بخشی از مقاله
خلاصه
خلق ثروت، توسعه تکنولوژی و ایجاد اشتغال مولد، سه دلیل مهم توجه به موضوع کارآفرینی بوده و برخی معتقدند در جوامع امروزین، لازم است انقلاب کارآفرینی رخ دهد. هدف از اجرای تحقیق حاضر، تبیین اثرات شش متغیر روانشناختی مؤثر بر فرآیند کارآفرینی رؤسای هیئت های ورزشی استان کرمان میباشد. جامعه آماری، رؤسای هیئت های ورزشی استان کرمان بوده که تعداد 72 نفراز آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند، سپس با جمع آوری دادههای مورد نیاز با استفاده از پرسشنامهای با اجزاء استاندارد و ضریب پایایی %84 ، به آزمون فرضیات شش گانه پرداخته شده است. یافته ها نشان می دهند شش متغیر روانشناختی مورد مطالعه در قالب یک مدل رگرسیون تحلیل مسیر، ضمن تبیین فرآیند کارآفرینی ، هر کدام هم به صورت مستقیم، و هم به صورت غیرمستقیم و تعاملی، بر فرآیند مذکور تأثیرگذار بوده اند که از این لحاظ، بیشترین اثرگذاری کلی مربوط به متغیر استقلال در کار - - -2/65 بوده و متغیرهای خلاقیت و نوآوری - - -2/09، خطرپذیری - - 1/22، اراده و پشتکار - - 1/085، کنترل درونی - - 1/04 و بالاخره روحیه یادگیری - - -0/2، به ترتیب در درجات بعدی اهمیت قرار دارند.
مقدمه
کارآفرینی، خلاقیت و کسبوکارهای خطر پذیر به عنوان سوخت موتور اقتصاد مدرن در نظر گرفته شدهاند. کارآفرینان، همواره نقش مهمی در پیشرفت جوامع داشتهاند. آنها در رأس کسبوکارها قرار گرفته، در جستجوی فرصت ها بوده و خلاقیت نیز ابزاری برای موفقیت آنها تلقی میشود. کارآفرینان، تغییر را یک پدیده معمولی میدانند، همیشه در جستجوی آن هستند، به آن واکنش نشان داده و از آن به عنوان یک فرصت استفاده می کنند - . - 1 کارآفرینان پیشگامان موفقیت های تجاری در جامعه هستند. آنها از نظر رهبری، مدیریت، نوآوری، کارایی، ایجاد شغل، رقابت، بهره وری و تشکیل شرکت های جدید، سهم مهمی در رشد اقتصادی دارند. برخی معتقدند در جوامع امروزین، لازم است که انقلاب کارآفرینی رخ دهد. این انقلاب در قرن حاضر اهمیتی به مراتب بیشتر از اهمیت انقلاب صنعتی دارد . - 2 - افراد کارآفرین نقش مهمی در حرکت چرخهای توسعه اقتصادی برعهده دارند و منشاء تحولات بزرگ در زمینههای صنعتی، تولیدی و خدماتی در سطح سازمانها محسوب می شوند . - 3 - سه دلیل مهم توجه به موضوع کارآفرینی، تولید ثروت، توسعه تکنولوژی و اشتغال مولد است. از مهم ترین محاسن راهاندازی شرکت های کارآفرینانه ایجاد اشتغال مولد است. زیرا به موجب یک اصل در مدیریت، اگر یک نفر مستقیماً به کاری مولد گمارده شود، به صورت غیر مستقیم برای حداقل سه نفر دیگر شغل ایجاد کرده است. ایجاد اشتغال مولد نیازمند شناسایی، خلق و استفاده از فرصت های کارآفرینی و اشتغال موجود در جامعه می باشد و از دلایل مهم توجه به کارآفرینی محسوب می گردد.کارآفرینی فرآیند اشتغال زایی و کسب سود از ترکیب ارزشمند منابع می باشد. اصطلاح کارآفرین به کسی اطلاق می شود که متعهد شود مخاطره های یک فعالیت اقتصادی را سازمان دهی، اداره و تقبل کند - . - 2 در حالی وارد قرن بیست و یکم شدهایم که اقتصاد کشورهای
توسعه یافته و در حال توسعه با نیروی حیات آفرین کارآفرینی، از نو زنده شده است. کارآفرینی تبدیل به حرفه بسیار مهمی شده است و ما نیازمند هستیم نقش آن را در توسعه ظرفیت های انسانی درک کنیم . - 4 - کارآفرینی حاصل برخورد ویژگی های فردی کارآفرینان با محیطی است که در آن نشو و نما یافتهاند . - 5 - تاکنون مطالعات مختلفی در مورد انجام برنامه های کارآفرینانه کارآفرینانه - - 8، عوامل مؤثر بر موفقیت و شکست فرآیند کارآفرینی - 9 - ، وراثتی بودن کارآفرینی - - 5، ویژگیهای شخصی کارآفرینان - - 11، ویژگی های جمعیتشناختی سن، جنسیت، وضعیت تأهل، موقعیت اجتماعی، تحصیلات، تجربه، نژاد، و ویژگی های روانشناختی توفیقطلبی، خطرپذیری، اعتماد به نفس، عملگرا بودن، استقلال، کانون کنترل درونی و فرآیند کارآفرینی 23 - ،21،13، - 12 و غیره انجام شده است، اما تأثیر ویژگیهای روانشناختی بر فرآیند کارآفرینی موضوعی است که هنوز نیازمند کار و مطالعه بیش تر است. بر این اساس، هدف از اجرای تحقیق حاضر، تعیین و تبیین نقش شش متغیر ویژگیهای روانشناختی کارآفرینان شامل اراده و پشتکار، خلاقیت و نوآوری، خطرپذیری، استقلال در کار، کنترل درونی، و روحیه یادگیری بر فرآیند کارآفرینی مستقل در سطح هیئت های ورزشی استان کرمان است.
روش
نمونه
جامعه آماری 72 نفری تحقیق حاضر را افرادی تشکیل داده اند که سابقه ریاست یکی از هیئت های ورزشی استان کرمان را داشته اند. نمونه پژوهش به دلیل تعداد اندک جامعه ، کل شمار در نظر گرفته شد.در نمونه مذکور 94 درصد مرد، 72 درصد دارای سن زیر 40 سال، 81 درصد دارای سابقه کاری بیش از 15 سال، و 69 درصدشان دارای تحصیلات زیر لیسانس بودهاند.
دادهها و مقیاس اندازهگیری
متغیرهای ششگانه ویژگیهای روانشناختی کارآفرینانه مؤثر بر فرآیند کارآفرینی مستقل تحقیق شامل اراده و پشتکار، خلاقیت و نوآوری - - Hurley & Hult, 1998، خطرپذیری، استقلال در کار، کنترل درونی، و روحیه یادگیری، به وسیله پرسشنامه ای با اجزاء استاندارد حاوی 22 سؤال در مقیاس لیکرت با بازه - - 1- 5 اندازهگیری شده، و با استفاده از آزمون های تحلیل عاملی با - kmo=0.84 - ، - χ2=708 - ، - df=231 - ، - Sig=000 - و 62 درصد تبیین واریانسها، به شش عامل تقلیل داده شدهاند. پرسشنامه طراحی شده، در مراجعه حضوری نخست، در اختیار اعضاء نمونه آماری قرار گرفته و توضیحات لازم نیز برایشان داده شد؛ آنگاه در مراجعه حضوری دوم تا چهارم نسبت به جمعآوری آنها اقدام شده
اعتبار
برای معتبرسازی پرسشنامه تحقیق، از رویه استخراج اجزای متغیرهای مورد اندازهگیری از ادبیات موضوعی تحقیق، و آنگاه بومیسازی آن با بهرهگیری از نظریات متخصصان و نیز نمونهای مقدماتی استفاده شده است - 21،. - 20 بدین منظور، پرسشنامه طراحی شده، به صورت پیش آزمون در اختیار تعداد 11 نفر از اساتید و خبرگان قرار گرفت آنگاه پس از اخذ نظریات اصلاحی و تعدیل موادی ازنها،آ مجدداً در اختیار تعداد 31 نفر از اعضای جامعه آماری به عنوان نمونه مقدماتی قرار گرفت و طبق نظریات اصلاحی این گروه نیز از مرتبط بودن سؤالات با توجه به جامعه آماری مورد مطالعه اطمینان حاصل شد. در نهایت، پرسشنامه نهایی طراحی و برای جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار گرفت. در ضمن، شاخص *GFI = 0.98 نیز که به عنوان یکی از معیارهای سنجش روایی است - - 25 در این تحقیق بیشتر از 0.90 به دست آمده است.
پایایی
به منظور تعیین قابلیت اعتماد - پایایی - ابزار اندازهگیری نیز روشهای مختلف و متعددی وجود دارد که یکی از آنها سنجش سازگاری درونی آن است . - 6 - سازگاری درونی ابزار اندازهگیری میتواند با ضریب آلفای کرونباخ اندازهگیری شود این روشی است که در اغلب تحقیقات مورد استفاده قرار میگیرد. اگر چه حداقل مقدار قابل قبول برای اینضریب باید 0/7 باشد، اما مقادیر 0/6 و حتی 0/55 نیز قابل قبول و پذیرش است . در تحقیق حاضر، قابلیت اعتماد ابزار اندازهگیری 0/84 بوده است.
یافته ها
با توجه به مدل مفهومی تحقیق، مدل رگرسیونی تحلیل مسیر - مدل معادلات ساختاری - شش متغیر تبیین کننده نقش عوامل روانشناختی مؤثر بر فرآیند کارآفرینی مستقل بر اساس خروجی نرمافزار لیزرل ارائه خواهد شد. قابل ذکر اینکه از میان شاخصهای مختلف و متعدد تعیین برازندگی یک مدل معادلات ساختاری - - 24، شاخصهای