بخشی از مقاله

چکیده

این پژوهش به منظور بررسی رابطه بین هوش هیجانی و پیشرفت تحصیلی در جامعه آماری دانشجویان علوم تربیتی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در مقطع کارشناسی با روش نمونه گیری تصادفی انجام شده است و با استفاده از آزمون هوش هیجانی بارBآن به آزمون فرضیه تحقیق که عبارت است از رابطه بین هوش هیجانی و پیشرفت تحصیلی پرداخته و نتایج به دست آمده از پژوهش نشان داده است که بین هوش هیجانی و پیشرفت تحصیلی دانشجویان رابطه معناداری وجود ندارد

مقدمه

بی شک معطوف شدن نگاههای والدین و جامعه ی آموزش کشور به برآورده ساختن نیازهای علمی دانشجویان سبب شده است تا نیازهای روحی آن دسته از افراد در بین مشکلات گوناگون کم رنگ شود اگر خصوصیاتی نظیر گذشت، همدلی، شوخ طبعی، کمک به دیگران درک ضعف خود و دیگران ، عدالت خواهی، رازداری، کنترل خشم و احساسی بودن را از جمله ویژگیهای هوش هیجانی 1یا هوش اجتماعی بدانیم ضرورت دارد که دانشگاه های کشور دانشجویان مستعد، و مدیران آینده کشور را تربیت کند. تحقیقاتی در زمینه توضیح رابطه هوش هیجانی و پیشرفت تحصیلی در دنیا و در ایران به عمل آمده است و اغلب معنادار بودن رابطه را نشان داده است. هوش هیجانی خود به تنهایی تولیدکننده ی موفقیت نیست اما واقعیت این است که اسنادهای مثبت در درازمدت می تواند عامل پیش بینی کننده ی خوبی برای موفقیت باشد سیارویی و همکاران، - 1384 هوش هیجانی سازه ای نسبتا جدید در روانشناسی است و ادعا می شود که می تواند پیشرفت تحصیلی را پیش بینی کند - پارکر2 و همکاران;;2004 پارکر و همکاران، - 2003 پیشرفت تحصیلی از مهمترین مباحث نظامهای آموزشی است.می توان گفت که هدف تمامی آموزشها،ایجاد تغییر و پیشرفت در آموزش گیرندگان است.بنابراین بسیار مهم است که بدانیم پیشرفت تحصیلی در درجه نخست به چه عواملی وابسته است یا چه عواملی می توانند آن را پیش بینی کنند. باتوجه به موارد ذکر شده پژوهش حاضر سعی در بررسی رابطه هوش هیجانی با پیشرفت تحصیلی دارد.

بیان مسئله پژوهش

مسئله اصلی در این پژوهش تأثیر هوش هیجانی بر پیشرفت تحصیلی دانشجویان است. تأثیر هوش هیجانی بر پیشرفت تحصیلی در واقع سازه هایی هستند مستقل اما با یکدیگر ارتباط بسیار دارند. پیشرفت تحصیلی را می توان ملاکی برای کارایی نظام های آموزشی دانست.به دلیل هزینه های انسانی،اقتصادی و زمانی که آموزش در بردارد،بهینه کردن و یافتن متغیرهایی که بتوان باآنها پیشرفت تحصیلی را پیش بینی کرد و افزایش داد،اهمیت به سزایی می یابد. پیشرفت تحصیلی یعنی این که؛ سطح مورد انتظار آموزشی برآورده شود و سازمان آموزشی به اهداف از پیش تعیین شده نزدیکتر شود. پیشرفت تحصیلی یعنی، افزایش میزان یادگیری، افزایش سطح نمرات و قبولی دانشآموزان در دروس و پایه تحصیلی. و در تعریفی دیگر میتوان گفت: چنانچه آموختههای آموزشگاهی فرد متناسب باتوان و استعداد بالقوه او باشد یا آموختههای فرد متناسب با توان و استعداد وی بوده، در یادگیری فاصلهای بین توان بالقوه و بالفعل او نباشد، میتوانیم بگوییم که دانشآموز به پیشرفت تحصیلی نائل گردیده است - اکبری، .. - 1384 امروزه با تغییر دردیدگاههای نظری درخصوص عوامل تشکیلدهنده هوش، نمیتوان آن را پیشبینی کننده موفقی برای پیشرفت تحصیلی محسوب نمود. طرفداران هوش هیجانی بر این باورند که برای پیشبینی عملکرد فردی، هوش هیجانی نسبت به هوش عمومی توان بیشتری دارد. گاردنر1 معتقداست یک نوع واحد و یکپارچه هوش نیست که موفقیت در زندگی را تضمین میکند، بلکه طیف وسیعی از هوش وجود دارد که سبب موفقیت فرد درحیطههای مختلف زندگی میشود. بنابراین دانستن این که شخصی فارغ التحصیل ممتازی است، تنها به این معنی است که او در جنبههایی که با نمره سنجیده میشود بسیار موفق بوده است، اما درباره این که او به فراز و نشیبهای زندگی چه واکنشی نشان میدهد، چیزی به ما نمیگوید - ثمری، . - 1386 در نظام آموزشی ما نیز این مشکل وجود دارد که صرفا بر توانایی تحصیلی تاکید میشود و هوش هیجانی یعنی مجموعهای از صفاتی که بیاندازه در سرنوشت افراد اهمیت دارند، نادیده انگاشته میشود چرا که توانمندیها و شایستگیهای اجتماعی و هیجانی از عوامل تعیین کننده و تاثیر گذار بر موفقیت تحصیلی محسوب میشوند.

اهمیت پژوهش

به طور کلی،پیش بینی رفتار و عملکردهای انسان،به منظور کاهش هزینه ها و افزایش بهره وری و تخصیص بهتر منابع،اهمیت زیادی دارد. در واقع انجام این پژوهش در راستای تربیت نیروی انسانی برای آینده کشور و رشد سرمایه های اجتماعی دارای ضرورت بنیادی است و همچنین شناخت هوش هیجانی و ابعاد هوش هیجانی است و پی بردن به ارتباط هوش هیجانی و پیشرفت دانشجویان است و در صورت و جود این رابطه آن را به صورت علمی، عینی و آماری نشان دهیم.

اهداف پژوهش

هدف کلی

هدف کلی پژوهش حاضر،بررسی رابطه بین هوش هیجانی و پیشرفت تحصیلی دانشجویان است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید