بخشی از مقاله

چکیده

دانش به عنوان یک فاکتور رقابتی کلیدی در اقتصاد جهانی شمرده میشود، اما برای استفاده بهینه از منابع سازمانی و ماکزیمم نمودن سود و هماهنگ نمودن عرضه و تقاضا در یک زمان نیازمند استفاده از سیستم های برنامه ریزی منابع سازمانی است. هدف از این مقاله بررسی تاثیر مدیریت دانش در موفقیت سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان است. این تحقیق با روش مطالعات کتابخانه ای انجام شده است. مطالعات بیانگر این موضوع بود که پیاده سازی موفقیت آمیز سیستم های سازمانی نیازمند به کارگیری فرآیندهای مدیریت دانش و مهارت ها و کنشگران مورد نیاز مدیریت دانش و شناسایی و به کارگیری انواع دانش موردنیاز پیاده سازی سیستم های سازمانی است.

کلمات کلیدی: سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان؛ مدیریت دانش

.1مقدمه
معمولا  سیستم  های   ERPدارای  اجزای  بسیاری  شامل  سخت  افزار  و  نرم  افزار  هستند. به  منظور  دستیابی  به   یکپارچگی، بیشتر سیستم های  ERPاز  پایگاه های داده واحد به منظور ذخیره سازی داده برای عملیات های مختلف که در  سازمان یافت می شود استفاده می کنند. امروزه کنار هم گذاشتن انبوهی از داده های خام از هر مکان و کانال قابل دستیابی و  تغییر آنها برای استفاده هوشمند در کسب و کار بزرگترین چالش ما نیست بلکه بزرگترین فرصت ماست ، اما چگونه یک سازمانتهدیدِ  حجم عظیمی از داده ها و اطلاعات را که به واسطه سیستم های متعدد سازمانی در پایگاه داده های مختلف  ذخیره می  گردد را دفع  و به  فرصت  تبدیل کند؟ بدون شک پاسخ این سؤال یکپارچه  نمودن سیستم  های  اطلاعاتی سازمان خواهد بود و همان گونه که توربان بیان می کند دیگر سیستم های جزیره ای در قرن بیست و یکم نمی  تواند سازمان را بطور مؤثر مدیریت کند و معمول ترین راه حل کنترل بلادرنگ تمامی فرآیندهای کسب و کار با استفاده از یک  معماری نرم افراری بنام برنامه ریزی منابع سازمان می باشد.

پیاده سازی موفق چنین سیستم هایی  متضمن کسب مزایای زیادی از قبیل کارایی، ارتقاء کیفیت خدمات، بهره وری، سودآوری، ایجاد ارزش افزوده و غیره می باشد.  از این رو اقبال سازمان ها به استقرار سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان با گذشت زمان افرایش یافته است ؟  بررسی های  مؤسسه تحقیقاتی فورستر نشان می دهد سرمایه گذاری بر روی برنامه های کاربردی برنامه ریزی منابع سازمان بالاترین  اولویت را میان حوزه های فناوری اطلاعات در سال2001 داشته است تنها ابزاری که با رویکرد فرآیندی  تمامی فعالیت های دانشی سازمان را در برمی گیرد مدیریت دانش است و می تواند نقش بسزایی در پیاده سازی سیستم برنامه  ریزی منابع سازمان ایفا کند ؟ در واقع با بهره گیری از مدیریت دانش  سازمان ها در زمینه یادگیری، خلق، گسترش و کاربرد  دانش مهارت های مورد نیاز را کسب می کنند.

در سال های اخیر هم افزایی میان مدیریت دانش و برنامه ریزی منابع سازمان مورد توجه محققان قرارگرفته و تحقیق حاضر  نیز با هدف تعیین میزان تاثیر مدیریت دانش بر موفقیت پیاده سازی برنامه ریزی منابع سازمان انجام گرفته است.

.2تعریف مسئله، اهمیت و ضرورت
سرعت بالای تحولات جهان معاصر بدون شک در گذشته سابقه نداشته است. تغییرات شدید فناوری در محیط رقابتی فشرده،  شرایط بسیار دشواری را برای تولیدکنندگان به وجود آورده است که دیگر نمیتوان برای سالهای متمادی یک شرکت خود را صاحب  تقاضای بالا و پایدار و یا بازارهای تضمین شده بداند؟   کسب  و  کار  در  عصر  جدید  دارای  ویژگی  ها  و  شرایط  خاصی  است؟ سرعت  بالای  پیشرفت  تکنولوژی  و  تنوع  بسیار  بالای محصولات، محیط پیچیده ای را برای بنگاه های اقتصادی به وجود آورده است؟ رقابت بین سازمان ها و بنگاه های اقتصادی در  این محیط پیچیده، روز به روز فشرده تر شده و نرخ نوآوری به شدت در حال رشد است؟

این رقابت باعث شده که سازمان ها به  منظور کاهش هزینه ها، تعداد نیرو های انسانی خود را که منابع ارزشمند دانش محسوب می شوند، کاهش دهند؟ در این شرایط  سازمانها بر اساس میزان دانش خود با یکدیگر به رقابت می پردازند؟ با پیچیده تر شدن محصولات، روز به روز سهم اطلاعات در  تولید محصولات بیشتر می شود؟ مدیریت دانش با بهره گیری از ابزارهای لازم، فرصت بسیار خوبی برای توسعه و بهبود عملکرد  منابع انسانی و همچنین کسب مزایای رقابتی ایجاد میکند؟   امروزه مدیران سازمان های کوچک و بزرگ نیازمند پیاده سازی مدیریت دانش در سازمان خود هستند تا از گردونه رقابت عقب نمانند.

انعطاف پذیری و عکس العمل سریع در برابر شرایط متغیر محیطی، استفاده بهتر از منابع انسانی و دانش موجود نزد آنها و همچنین اتخاذ تصمیمات بهتر، دستاوردهای مدیریت دانش برای سازمانهای امروزی است؟ لذا در این محیط استفاده از سیستم  هایی همچون برنامه ریزی منابع سازمان تنها یک مزیت رقابتی نیست بلکه یک ضرورت برای سازمان به شمار می آید؟   استفاده بهینه از اطلاعات نیز میسر نمی گردد مگر با برپایی سیستم های اطلاعاتی کارا و یکپارچه؛ به طوریکه بتواند تمامی فعالیت  های سازمان را پوشش داده و به موقع در اختیار مصرف کنندگان اطلاعات قرار دهد؟ بهترین راه برای استفاده بهینه از منابع  سازمانی و ماکزیمم نمودن سود و هماهنگ نمودن عرضه و تقاضا در یک زمان استفاده از سیستم های برنامه ریزی منابع انسانی  ERP است چرا که این سیستم ها می توانند از طریق مدیریت نمودن بخش های مهم عملیات زنجیره تامین، برقراری هماهنگی  با  مشتریان،  اولویت  بندی  سفارشات  و کمک  شایانی  در بهبود  سودآوری  کسب  و  کارها  نمایند.

 از طرفی مطالعات بسیاری از محققین در زمینه ی پیاده سازی سیستم های برنامه  ریزی منابع سازمان - که از زمانبر ترین و پر هزینه ترین  سیستم ها در سازمان می باشند - حاکی از نرخ بالای شکست در پیاده  سازی اینگونه سیستم ها در سازمان های استفاده کننده می باشد. لذا به علت هزینه بالای این سیستم ها و ریسک بالای پیاده  سازی آن ها، سازمان ها باید عوامل موثر بر پیاده سازی بهتر این سیستم ها نظیر استفاده بهینه از دانش را شناسایی نمایند؟

.3ادبیات نظری تعریف دانش. تعاریف متعددی برای دانش ارائه شده است و این تنوع تعاریف ناشی از برداشت های متفاوت صاحب نظران است. هر یک از تعاریف ارائه شده بعدی از ابعاد دانش را نشان می دهند. بعضی از آنها بر ماهیت ذهنی دانش تاکید دارند و بعضی نیز بر عینیت آن تاکید دارند.

فرهنگ لغت مدیریت دانش، دانش را واقعیت یا حالت دانستن بعضی چیزها یا مهارت هایی که به وسیله تجربه یا تداعی حاصل می شود، تعریف کرده است یا مجموعه مدل هایی که ویژگی ها و رفتارها را در یک قلمرو مشخص توصیف می کند و ممکن است در مغز اشخاص یا در فرآیندهای تولید و اسناد موجود باشد. در تعریف دیگری دانش را قدرت اقدام و اخذ تصمیمات ارزش آفرین تعریف کرده اند،دانش را نه به عنوان مطلبی که مردم می دانند بلکه به عنوان کارهایی که مردم انجام می دهند، نیز تعریف کرده است می توان دانش را تابعی از اطلاعات، فرهنگ و مهارت ها بیان کرد و به شکل زیر آن را نشان داد :

- مهارت ها، فرهنگ، اطلاعات - - دانش نکته اساسی بحث مدیریت دانش این است که مقادیر زیادی از درباره مشتریان، فرآیندها، محصولات و خدمات در همه سطوح یک سازمان موجود است و اگر این دانش بتواند یکجا تصرف شده و مدیریت شود به سازمان ها کمک خواهد نمود که موفق تر، موثرتر و منسجم تر باشند.

مدیریت دانش فرآیندی است که طی آن سازمان به تولید ثروت از دانش و یا سرمایه فکری خود میپردازد به عبارت دیگر فرآیند مدیریت دانش،  به سازمان کمک میکند که از طریق داراییهای فکری و دانش محور ایجاد ارزش نماید. به  طور معمول، لازمه ی ایجاد ارزش به اشتراک گذاشتن دانش در بین کارکنان، بخشهای مختلف سازمان و یا حتی در یک زنجیره ی تأمین به دیگر سازمانهاست. در دنیای پر تلاطم کنونی مدیرانی میتوانند موفق باشند که  همواره از داراییهای فکری موجود در  سازمان خود به نحو مطلوبی استفاده نمایند که این امر مستلزم شناخت این داراییها میباشد؟

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید