بخشی از مقاله

چکیده

پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه ادغام حسی در کودکان مبتلا به اوتیسم مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی - ره - شهر زابل است. اختلالات طیف اوتیسم نشان دهنده یک دسته وسیعی از اختلالات حسی و حرکتی است، که در نتیجه محدودیت های عملکردی جدی را در پی دارد. سی و چهار تا از کودکان از هر دو جنس مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم - - ASDS در این مطالعه شرکت کردند. سن آنها در بازه سنی 40 تا 65 ماه می باشد . هر کودک یک برنامه ادغام حسی دریافت کرده است. این برنامه ادغام حسی شامل سه جلسه در هفته به مدت 2 ماه انجام شد. مقایسه مقادیر میانگین متغیرهای اندازه گیری شده با استفاده از روش PDMS-2 قبل و بعد از درمان ، بهبود قابل توجهی در مهارت های حرکتی درشت و ریز کودکان را نشان داد. ادغام برنامه حسی در درمان کودکان مبتلا به اوتیسم موثر بوده و به آنها کمک می کند تا این کودکان برای شرکت در فعالیت های روزمره مستقل تر عمل کنند.

کلید واژه ها:برنامه ادغام حسی، اختلالات طیف اوتیسم، حرکات درشت، حرکات ظریف، کودکان،

مقدمه

اختلالات طیف اوتیسم - ASDS - نشان دهنده ی یک دسته ی گسترده از شرایطی است که انواع اختلالات در آن وجود دارد. این نقص ها در درجه های متفاوت از خفیف تا شدید دسته بندی می شوند. این کودکان در ارتباطات اجتماعی، حسی، و ارتطباط کلامی دارای مشکل هستند، به طور کلی انواع پیشرفت تکاملی و خلق و خو را شامل می شوند - بیتث و همکاران، . - 2011 ادراک، ارتباطات، بررسی ادراک حسی و عصبی و اختلال در رفتار های مختلف عملکردی در نتیجه این محدودیتها و اختلالات ایجاد می شود - نیوا و همکاران، . - 2013 اختلال پردازش حسی از خصوصیات آشکار کودکان مبتلا به اوتیسم می باشد، که 42درصد تا 88درصد را در برمیگیرد - بارینک و همکاران، . - 2002

این کودکان اغلب پیچیدگی و مشکل در پاسخ صحیح به احساس و محرک های خاص دارند.آنها ممکن است برای برای اطلاعات حسی ورودی از تحریک بیش از حد استفاده کنند - سمیس ، . - 2005 و یا جهت محافظت خود، از تحریک زیاد دوری کنند و تحریک نسبتا کمی نشان دهند - رابرت ، . - 2007 این نمونه واکنش حسی حاکی از بوجود آمدن اشکال در سیستم عصبی مرکزی است. که نشان دهنده اختلال در توجه است، و باعث بوجود آمدن حرکات کلیشه ای بدون انگیختگی لازم، می باشد. به طور کلی هر تداخل رفتاری در توانایی یک کودک برای تبدیل شدن به یک فرد ماهر در حیطه انجام فعالیت های درمانی است - بیتث و همکاران، . - 2011درمان حسی بصورت پایه ای بیشتر در درمان و مدیریت کودکان مبتلا به اختلالات رفتاری مورد استفاده قرار می گیرد.

این درمان ها در تعامل با فعالیت هایی است که برای برنامه ریزی سیستم حسی از طریق دهلیزها، تحریکات درونی، شنوایی و ورودی لمسی باید در نظر گرفته شود و یا باید از تجهیزات بهداشتی جهت درمان این موارد استفاده شود - میشل وهمکاران، . - 2011 مشکلات سازماندهی حسی ایجاد شده از طریق اختلالاتی که در تعادل این کودکان می باشد به وجود می آید. این مشکلات به طور خاصی در هنگام پردازش حسی قابل مشاهده است و حاکی از مشکل ادغام چند حسی می باشد - مینشاو همکاران، . - 2004 مطالات در این زمینه نشان داد که فعالیت و مشکلات ادغام حسی در دانش آموزان مبتلا به اوتیسم بعلت مشکل داشتن در فضای بصری، حسی حرکتی و ادغام چند حسی می باشند - لیک لو همکاران، . - 2012 لذا هدف از این مطالعه تعیین اثر برنامه ادغام حسی در کودکان اوتیسمی مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی هر زابل می باشد.

روش شناسی تحقیق

سی و چهار کودک از هر دو جنس 21 - پسر، 13دختر - مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم - ASDS - در این مطالعه شرکت کردند سن آنها بین 40 تا 65 ماه بود. این مطالعه در افراد مراجعه کننده به کلینیک بیمارستان امام خمینی شهر زابل با توجه به شاخص های زیر انجام شد:.1 بر اساس مطالعات اسچاپلرو همکاران - - 1988 آنها از علائم خفیف تا متوسط اوتیسم رنج می بردند که با توجه به شرایط کودک اوتیسمی درجه بندی شدند. همه کودکان توسط یک روانشناس به منظور تعیین درجه اوتیسم آنها مورد بررسی قرار گرفتند، که آنها نمره ای بین 25 تا 35 با توجه به شرایط و حال آنها می دادند.. .2 کودکان توانایی ادامه دستورات ساده کلامی و دستورالعمل های موجود در آزمون را داشتند، ضریب هوشی آنها در بازه بین 69 تا 83 - مرزی - بر اساس آزمون استنفورد بینت گزارش شد. 3آنها نقص بینایی و شنوایی نداشتند. .4 آنها هیچ سابقه ای از فلج مغزی یا صرع نداشتند. در این مطالعه پدر و مادر کودک داوطلبانه برگه و رضایت کتبی در مورد هدف از این مطالعه، و منافع آن و خطرات روحی آن را پر کردند.

ابزار اندازه گیری

مقیاس اندازه گیری Peabody حرکتی - PDMS-2 - بود. قبل از ارزیابی، اهداف و روش ها به طور کامل برای پدر و مادر کودکان توضیح داده شد. مقیاس اندازه گیری Peabody حرکتی - PDMS-2 - برای ارزیابی مهارت های حرکتی درشت و ظریف مورد استفاده قرار گرفت - فولیو1 و همکاران، . - 2000 کودکان قبل درمان و بعد از درمان برای تعیین سطح توسعه مهارت ها و شناسایی میزان بهره وری از مقیاس ادغام حسی در رشد و نمو سطح مهارت هایشان مورد آزمایش قرار گرفتند.
 هرکودک به صورت جداگانه مورد بررسی و آزمایش قرار گرفت. برنامه مقیاس ادغام حسی را بر روی همه کودکان که در این مطالعه شرکت کرده بودند، انجام داده شد. این برنامه به صورت 3 جلسه در هفته به مدت2ماه انجام پذیرفت. هر کودک بازی های منحصر به فرد خود را و با راهنمایی مربی انجام می داد، درمان در یک باشگاه ورزشی بزرگ با تشک، تاب، گودال توپ، تابلوهای روروک مخصوص بچه ها، و دیگر تجهیزات موجود انجام شد. این طراحی برای تشویق و فعالیت بیشتر بچه ها بود و لذا راحت تر اطلاعات حسی آنها بدست می آمد. فعالیت ها طوری انجام شد که هر یک از حواس به به طور مکرر در طول جلسه مورد استفاده قرار گیرد.

روش آزمون

هر کودک به صورت جداگانه با استفاده از مقیاس و شرایط تکاملی Peabody حرکتی مورد بررسی قرار گرفت، - PDMS-2 - ، معاینات ثبت و اطلاعات مربوط به هر کودک در آزمایش که شامل نام، جنس و سن کودک بود . سن کودک با کم کردن تاریخ تولد از تاریخی که در آن او را مورد آزمایش قرار گرفته بودند، تعیین شد. در نهایت، سن کودک با ضرب در تعداد 12ماه هر سال به ماه تبدیل شد. سن به صورت ماه به منظور تعیین اطلاعات و امتیاز دهی مورد استفاده قرار گرفت. این روش آزمون شامل :الف - زیر مجموعه ارزیابی مهارت های حرکتی درشت شامل موارد زیر است:-1 مهارت های ایستا: 30مورد خرده آزمون ایستا برای اندازه گیری توانایی کودک جهت حفظ تعادل اش بود. -2 استفاده از نیرو جهت حرکت دادن: 89 مورد خرده آزمون حرکت جهت ارزیابی توانایی کودک برای حرکت از یک مکان به مکان دیگر صورت گرفت.

اقدامات شامل خزیدن، راه رفتن، دویدن، رقص، و پریدن رو به جلو مورد اندازه گیری قرار گرفت. .3 دستکاری شی: 24 مورد خرده آزمون جهت ارزیابی توانایی کودک برای دستکاری شی مورد استفاده قرار گرفت. نمونه هایی از اقدامات شامل لمس کردن، پرتاب و با پا زدن توپ ها بود. ب - ارزیابی زیر مجموعه مهارت های حرکتی ظریف شامل موارد زیر می باشد -1: توانایی کودک در استفاده از دستها: 26 مورد خرده آزمون جهت تواناییهای کودک در استفاده از دستهایشان مورد اندازه گیری قرار گرفت. شروع حرکت با نگه داشتن یک شی با یک دست جهت پیشرفت وعکس العمل مربوطه برای استفاده وکنترل از انگشتان هر دو دست بود. -2 یکپارچگی حرکت های عینی : 72 مورد خرده آزمون تشخیص حرکت دیداری و اندازه گیری توانایی کودک به منظور استفاده از مهارت های ادراکی بصری برای استفاده وهماهنگی وظایف پیچیده چشم و دست ، مانند رسیدن و درک برای یک شی صورت گرفت.

امتیازدهی: شیوه امتیاز دهی به روش PDMS-2 بود، به هر کودک اجازه داده شود تا 3 کارآزمایی قبل از ثبت نمرات خام آزمون واقعی انجام دهد. نرم PDMS-2 از رفتارهای کودک برای امتیازدهی هر کدام از آیتم ها به عنوان 2 ، 1و 0 است. ثبت امتیازت: پس از تجویز آزمونها در خرده آزمونی ، نمرات استاندارد اولیه برای هر یک از آنها محاسبه شد. این نمرات در برگه ی ثبت نمرات برای هر کودک به صورت ذیل ثبت شد:-1 نمرات خام : نمرات خام کلی که توسط یک کودک در هر خرده آزمون کودک بین 2، 0 یا 1 برای انجام هر آیتم دریافت کرده بود. -2 نمرات استاندارد: نمرات استاندارد موجب ارائه تصویر روشن تری از عملکرد خرده آزمون کودکان است. نمرات استاندارد از مطالعه هر خرده آزمون و از نمرات خام آنها بدست آمدند.

در این مطالعه، GMQ از نمرات استاندارد از سه خرده آزمون - ثابت یا ایستا، استفاده از نیروی خود برای نقل و انتقال اشیا و دستکاری شیء - محاسبه شد. مجموعه نمرات استاندارد خرده آزمونها به روشGMQ تبدیل شد. FMQاز نمرات استاندارد دو خرده آزمون محاسبه شد - توانایی گرفتن و یکپارچه سازی حرکتی های بصری - . مجموعه نمرات استاندارد خرده آزمون به روش FMQ تبدیل شد. TMQ بر اساس ترکیبی از نتایج حاصل از خرده آزمون حرکتی درشت و ظریف تهیه شد. مجموعه نمرات استاندارد از هر دو خرده آزمون به TMQتبدیل شد.سن معادل: سن معادل با تبدیل نمرات خام خرده آزمون به سن معادل حرکتی تبدیل شد . تفسیر یافته های ترکیبی بدست آمده از لحاظ تشخیص نقاط قوت و ضعف در تکامل سیستم حرکتی آنها :خلاصه یافته های ترکیبی - FMQ , GMQو - TMQ بر اساس گزارش ساختار حرکتی PDMS-2 ثبت شدند. که توضیحات انعکاسی از توانایی کودک نسبت به توسعه و پیشرفت حرکتی داشته است. از نتایج خرده آزمون ها برای ساخت سه شاخص جهانی که عملکرد حرکتی بوده و نام

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید