بخشی از مقاله

چکیده
هدف این مقاله شناسایی اهداف زندگی بر اساس آیات و روایات است همچنین بیان تاثیر آن در سبک زندگی افراد می باشد .مسئله اصلی این پژوهش بررسی اهداف زندگی از منظر قرآن و احادیث است که مراد از این اهداف , عناصر و اجزای مؤثر در شیوه ی زندگی وتاثیر آن بر رفتار افراد می باشد.

این مقاله به روش توصیفی - تحلیلی نگاشته شده است اهداف بیان شده دررابطه بازندگی دراین مقاله عبارتند از:پرستش خدا، نیت وقرب الهی ، تقوا پیشگی انسان، سعادتمندی انسان ، مسئولیت پذیری است . یافته ها نشان می دهد کسانی که نسبت به اهداف زندگی ازدیدگاه اسلامی آگاهی و شناخت کافی داشته باشند به همان اندازه درکیفیت زندگی وسلامت روحی وروانی ودر سعادتمندی آنها موثر خواهد بودهمچنین میزان رضایتمندی آنها از زندگ بیشترمی شودومسئولیت پذیری وتقوای آنها درامور روزمره زندگی بالا می رود.عدالت نیز در جامعه برقرامی شودوافرادنیز درامور اجتماعی بیشتر مشارکت خواهند کرد.

مقدمه

مقاله حاضر به بررسی معنا و مفهوم اهداف زندگی و تاثیر گذاری آن بر سبک زندگی پرداخته شده است. در سالهای اخیراندیشمندان و متفکران جامعه غربی اهداف زندگی و سبک زندگی را به عنوان یکی از موضوع های مهم چالش برانگیز خانوادها و جامعه مورد توجه جدی قرار داده اند .گرچه در دین مبین اسلام در زمینه اهداف زندگی و معنا و مفاهیم آن و سبک زندگی آیات و روایاتی زیادی وجود دارد ولی بسیاری از محققان و متفکران اسلامی کمتر به آن پرداخته اند واین مسئله ای است که ذهن محقق را به خود مشغول داشته تا ضمن بیان معانی و مفاهیم اهداف زندگی و سبک زندگی اسلامی را شناسایی و معرفی نماید ، انتظار می رود که صاحبان فکر و اندیشه با مدداز آموزه های دینی،عرفانی و فلسفی خویش،نظریه های معقول و قابل دفاعی در هدفداری زندگی و سبک زندگی ارائه دهند.

با توحه به نظریه ها ورویکرد های موجود در مورد هدف و معنا ومفهوم سبک زندگی ،بسیاری از انسانها ازدرک این مفاهیم عاجزاند،لذا ضروری به نظر رسیدکه محقق در پی تشرح این مفاهیم باشد . بنابر این مهمترین مسئله ای که ذهن محقق را به خود مشغول کرده و باعث طرح سه سوال اساسی گردیده این است که ،آیا افراد درک درستی از معنا و مفهو م واهداف زندگی دارند ؟وچه تاثیری برسبک زندگی افراد دارد؟

هدف تحقیق

هدف از تدوین مقاله بیان معانی و مفهوم اهداف زندگی وتاثیر گذاری آن بر سبک زندگی است و معرفی سبک های زندگی اسلامی با الهام ازآیات و روایات می باشد. و بیان نقش آن در زندگی افراد می باشد. روش انجام پژوهش توصیفی - تحلیلی بوده و به منظور گردآوری داده ها،ازدو نوع منابع مورد استفاده قرار گرفت : الف- یکی از قرآن ب- دیگری از تحلیل محتوای متون مرتبط با موضوع پژوهش با استفاده از فرم های فیش برداری از منابع و با شیوه کیفی.

پیشینه تحقیق

در دو قرن و نیم اخیر، هدف و معنای زندگی برای بسیاری از انسان ها در مغرب زمین به مسئله اساسی تبدیل شده است؛تا بدان حد که گاه درمعناداری زندگی خویش تردیدکرده اند،فیلسوفان تحلیلی از زمره فیلسوفانی اند که به تحلیل وبررسی این مسئله پرداختندودرباره آنها نظریه پردازی کرده اند.

از آمار تحقیقات و کتابهای منتشر شده در باره اهداف و معنای زندگی کم و بیش می توان حدس زدکه نظریه پردازی درباره آن بسیار ناچیز است در اواخر قرن بیستم کتابها و تحقیقات کمی انجام شده است.فلیپ ال. کویین،ابهام در مفاهیم اساسی پرسش از معنای زندگی یعنی » معنا« و »زندگی« را یکی از دلایل رشد اندک نظریه پردازی درباره ی معنای زندگی می داند.

به تازگی تدئوس متزوسوزان ولف کوشیده اندتا نشان دهند که معنای زندگی مانند اخلاق وخوشبختی،یکی از مقولات هنجاری زندگی است.

عدم تفکیک یا تقریر های مختلف از معنای زندگی نیز از زمره علل رشد اندک نظریه های معنای زندگی شمرده شده است،زیرا هریک از تقریر ها،پیش فرض ها ولوازم خاصی دارند که عدم تفکیک آنها از یکدیگر مستلزم تصویری گنگ و مبهم از مسئله معنای زندگی است.

سبک زندگی برای اولین باراز سوی لیزر - - 1936براساس خرید کالاتعریف شد.سپس توسط وبر معرفی شد. - - Weber,1919که سبک زندگی را ابزار مفهومی مهمی در مدل چندبعدی قشربندی اجتماعی قلمداد میکرد که چالشی بود با مدل تعیّن اقتصادی موردنظر مارکس - بنت،. - 98 :1386 و بر برخلاف مارکس معتقد بود که مفاهیم منزلت و تعلق فراتر از مسائل صاف و ساده طبقاتی است ومسائل مربوط به »برازندگی و سلیقهو« تجسم بصری آن درمُدوترجیحات فراغتی را نیز شامل میشود

اهمیت سبک زندگی برای درک روابط میان ثروت، منزلت و قدرت در جامعه مصرفی به نحو درخشانی در مطالعه وبلن - Veblen, 1994 - درباره طبقه مرفه نوظهور در آمریکای اواخر قرن نوزدهم نشان داده شده است. این طبقه مرفه از افرادی تشکیل میشد که ثروت و منزلت خود را با تلاش و کار سخت و شدید و انباشت سرمایه به چنگ آورده بودند. وبلن نشان میدهد که این طبقه مرفه با تقلید از سبک زندگی طبقات بالای اروپایی منزلت خود را به نمایش میگذارد و از طریق تقلید فعالیتهای فراغتی، مُد، لباس و آرایش به مصرف نمایشی میپردازد.

بوردیو - 1984 - در اثر شاخص خود با بسط اندیشههای وبر، زیمل و وبلن سبک زندگی راچنان بازتاب منزلت اجتماعی مفهومپردازی میکندکه براساس استدلال خود ، سبک زندگی افراد. پیامهایی درباره سطح ثروت، موفقیت و شأن و منزلت آنان به جامعه صادر میکند. 

روش تحقیق

روش انجام پژوهش توصیفی - تحلیلی بوده و به منظور گردآوری داده های لازم جهت دست یابی به اهداف پژوهش،ازدو نوع منابع مورد استفاده قرار گرفت : الف- یکی از قرآن ب- دیگری از تحلیل محتوای متون اسلامی مرتبط با موضوع پژوهش با استفاده از فرم های فیش برداری از منابع و با شیوه کیفی.

سبک زندگی

در ادبیات جامعه شناسی از مفهوم سبک زندگی دوبرداشت ومفهوم سازی وجود داردیکی مربوط به دهه1920،که سبک زندگی معرف ثروت وموقعیت اجتماعی افراد و غالبا به عنوان شاخص تعیین طبقه اجتماعی به کار رفته است.ودوم به عنوان شکل اجتماعی تربیتی که تنها در متن تغییرات مدرنیته ورشد فرهنگ مصرف گرایی معنا می یابد. - گیدنز ، - 2003 سبک زندگی را می توان به مجموعه ای از رفتارها تعبیر کردکه فرد انها را به کار می گیردتا نه فقط نیاز های جاری او رابرآورندبلکه روایت خاصی را که وی برای هویت شخصی خود برگزیده است در برابر دیگران مجسم سازد.

گینز سبک زندگی را نتیجه ی همه انتخاب ها و گزینش هایی می داند که شخص نسبت به زندگی خود انجام دهد.این بدان معنی است که این مفهوم از طریق چهره ها و همچنین از طریق اعمال وکردارها ، اشیا و از طریق انتخاب دوستان نیزبیان می شوند. - گینز و ریمر، - 103:1381 باسرمن - - 1983،سبک زندگی را الگویی از مصرف می داند که دربردارنده ترجیحات،ذائقه هاوارزش هاست.همچنین ارل آن را الگویی فردی از گزینش ها وفعالیت ها تعریف کرده است.

سویل - 1981 - ،نیز دهه 70 میلادی را به عنوان شروعی برای نظریه پردازی سبک زندگی می داند وآن را مجموعه ای از رفتارهای قابل مشاهده وبیان گرانه در میان افراد تعریف می کند.

دیوید چانی - 1996 - سبک های زندگی را مشخصه هایی از دنیای مدرن می داندواز نظر او افرادی که در جوامع مدرن زندگی می کنند از مفهوم سبک زندگی جهت توصیف اعمال خود و سایرین استفاده می کنند، سبک های زندگی الگوهایی از کنش هستند که افراد را در یکدیگر متمایز می کنند 

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید