بخشی از مقاله
چکیده
هدف از این مطالعه تحلیل عوامل تکنولوژی موثر بر اتخاذ تجارت الکترونیک در کسب و کار های گردشگری ایران میباشد. امروزه در زمینه گردشگری بین المللی، تجارت الکترونیک به عنوان یک جزء ضروری، نقش مهمی در رقابت های ملی و بینالمللی کشورها ایفا میکند و هر روز نقش این فنآوری با سرعت باور نکردنیای گسترش مییابد. بنابراین، نتایج این مطالعه درکی از اتخاذ تجارت الکترونیک در کسب و کار گردشگری ایران را فراهم میکند.
این پژوهش براساس بررسی 300 کسب وکار گردشگری ایران انجام گرفتهاست. نتایج حاکی از آن است که در بین مولفههای عوامل تکنولوژی موثر بر اتخاذ تجارت الکترونیک در کسب و کارهای گردشگری ایران، نفع درک شده رابطه معنیداری با اتخاذ تجارت الکترونیک دارد به این معنی که هرچه درک از منافع اتخاذ تجارت الکترونیک بیشتر میشود احتمال اتخاذ تجارت الکترونیک در کسب وکار گردشگری افزایش مییابد اما سازگاری و هزینه رابطه معناداری با اتخاذ تجارت الکترونیک در کسب وکارهای گردشگری ایران ندارند بهعبارت دیگر سازگاری و هزینه عوامل موثر بر اتخاذ تجارت الکترونیک در کسب وکارهای گردشگری ایران نیستند.
-1 مقدمه
تجارت الکترونیک - EC1 - در مرحله توسعه جهانی است و در توسعه کسبوکارها و صنایع گوناگون تأثیر قابل توجهی دارد. این پدیده در اثر گسترش استفاده از اینترنت توسعه یافته است. امروزه، بحث بر روی استفاده از EC یکی از رایج ترین بحث ها در تجارت و بازرگانی است - الهی و حسن زاده2، . - 2009 امروزه دنیا به سمت جهانی شدن پیش می رود، روشهای سنتی رایج، کمتر مورد توجه قرار می گیرند و به جای آن برخی فرآیندها نظیر قوانین رقابت، روشهای تعیین استراتژی، روشهای یافتن منابع و اطلاعات تغییر یافته است - حیدری و سعیدی، . - 133 :1389 کسب کارها و متصدیان گشت از اینترنت در بازار محصولات و خدمات خود و ارتباط با مشتری استفاده میکنند - صلواتی و هازریم هاشم، . - 2015 بوهالیس - 1998 - 3 متذکر میشود که صنعت گردشگری بهطور اجتناب ناپذیری متاثر از فن آوری تجارت الکترونیک و به ویژه اینترنت است.
درواقع، تحقیقات اخیر به اهمیت اینترنت برای صنعت سفر استناد کردهاند برای مثال یک بررسی توسط انجمن صنعت سفر آمریکا 102 - 2005 - میلیون کاربر اینترنت در ایالت متحده را نشان میدهد که تعداد قابلتوجهی از آنها مسافر 79 - میلیون - هستند که درواقع از اینترنت برای برنامهریزی سفرشان استفاده میکنند - شیانگ5، . - 2008 تعداد کاربران اینترنت در سال 2002 در ایران 250000 نفر بوده است و در تاریخ سیویک دسامبر 2014 تعداد کاربران46800000 نفر می باشد که رشد قابل توجهی را نشان می دهد.
- . - InternetWorldStats, 2015 بااینوجود استفاده از تجارت الکترونیک در ایران، بهویژه در بخش گردشگری ناامیدکننده است - صلواتی و هازریم هاشم، . - 2015 محققان و مدیران برای تعیین شرایط مناسب برای اتخاذ تجارت الکترونیک، و اینکه چه عاملی مانع یا تسهیلکننده حرکت از کانالهای فیزیکی سنتی به اینترنت میشود، در تلاش هستند - هنگ و زو6، . - 2006 مطالعات انجامشده توسط مارکوسن2003 - 7 و - 2005 وضعیت بازار مسافرت آنلاین در اروپا و آمریکا را بررسی کرد، این مطالعات نشان داد فروش بستههای سفری که در ایالت متحده آمریکا با استفاده از سیستم رزرو آنلاین صورت گرفته است درآمدی حدود27 میلیارد دلار را ایجاد کرده است اینترنت به یک ابزار بازاریابی در ارائه اطلاعات مربوط به سفر و انجام معاملات آنلاین تبدیلشده است. اینترنت بهمنزله یک کانال مهم بازاریابی الکترونیکی برای مؤسسات و بخش کسبوکار مقصد محسوب میشود که حجم زیادی از اطلاعات را به مشتریان بالقوه گردشگری میدهد.
- آلزو-سورزابا، زورتوزا، ربن و کپاگرری کاگویتیا9، . - 2015 تجارت الکترونیک مزایای بسیاری را برای فروشندگان و خریداران فراهم میکند به عنوان مثال ناپیر، جاد، ریور و وگنر - 2001 - 10 متذکر شدند که با پیادهسازی و استفاده از تجارت الکترونیک فروشندگان میتوانند به بخش محدودی از بازار که بهطور گسترده توزیعشدهاند دست یابند درحالیکه خریداران به بازار جهانی با حجم وسیعی از محصولات با هزینه کمتر دسترسی دارند. از دیگر فواید تجارت الکترونیک بهبود در کیفیت محصول و ایجاد روشهای جدید فروش محصولات است - گرندون و پیرسون11، . - 2004 مزایای تجارت الکترونیک تنها برای کسبوکارهای بزرگ نیست بلکه کسبوکارهای کوچک و متوسط نیز میتوانند از آن بهرهمند شوند.
بااینحال در ایران کسبوکارهای گردشگری به سمت تجارت الکترونیک نرفتهاند. مطالعهای که توسط صلواتی و هزریناهاشم - 2015 - 12 صورت گرفته نشان میدهد که در بین 925 هتل ثبتشده در سایت هتلداری ایران %92 از آنها فاقد وبسایت بوده و در فضای مجازی حضور ندارند. از طرفی تحقیقاتی که توسط البدوی و سداد - 2012 - 13 انجامشده نشان داد که در بین کسبوکارهای گردشگری ایران تعداد محدودی دارای وبسایت بودهاند. اهمیت روزافزون تجارت الکترونیک و افزایش سهم آن در توزیع محصولات گردشگری از یکسو و عدم گسترش استفاده از شیوههای گوناگون تجارت الکترونیک از سوی کسبوکارهای گردشگری ضرورت تحلیل عوامل مؤثر بر اتخاذ تجارت الکترونیک در این کسبوکارها بیشازپیش نمایان میسازد.
-2 ادبیات تحقیق
فناوری اطلاعات - IT - به طور چشمگیری سفر و گردشگری را تغییر داده است. از توسعه سیستمهای رزرو کامپیوتر - - 14CRSs در سال 1960 تا سیستمهای توزیع جهانی - GDSs15 - در سال 1980 و ظهور اینترنت در اوایل 1990، صنعت گردشگری همواره با ظهور تحولات جدید تکنولوژیکی مواجه بوده است که فرصتها و چالشهایی را بوجود آورده است - شیانگ، ماگنینی، و فسن مایر16، . - 244 :2015 استفاده مسافران از اینترنت فرصت بزرگی برای کسب و کارها برای ارائه انواع خدمات فراهم میکند.
در طول دهه اول اینترنت - تقریبا - 2002-1991 صنعت سفر و گردشگری یکی از رهبران در استفاده از اینترنت بوده است صنعت سفر و گردشگری میتواند از طریق کانالهای آنلاین ارتباط بسیار موثرتری با مشتریان موجود و بالقوه خود برقرار کند - شیانگ، ماگنینی، و فسن مایر، . - 244 :2015 به گفته سازمان جهانی گردشگری - - 2001 تجارت الکترونیک به SMEs این امکان را میدهد که با روش جدیدتر و مقرون بهصرفه تری کسبوکار خود را انجام دهند .
- OECD, 2006 - تحولات در فنآوری اطلاعات تاثیر قابل توجهی در صنعت سفر و گردشگری داشته است. ظهور اینترنت مدل کسب و کار بسیاری از آژانسهای مسافرتی و رفتار مصرفکننده را تغییر داده است - هانگ، یانگ، یانگ و چوانگ، . - 106 :2011 بخش سفر به خودی خود سالانه فروش آنلاین تقریبا 100 میلیارد $ در سال 2012 داشته است، که حدود یک سوم از تمام فعالیت های تجارت الکترونیک جهانی است - مک کیب17، . - 2014 توسعه Web 2.0 ارتباط بین شرکتها و مشتری را از طریق کانالهای مختلف تقویت کرده است.
این تعامل بازاریابی، جذب مشتری جدید بواسطه ارزش برتر و رضایت مشتری را افزایش میدهد - تاسیادیا و اینورسین18، . - 2015 دهه دوم -2001 - تاکنون - زمان تغییر بیشتری برای بازاریابی گردشگری بودهاست که تمرکز فنآوری بر ویژگیهای وبسایت و استفاده از قابلیت تحریک و توانمندسازی مشتری میباشد و اخیرا هم به حضور همیشگی آن از طریق سیستم تلفن همراه است - شیانگ، ماگنینی، و فسن مایر، . - 244 :2015 این تحولات زمینه را برای درک برنامه ریزی سفر با استفاده از اینترنت به عنوان یک پایه و اساس مهم برای خدمات پایدار در حوزه سفر و گردشگری فراهم می کند.