بخشی از مقاله

چکیده:

در مقاله حاضر سعی بر آن است تا با بررسی ومکاشفه 10   خانه مهم تاریخی دزفول - از نظر پلانی - با ﲡزیه وﲢلیل عملکردی آﳖا وانتخاب جهت گیری ﲠینه پیامد های حاصل را مقایسه ای برای پیمایش مقدار انرژی گرمایی تاثیر گزار بدانیم.

نتیجه این مقاله میتواند به واکاوی وتوجه به ضرورت استفاده از فضاهایی با عملکردهای خاص در جهات ﳐتلف خانه برمبنای تاثیر انرژی گرمایی از چند جنبه مهم - ظرفیت،مقاومت - راپیشنهاد دهد.

مقدمه:

در معماری سنﱵ ایران و در جای جای این کشور  ناور ، طراحی و ساخت بناها بر مبنای اقلیم آن منطقه صورت گرفته است. یک امر کلی که تقریبا در رابطه با کلیه ساختارهای سنتی ایران صدق می کند، ﳘگونی آﳖا و ﳏی  مسکونی با عوامل اقلیمی است.

شهر دزفول با توجه به واقع شدن درشرای  خاص جغرافیایی ،شرای توپوگرافی وسامانه جوی موثر بر منطقه شرای  زیست اقلیمی ویژهای را به خود اختصاص داده است.به طوری که گرمای طولانی مدت مشکلات عدیده ای را برای ساکنین این شهر ایجاد می کند.لذا لزوم توجه به انرژی گرمایی ومقابله با وضعیت شدید آب وهوایی از اولویت های اصلی بایستی باشد.

ﳘان طور که می دانیم انسان ﳘواره نیازمند انرژی بوده و می باشد.جهان از ماده و انرژی تشکیل شده است. ماده از اﰎ ها ومولکول ها تشکیل شده است و انرژی باعث می شود تا اﰎها و مولکول ها ﳘیشه در حال حرکت باشند که به طور مداوم به هر طرف یا به عقب یا جلو حرکت می کنند. حرکت اﰎ ها و مولکول ها باعث یک فرم از انرژی می شود که گرما یا انرژی گرمایی نامیده می شود. حتی در سردترین حفره ها در فضا، ماده هنوز میزان کمی انرژی گرمایی وجود دارد که قابل اندازه گیری است.

انرژی گرمایی با توجه به عواملی ازقبیل شدت،مقاومت وظرفیت حرارتی بر بنا وجداره های آن تاثیر می گزارد وبا توجه به شرای  آب وهوایی مناطق ﳐتلف متغیر می باشد.میزان انرژی گرمایی به عواملی چون نوع وجنس مصاﱀ،ضخامت دیوار،ارتفاع بنا از سطح زمین،رنگ،چیدمان واستقرارفضایی ،عملکرد فضاها وجهت گیری فرم بنا و...بستگی دارد؛که در این مقاله زوم اصلی بر چیدمان ،ﳓوه استقرار  وعملکرد  فضاها وجهت گیری خانه های سنتی - ترجیحا  10خانه سنتی - دزفول می باشد.

این مقاله با توجه به مشکل گرما و رطوبت حاصله از آن در شهر دزفول ابتدا به معرفی ﳐتصری از مسائل جغرافیایی و زیست اقلیمی منطقه پرداخته وسپس با آنالیز وبررسی تاثیر انرژی گرمایی بر فضاهای خانه های سنتی - با تاکید وزوم بندی بر پلان وجداره های آفتاب گیر - به استنادهای موجود وبدست آمده جهت گیری ﲠینه پیشنهاد میگردد.

موقعیت جغرافیایی اقلیمی دزفول در میباشد، و واقع ایران غربی جنوب خوزستان  در استان جزو دزفول شهر است واقع گرینویچ نصف النهار از 28 طول شرقی و 48 و ﴰاﱄ عرض 25 و 32 زاگرس قرار کوه رشته غربی جنوب در رود دز و شرقی ساحل در شهر این فارس حاشیه نشﲔ و کویری شهرهای این شهربﲔ اقلیمی است

 موقعیت گرفته به و مﲑسد درجه سانتیگراد 50 از بیش تا گاهی تابستان در هوا گرمای .است هوا رطوبت فارس - حدود  250کیلومﱰ - از خلیج از زیاد نسبتا فاصله ﳊاظ میباشد.  مرطوب نیمه و گرم هوای و آب دارای میشود.

تصویر ﴰاره-1 عکس هوایی وموقعیت دزفول.

لزوم توجه به انرژی گرمایی در بناهای سنتی :

شرای  ﳏیطی در شهرها و یا روستاهایی که مسایل اقلیمی در آﳖا رعایت نشده و جریان هوا در فضاهای زیستی به سختی صورت می گیرد و در زیر تابش مستقیم آفتاب هستند، از ﳊاظ زیست اقلیمی بسیار نامناسب است

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید