمانها می باشد، لذا لازم است به همان میزان که این موضوع در موفقیت سازمان برای مزیت رقابتی موثر است به شناخت و حذف و یا محدود کردن موانع آن در جهت ایجاد زمینه مناسب تر برای تسهیم دانش اقدام نمود 

ازطرفی دانشمندان معتقدند که صرف داشتن دانش فنی و تکنولوژی و تسهیم آن، به ثروت، رفاه و سود اقتصادی تبدیل نمی شود مگر با وجود افراد کارآفرین و خلاق که با خلاقیت و نوآوری که شیوه های ناکارآمد قبلی را تخریب نموده و روش های جدید را به وجود آورند

به بیان دیگر، چرخه های توسعه اقتصادی همواره با توسعه کارآفرینی به حرکت در می آید و کارآفرینی موتور رشد و توسعه است - گومز و همکاران، . - 2005 بنابراین مبدل شدن به سازمانی یادگیرنده به عنوان یک استراتژی مؤثر در بهبود عملکرد و توسعه کسب و کار به نظر می رسد که با نوآور پذیری و نوآور بودن تعامل ارتباط تنگاتنگ دارد. به عبارتی دیگر با عنایت به پیچیدگی و رقابت رو به رشد موجود در دنیای امروز که البته با تحولات سریع محیط بین الملل و گذر از جامعه صنعتی به جامعه اطلاعاتی و نیز تغییر اقتصاد ملی به اقتصاد جهانی همراه است از کارآفرینی به عنوان موتور محرک توسعه اقتصادی یاد می شود.

زیرا می تواند باعث رشد و توسعه اقتصادی کشورها، افزایش بهره وری، ایجاد اشتغال و رفاه اجتماعی شود - احمد پور و دیگران. - 1383 خوشبختانه در محافل علمی کشور در طی دو، سه سال اخیر، مقوله کارآفرینی مورد توجه ویژه و گسترده ای قرار گرفته است؛ ولی متاسفانه با تمام تلاش ها و باورهای صورت گرفته، به دلیل عدم وجود یک برنامه منسجم و کاربردی، موضوع عملیاتی شدن بسیاری از ایده های کارآفرینی در کشور به چالش کشیده شده است. پر واضح است که برای نیل به این مهم و برون رفت از وضعیت کنونی باید به نقش نوآوری و خلاقیت و موانع و راه کارهای برطرف کردن این موانع در بحث کارآفرینی، بسیار دقت و توجه شود و نسخه های علمی و عملی متناسب با ساختار اداری اقتصادی کشور فراهم گردد.

از طرفی دیگر هنوز تحقیقی در خصوص تأثیر تسهیم دانش بر کارآفرینی سازمانی هنوز مورد بررسی قرار نگرفته است. تسهیم دانش در سازمان و نهادینه نمودن آن و همچنین افزایش روحیه کارآفرینی سازمان در کارکنان نیازمند وجود فرهنگ و اخلاق کاری مناسب سازمانی می باشد. نتایج تحقیقات کارشناسان نشان میدهد وقتی فرهنگ کار ضعیف باشد، ظرفیت کار نیز افت شدید کرده و حس مسئولیت پذیری و مشارکت سازمانی کارکنان در سازمان کمرنگ خواهد شد .

بنابراین لازم است ضعف فرهنگ و اخلاق کار مناسب در جامعه به عنوان یک مسئله اجتماعی و اقتصادی تلقی گردد و برای شناسایی بهتر وضع موجود از نظر فرهنگ و اخلاق کار و عوامل موثر بر آن مطالعه و بررسی علمی صورت گیرد. نتایج سمینارها و همایشها در خصوص فرهنگ کار و بهره وری نیز نشان میدهد که اخلاق و فرهنگ کار در ایران ضعیف است و به یک به عنوان یک قاعده اخلاقی و  - کار شدید و شرافتمندانه - ضرورت اجتماعی تبدیل شده است .

چرا که فرهنگی و درونی شده، کمتر پذیرفته شده است .به عبارتی جوامع در حال توسعه از جمله ایران، شدیدا از میزان پایین اخلاق کار و نبود فرهنگ کار مناسب در رنج است. - معیدفر، . - 1380 امروزه محقیقن توسعه و جامعه شناسان بر این عقیده اند که متغیر سرمایه انسانی سهم اساسی و بنیادی در بهره وری دارد - تودار؛ . - 1364 در این میان پیچیده تر شدن روزافزون سازمانها، توجه مدیران و صاحبنظران را به بحث اخلاق کار و مدیریت معطوف ساخته است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید