بخشی از مقاله

چکیده

آموزش جهان شمول است ، زیرا یکی از پایه های هر جامعه را تشکیل می دهد که بدون آن جامعه نمی تواند به زندگی خود ادامه دهد، منحصر به فرد است ؛ زیرا محصول و عامل یک فرهنگ معین در ارتباط با تمام ابعاد آن است. لذا این مقاله در پی بررسی این امر می باشد که جهانی شدن آموزش چه فرصت ها و چالش هایی را بر اشتغال کشور می تواند داشته باشد و به دنبال آن چه الزاماتی را باید در این شرایط اعمال نماییم. بدین منظور برای پاسخگویی به سؤالات از روش توصیفی تحلیلی به بررسی اسناد کتابخانه ای پرداخته شده است.

یافته ها نشان داد که جهانی شدن آموزش بر اشتغال فرصت هایی مانند اشتغال زایی با توجه به مزیت نسبی، توسعه صنعت توریسم، دانش محور شدن اقتصاد و ایجاد زمینه برای اشتغال زایی فارغ التحصیلان و ... را در پی داشته است. در مقابل چالش هایی را ایجاد می کند که می توان مواردی مانند : مهاجرت نیروی کار ماهر، نابودی مشاغل، فقر و ... را نام برد و در نهایت با توجه به این فرصت ها و چالش ها به ارائه الزاماتی مانند برنامه ریزی بر اساس سیاست های کلان اقتصادی، توسعه شرکت های دانش بنیان، اشتغال زایی بر اساس الگوی اقتصاد مقاومتی و ... را پرداخته شده است.

مقدمه:

جهانی شدن رویدادی تاریخی است که از دهه 80 قرن بیستم میلادی به منزله پدیده ای شگرف در غرب زاده شد و به همراه فناوری جدید اطلاع رسانی وفرایندهای نوآورانه آنها ،تحولات عظیمی را در سازماندهی کار ،تولید کالاها وخدمات ،روابط بین الملل وحتی در فرهنگهای محلی به وجود آورده اند .

با یک دید دیگر می توان گفت جهانی شدن پدیده ای چند بعدی است و از این رو اقتصاد ، سیاست و فرهنگ را در بر می گیرد.

اصطلاح آموزش و پرورش غیر رسمی در پایان دهه 1960 برای تاکید بر لزوم ایجاد فرصت های یادگیری غیر مدرسه ای در پاسخ به تقاضاهای جدید آموزشی به وجود آمد. این مفهوم برای عرضه خدمات آموزشی به جوانان و بزرگسالانی که نتوانسته اند به مدرسه راه یابند یا خیلی زود از مدرسه خارج شده اند و نیز برای عرضه آموزش هایی که در مدرسه جای ی ندارند اما از اهمیت اجتماعی بالایی برخوردارند، از قبیل آموزش بهداشت و تغذیه ، به کار رفته است . علاوه بر این، جنبه تکمیلی و جایگزینی ، از آموزش و پرورش غیر رسمی به عنوان ضمیمه آموزش مدرسه ای و به منظور پرورش استعداد هایی که در مدرسه به آن ها توجه نشده است ، خصوصا برای فراهم آوردن امکان یافتن یا بازیابی کار ، استفاده شده است

از آنجا که در فرآیند جهانی شدن آموزش نیز دستخوش تغییرات شده است . و آموزش نیز مستقیما با بازار کار نیروی انسانی مرتبط است لذا این فرآیند تأثیر قابل ملاحظه ای بر روی کشورها داشته و بازارهای مختلفی از جمله بازار کار را متحول می کند و می تواند روی سطح و ساختار اشتغال، تر کیب شاغلان، دستمزد نیروی کار، رفاه کارگران، نابرابری دستمزدها، کارایی و بهره وری نیروی کار، مهاجرت کارگران، تقاضا برای نیروی کار ماهر و غیرماهر اثر بگذارد. - ابریشمی و همکاران، - 1390 و در این راستا باید متذکر شد منظور از کار یا فعالیت اقتصادی، "هر نوع فعالیت فکری یا بدنی که مطابق قوانین کشور و عرف جامعه غیر مجاز نمی باشد و برای کسب درآمد - اعم از نقدی یا غیر نقدی - صورت میگیرد ونتیجه آن تولید کالا و یا انجام خدمت می باشد.

بختیاری - - 1389 در تحقیق تحت عنوان» آموزش مبتنی بر نیاز بازار کار در جامعه دانش محور« نشان می دهد که: فناوری های مدرن اطلاعاتی و ارتباطی به ویژه فناوری های اینترنتی ، فرصت های بسیاری را در اختیار افراد قرار می دهد.

اوربیتا و آنیستا - - 2001 در تحقیقی تحت عنوان»تاثیر آزاد سازی تجاری بر سطح اشتغال در فرآیند جهانی شدن»کشور فیلیپین« با مبنا قرار دادن نظریه هکشر-اوهلین به بررسی دو اثر آزاد سازی تجاری که در فرآیند جهانی شدن شکل می گیرد، پرداخته است.

کارنوی - - 1999 در تحقیقی تحت عنوان» جهانی شدن و اصلاحات آموزشی - آنچه برنامه ریزان لازم است بدانند - « تعیین کرده است که: از آنجا که از دانش و مهارت انسانی به عنوان فعالیت اقتصادی استفاده می شود یا در اشکال نامحسوس در انعطاف ناپذیری در گشودگی برای نوآوری ها و در فرهنگ کارآفرینی و در الگو های کارگماری و در فرآیند های کاری که به سرعت رشد می کنند مهم و اساسی می باشد. روی هم رفته این تغییرات یک تاثیر عمیق بر عرصه دانش، مهارت های مرتیط و هم چنین بر ظرفیت افراد داشته به طوری که جوانان-پیران و مردان-زنان در زندگی اقتصادی مشارکت دارند.

بر این اساس در رابطه با تأثیرات جهانی شدن آمورش پژوهش هایی صورت گرفته است اما بررسی فرصت ها و چالش های این امر به طور جداگانه کمتر مورد توجه بوده است بنابراین اهداف این پژوهش عبارت است از :

-1 بررسی فرصت های جهانی شدن آموزش بر اشتغال ایران.

-2 بررسی چالش های جهانی شدن آموزش بر اشتغال ایران.

-3 بررسی الزاماتی که باید در این شرایط جهانی شدن انجام شود.

براین اساس سؤالات پژهش عبارتند از:

1.    فرصت های جهانی شدن آموزش بر اشتغال ایران چیست؟

2.    چالش های جهانی شدن آموزش بر اشتغال ایران چیست؟

3.    چه الزاماتی باید در شرایط جهانی شدن آموزش رعایت کرد؟

جدول شماره.1فرصت های جهانی شدن آموزش بر اشتغال ایران

لذا بر این اساس، ابتدا فرصت های جهانی شدن را به ترتیب در جدولی ارائه می شود و سپس توضیح مختصری در ارتباط با گویه مورد نظر ارائه داده می شود که در نهایت منبع گویه ها نیز آورده می شود.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید