بخشی از مقاله
چکیده
هدف پژوهش حاضربررسی تاثیررفتارمعلم برانگیزه - انگیزش - یادگیری و دانش آموازان میباشد. علاوه براین، هدف تحقیق حاضر این است که اهمیت کارمعلمان و در نتیجه دانشجو معلمان، نیز نشان داده شود و نتایج تحقیق به مسئولین ذیربط، دانشجومعلمان و دیگر افراد ذی نفع ارائه شود .تحقیق از نوع کیفی است و به شیوه پژوهش روایی انجام شده، بنابراین نتایج آن قابلیت تعمیم پیشگویانه را دارد.
داستان این مقاله براساس مشاهدات حاصل ازجلسات کارورزی1 رشته علوم تربیتی شکل گرفته است و اطلاعات به شیوه کتابخانه ای جمع آوری شده است. با توجه به مشکلات و مسائلی که هنوز در برخی مدارس کشورعزیزمان ایران وجود دارد، روایتی واقعی از تاثیر رفتار یک معلم بر انگیزه یادگیری و پیشرفت دانش آموز آورده شده است تا این مشکلات بهتر شناسایی شود و امید است برای حل آنها برنامه ریزی شود.
اهداف ویژه تحقیق عبارتند از :بررسی تاثیر تشویق و تنبیه برانگیزش دانش آموزان، بررسی تاثیر محیط اجتماعی بر انگیزه - انگیزش - یادگیری دانش آموزان، بررسی تاثیر رفتار معلم بر انگیزش بیرونی و درونی دانش آموزان، تاثیر بازخورد عملکردی معلم بر انگیزش دانش آموزان و تاثیر بازخورد انگیزشی معلم بر انگیزش دانش آموزان. با توجه به اطلاعاتی که گردآوری شده رفتار معلم بر انگیزش دانش آموزان تاثیرگذار می باشد و یک معلم وظیفه ی حساس و خطیری بر سرنوشت تحصیلی دانش آموزان دارد. که باید از آنها آگاهی کامل داشته تا بتواند به درستی آن وظایف و مسئولیت ها را به انجام برساند.
مقدمه :
روان شناسان انگیزه1 را چیزی می دانند که به ما رفتار و نیرو می بخشد و به آن جهت می دهد. انگیزش در زبان انگلیسی از کلمهmover به معنای تحریک مشتق شده است و در زبان فارسی از مصدر انگیختن و به معنای تحریک و ترغیب است و غالباً انگیزه و انگیزش به صورت مترادف به کار می رود. - فرهنگ دهخدا - ولی انگیزش عامل کلی مولد رفتار و انگیزه علت اختصاصی یک رفتار خاص است.
انگیزش بر دو قسم است: الف - انگیزش درونی: این نوع انگیزه دارای پاداش ذاتی و شخصی است که فرد با میل و رغبت درونی آن را انجام می دهد. ب - انگیزش بیرونی : عوامل خارجی فرد را به رفتار خاص وا میدارد. برای انگیزش رویکردها و نظریه های مختلفی تعریف شده است. از جمله: رویکرد شناختی، رویکرد اجتماعی- فرهنگی و... . روزنشاین2 و استیوز: - 1986 - 3 بازخورد معلم، یک عملکرد مهم در تدریس است. انواع بازخوردهای معلم شامل بازخورد عملکردی، بازخورد انگیزشی، بازخورد اسنادی و بازخورد راهبردی می باشند.
ما دانشجویان ترم چهارم، رشته علوم تربیتی گرایش آموزش و پرورش ابتدایی دانشگاه فرهنگیان کرمان هستیم که برای کارورزی به مدرسه ی شایستگان رفتیم در جلسه ی دوم کارورزی، 94/7/20 در زنگ ریاضی متوجه موضوعی شدیم و این موضوع در زنگ های دیگر و همچنین سایر جلسات کارورزی تکرار شد، که آن موضوع مربوط به رفتار معلم هنگام حل تمرین بود و از آنجایی که رفتار معلم برانگیزه ی دانش آموز تأثیر گذار است تصمیم گرفتیم تأثیر رفتار معلم برانگیزش - انگیزه - را مورد بررسی قرار دهیم.
بیان مساله
روز دوشنبه 94/7/13 ساعت 7:20 برای کارورزی وارد مدرسه شایستگان شدیم. حدود ساعت 7:30 زنگ صبحگاه زده شد بعد از اجرای مراسم صبحگاه و صحبت پیرامون مسئله ی حجاب، دانش آموزان به کلاس رفتند. معاون پرورشی مدرسه در اولین دیدار ما را بین کلاس ها تقسیم کرد که ما به کلاس پنجم رفتیم. بعد از ورود به کلاس، بچه ها بلند شدند و پیام قرانی را خواندند دقایقی بعد، معلم وارد شدند. دانش آموزان دوباره بلند شدند و پیام قرآنی را خواندند. ما نیز جلوی ایشان بلند شدیم و بعد از احوال پرسی با معلم، نشستیم. بچه ها از معلم پرسیدند: این ساعت چه درسی را کار می کنید؟ - چون اول سال تحصیلی بود ترتیب درس هر ساعت مشخص نبود - معلم گفت: ریاضی. سپس معلم گفت: دفتر ریاضی تان را باز کنید تا تکالیفتان را ببینم بعد از اینکه تکالیف را دیدند، یکی یکی دانش آموزان را برای حل تمرین صدا می کرد.
اولین دانش آموزی که آمد تمرین را درست حل کرد. نفر دوم نتوانست سؤال معلم را پاسخ بدهد و پاسخ هایی را که می داد اشتباه بودند و معلم بدون اینکه آن دانش آموز را راهنمایی و هدایت کند تا به پاسخ برسد و یا عکس العملی از خود نشان بدهد، از یکی دیگر از دانش آموزانی که داوطلب بود خواست تا آن تمرین را حل کند بعد از این که آن دانش آموز آن تمرین را حل کرد معلم از هر دو دانش اموز خواست تا بنشینند. این موضوع توجه مرا به خود جلب کرد، که آن معلم بدون اینکه در نظر بگیرد آن دانش آموز درس را بلد نیست، او را به حال خود گذاشت.
با خود فکر کردیم که شاید چون تمرین ها مربوط به سال گذشته است، معلم برای آنها اهمیت زیادی قائل نیست، تمرین های دیگر نیز به همین روال حل شدند. بعد از پایان کلاس، تمام زنگ تفریح را به همین موضوع فکر می کردیم که زنگ کلاس به صدا در آمد.
زنگ دوم نیز همانند زنگ اول، معلم درس آن ساعت را تعیین کرد. این ساعت مطالعات داشتند. معلم ابتدا درس جلسه ی قبل را از دانش آموزان پرسید ما با دقت به شیوه ی کار او توجه کردیم که مشاهده رفتار معلم همانند ساعت قبل است به طوری که اگر دانش آموزی پاسخ سؤالی را نمی دانست از دانش آموزانی که داوطلب بودن می خواست تا جواب آن سؤال را بدهند سپس از آنها می خواست تا بنشینند.
در ساعت های بعد، زمانی که ارزشیابی لازم بود معلم به همین شیوه عمل می کرد. بعد از پایان آن روز در مورد این موضوع فکر کردیم که این کار معلم چه تأثیری بر انگیزش - انگیزه - دانش آموزان دارد. و به این نتیجه رسیدیم تا موضوع را از خود دانش آموزان سؤال کنیم. نتیجه مصاحبه های انجام شده به این شرح است: نفر اول: من فکر میکنم که معلم برای من ارزشی قائل نیست. نفر دوم: یادداشتن یا نداشتن من برای معلم هیچ تفاوتی ندارد. نفر سوم: خوشحال می شوم و دیگر درس نمی خوانم.
با توجه به تأثیرگذار بودن رفتار معلم برانگیزه تحصیلی دانش آموزان اهداف ما در این تحقیق: بررسی تأثیر رفتار معلم بر انگیزش بیرونی و درونی، تأثیر بازخورد عملکردی و بازخورد انگیزشی معلم بر انگیزش دانش آموزان، تأثیر تشویق و نتیجه معلم بر انگیزش دانش آموزان می باشد و سعی داریم طبق اهداف فوق به سؤالات زیر پاسخ دهیم:
-1 آیا رفتار معلم بر انگیزش بیرونی دانش آموزان تأثیر دارد؟
-2 آیا رفتار معلم بر انگیزش درونی دانش آموزان تأثیر دارد؟
-3 آیا بازخورد عملکردی معلم بر انگیزش دانش آموزان تأثیر گذار است؟
-4 آیا بازخورد انگیزشی معلم بر انگیزش دانش آموزان تأثیر گذار است؟
-5 آیا تشویق و تنبیه معلم بر انگیزش دانش آموزان تأثیر گذار است؟
-6 آیا محیط اجتماعی بر انگیزش دانش آموزان تأثیر گذار است؟