بخشی از مقاله
مقدمه
دست اندرکاران تعلیم و تربیت همواره در جستجوی کارآمدترین روش های یادگیری و یاددهی بوده اند و همیشه این سوال برایشان مطرح بوده است که چرا برخی فراگیران،مطالب درسی را یاد نمی گیرند.این پرسش از زاویه های گوناگون بررسی شده است.
برخی محققان بر این باورند که این مسئله از اختلاف میان سبک های یاددهی و سبک های یادگیری فراگیران سرچشمه می گیرد.در واقع معلمان روش های تدریس خود را با فردفرد دانش آموزان تطبیق نمی دهند.خبرگان آموزش و پرورش برای حل این مشکل به معلمان توصیه می کنند که از دریچه چشم شاگردان به موضوعات درسی بنگرند.به جای تحمیل روش تدریس خود به شاگردان،روش های مناسب با نیازها و استعدادهای دانش آموزان را به کار بندند
تفاوت های فردی در یادگیری و آموزش در چند دهه گذشته توجه کارشناسان آموزش و پرورش را برانگیخته است - کوستر،. - 1995طی25سال گذشته شیوه های شناسایی و سنجش جنبه های گوناگون تفاوت های فردی،پیشرفت کرده است.سبک های یادگیری یکی از موضوعات مهم و تاثیر گذار در تحقیقاتی است که تفاوت های فردی را بررسی می کنند.منظور از سبک های یادگیری یعنی:سلیقه ها،گرایش ها و راهبردهایی که افراد در یادگیری دارند.
عقیده عموم این است که هر کس روش خاصی برای دریافت و پردازش اطلاعات دارد.به عبارت دیگر سبک یادگیری هر فرد با فرد دیگر متفاوت است.از نظر هجیز1 و همکاران - - 2008سبک های یادگیری یعنی» سلیقه های فطری افراد درباره شیوه شرکت در فرایند یادگیری«،وی معتقد است که سبک های یادگیری»گرایش های فراگیران نسبت به شیوه خاصی از پردازش اطلاعات«است.
سبک های تفکر به شیوه هایی اطلاق می شود که از طریق آن ها افراد از توانایی های فردی خود بهره می گیرند - ژانگ2، 2004 نقل از استرنبرگ3،. - 1998 استرنبرگ سبک های تفکر را بر اساس نظریه "خود حکومتی ذهنی"4 تقسیم بندی کرده است مطابق این نظریه همانطور که مسئولین حکومتی از شیوه های متفاوتی جهت مدیریت و رهبری استفاده می کنند، هر فرد هم مانند حاکمی بر ذهن خویش عمل کرده و از شیوه های مختلفی جهت مدیریت بر ذهن خود بهره می گیرد
عملکرد و نحوه مدیریت حکومت را می توان از لحاظ کار کرد. شکل، سطح، گرایش و دامنه، تقسیم بندی کرد.
کارکردهای اساسی حکومت ها قانونی، اجرایی و قضایی است. اشکال حکومت تک سالاری، مرتبه سالاری، گروه سالاری و هرج و مرج سالاری است. از جنبه گرایش حکومت ها به محافظه کارانه و آزادمنشانه قابل تقسیم است. از لحاظ سطح دو سطح کلی و جزئی - متمرکز و غیر متمرکز - و در خصوص دامنه سیاست های داخلی و خارجی دو سطح بیرونی و درونی مطرح است.هر کدام از این شیوه های مدیریتی انعکاسی از نحوه مدیریت ذهن است. به این معنی که این شیوه ها یا سبک های تفکر توسط افراد به منظور حکومت و اداره ذهن استفاده می شود. در این نظریه 13سبک تفکر ارائه شده است.
پژوهشهای متعددی در مورد سبک های تفکر صورت گرفته است. به عنوان مثال استرنبرگ و گریگورینکو سبک های تفکر و نقش ویژگیهایی مانند سابقه تدریس، تجربه و رشته تحصیلی را در دانش آموزان و معلمان بررسی کردند . - 1997 - در پژوهش ژانگ واسترنبرگ - - 2000 رابطه سبک های تفکر با پیشرفت تحصیلی افراد در فرهنگ های مختلف و تاثیر عامل جنس مورد بررسی قرار گرفت. همچنین نقش سبک تفکرو اعتماد به نفس در یادگیری و عملکرد تحصیلی دانش اموزان بررسی شد .
در میان مجموعه فعالیتهایی که برای تعلیم و تربیت دانش آموزان انجام می شود، بیشترین سهم به تدریس مدرس در کلاس درس اختصاص می یابد - رید،. - 2005تدریس یک فعالیت است اما نه هر نوع فعالیتی، بلکه فعالیتی که آگاهانه و بر اساس هدف خاصی انجام م ی گیرد و موجب تغییر فراگیران می شود .تدریس امر ساده ای نیست . مدرس در تدریس با متغیرهای متفاوتی سروکار دارد که سعی می کند با دستکاری و کنترل متغیرهای مختلف، وضعیتی به وجود آورد که یادگیری حاصل شود.در مجموع سبکهای یادگیری به شیوه هایی اطلاق می شود که بر اساس آن معلم به رشد تفکر دانش آموز کمک می کند و بر این اساس 3سبک آموزش - تدریس - وجود دارد:
سبک تحلیلی:این سبک برای تحلیل و ارزیابی گزینه هایی که فرد در زندگی دارد بکار می رود و دارای چهار مرحله است؛مشخص کردن مساله،تعریف ماهیت مساله،مشخص کردن راه حلهای احتمالی آن و مشاهده فرایند حل این
مساله
سبک خلاق:برای ایجاد راه حلهای احتمالی برای مساله ای که پیش رو دارد استفاده می شود
سبک عملی:در عمل کردن و کاربرد گزینه های پیشنهادی و یا تغییر آنها مطابق با موقعیت موجود بکار می رود.
تحقیقات نشان می دهد که یکی از عوامل موفقیت دانش آموزان انطباق میان سبکهای یادگیری و سبکهای آموزشی معلم است - رید،. - 2005 مطابق با نظر استرنبرگ ،آموزش موفق به معنی یکپارچه کردن همه مهارتهای خلاق و عملی ،درکنار مهارتهای تحلیلی و حفظی است که توانمندیهای هوشی یادگیرنده هم در نظر گرفته شود و از یک تعداد از روشهای ثبت اطلاعات - فعالیتهای تحلیلی،خلاق و عملی - که یاد آوری مواد درسی را تسهیل می کنداستفاده شود.
هدف پژوهش حاضربررسی تاثیر شیوه هایی است که از طریق آن ها معلم از توانایی های شناختی خود بهره می گیرد - سبک تفکر - وشیوه ای را که او در موقعیت های یادگیری ترجیح می دهد - سبک یادگیری - بر سبک فردی او در سازمان دادن و انتقال اطلاعات به دانش آموزان - سبک آموزشی - .
روش
تحقیق حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری تحقیق حاضر کلیه معلمین مشغول به تدریس در سه مقطع تحصیلی ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان در آموزش و پرورش شهرستان طبس می باشند که از آن میان 90 نفر ،45 نفر زن، 45نفر مرد و از این تعداد 50 نفر مشغول به کار در مقطع ابتدایی،25 نفر مشغول به کار در مقطع راهنمایی و 15 نفردرمقطع متوسطه مشغول به کار هستند. انتخاب آزمودنیها به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انجام شد