بخشی از مقاله

مقدمه

امروزه، مدیریت دانش به عنوان یک شاخص مهم و استراتژیک در متون تجارت جهانی تبدیل شده است. جوامع علمی و تجاری هر دو بر این باورند که سازمانهای رقابتطلب میتوانند با استفاده از قدرت دانشی خود به برتریهای بلندمدت در عرصه توسعه اقتصادی دست پیدا کنند، هب عبارت دیگر مدیریت کردن دانش به عنوان یک تجارت و سرمایه استراتژیک مشخصکننده بهرهبرداری صحیح از اطلاعات، منابع دانش موجود و قابل دسترس در محیط تجاری یک شرکت و یا یک سازمان میباشد. در نتیجه میتوان گفت مدیریت دانش برای همه شرکتهایی که خواهان ارتقا و پیشرفت هستند، به عنوان یک نیاز استراتژیک مطرح میگردد - سرفرازی و همکاران، . - 1385 به منظور استفاده بهینه از سرمایه دانشی در سازمان ها، شاخهای جدید از مدیریت به نام مدیریت دانش پدید آمده است . به کارگیری این فرایند ضمن بهبود بخشیدن به فرایندهای دانش، با ایجاد پیوند میان استراتژی مدیریت دانش با استراتژی های سازمان، منتهی به ارتقاء دانش سازمانی و ارائه راهکار مناسب برای رفع کمبودهای موجود شده و به حفظ مزیت رقابتی سازمان کمک می کند - قاید، . - 1390 به کارگیری و پیاده-سازی موفقیت آمیز مدیریت دانش در سازمان ها مستلزم انتخ اب صحیح استراتژی مدیریت دانش است . انتخاب راهبرد نامناسب، شکست مدیریت دانش و هزینه های اضافی را دربردارد - کریمی، . - 1389 امروزه همه گروههای علمی اذهان میدارند، سازمانها برای حضور مستمر و پایدار در دنیای پررقابت باید حول محور علم و دانش فعالیت نمایند. واحده ای تحقیق و توسعه در هر سازمان متولی خلق دانش جدید، نوآوریها، روشها، محصولات جدید میباشند، برای اثر بخشی بیشتر این فعالیتها، سازمانها باید به سمت پیادهسازی فرآیند مدیریت دانش - شناسایی، ایجاد، تأیید، ارائه، توزیع وکاربرد دانش - ، حرکت نمایند که معمولاً برای ایجاد، نگهداری واحیاء قابلیتهای سازمان ضروری میباشد. تعیین یک متدولوژی برای پیاده-سازی مدیریت دانش در این سازمانها امرحیاتی و مهم است - احسانی، . - 1385 با توجه به مطالب فوق، در مقاله حاضر، به بررسی و تبیین عوامل تأثیرگذار در بکارگیری استراتژی مدیریت دان ش در شهرداری چالوس پرداخته میشود.

مبانی نظری پژوهش

-1 مدیریت دانش: مدیریت دانش یک پدیده جدید، یک مدل تجاری میان رشتهای با همه منظرهای دانش در قالب سازمان میباشد. ابتداییترین تعریف برای مدیریت دانش عبارت است از: یافتن راهی جهت خلق، شناسایی، کشف، توزیع و انتقال دانش سازمانی به افراد نیازمند آن - افقهی، . - 1382 از منظری دیگر ویگ، معتقد است مدیریت دانش یعنی ایجاد فرآیندهای لازم برای شناسایی و جذب داده، اطلاعات و دانشهای مورد نیاز سازمان از محیط درونی و بیرونی و انتقال آنها به تصمیمها و اقدامات سازمان و افراد. بلانت مدیریت دانش را فرآیندی میداند که سازمانها از آن طریق اطلاعات جمعآوری شده خود را به کار میگیرند - مدهوشی و نیازی، . - 1390

-2 استراتژی مدیریت دانش: برای مواجهه با یک اقتصاد دانشی و شرکت در رقابتهای مبتنی بر دانش، یک سازمان باید قادر باشد که انواع دانش خود را حفظ کرده و ارزشهای استراتژیک آن را به حداکثر برساند. برای محقق شدن این امر، بسیاری از سازمانها شروع به باز طراحی و سازماندهی مجدد استراتژیهای کسبوکار خود، فرایندها، تکنولوژی اطلاعات و ساختار سازمانی از یک دیدگاه مبتنی بر دانش نمودهاند - کیم و همکاران، . - 2002 استراتژی مدیریت دانش مسیر حرکت در جهت اهداف سازمان را مشخص می نماید که هدف اصلی آن بالفعل ساختن مدیریت دانش در سازمان است . در راهبرد مدیریت دانش فرآیند پیاده سازی، فعالیتها و استاندارد سازی اجزاء اصلی راه حل ها مد نظر قرار می گیرند - کتمٌ، . - 2001 از طریق فرایند استراتژی سازی مدیریت دانش، یک سازمان در رابطه با نقاط قوت و ضعف و فرصتها و تهدیداتی از جنس مدیریت دانش برای رسیدن به اهداف خود آگاه میشود، بنابراین میتوان گفت که برنامه ریزی استراتژیک مدیریت دانش بخشی از خود مدیریت دانش و استراتژی سازی آن درواقع بخشی از برنامهریزی استراتژیک مدیریت دانش است - عزیزی و همکاران، . - 1389

پیشینه پژوهش

تاکنون، مطالعات و پژوهشهای زیادی در مورد استراتژی مدیریت دانش صورت گرفته است و از طرفی به علت نیاز جامعه به وجود آن، این باب مطالعاتی، روند کاری خود ر ا کماکان بصورتی فزاینده در آینده ادامه خواهد داد . برخی از این تحقیقات انجام گرفته شامل:
چکیده نتایج تحقیق

به تحقیقی با عنوان طراحی مدل مفهومی مدیریت دانش با تأکید بر عوامل کلیدی موفقیت پرداختند. در این مقاله با رویکرد فوق یک مدل مفهومی ارائه شد که با تکیه بر عوامل کلیدی موفقیت مدیریت دانش طراحی شده است. به تحقیقی با عنوان  ارائه  چهارچوب  مفهومی  برای  مدیریت استراتژیک دانش پرداخت. هدف اصلی در این مقاله تلفیق رویکرد مدیریت استراتژیک با مدیریت دانش و ارائه چارچوبی برای مدیریت استراتژیک دانش میباشد. با هدف بررسی هماهنگی  بین  استراتژی  سازمان  و استراتژی ساختار دریافتند که در صورت تعریف رابطه بین استراتژی سازمان با ساختار آن میتوان بهرهوری در عملکرد سازمان ها را افزایش داد. با هدف بررسی ارائه یک متدولوژی برای ایجاد استراتژی مدیریت دانش دریافتند که به کارگیری متدولوژی استراتژی مدیریت دانش در سازمان ها قابل پیادهسازی بوده است. در این متدولوژی بر تأثیر متقابل استراتژی های فن آوری اطلاعات و مدیریت منابع انسانی بر استراتژی مدیریت دانش تأکید شده است.

با هدف بررسی تعیین و اولویتبندی عوامل اصلی اجرای موفقیت آمیز مدیریت دانش دریافت مدیریت دانش و تعیین حوزههای قابل بهبود پیشنهاد میکند با درک اهمیت این عوامل و ابزارها زمینه به کارگیری استراتژیهای مناسب برای بهبود عملیات اجرای برنامه مدیریت دانش برای مدیران ارشد و تصمیم سازان سازمانها فراهم شود. به تحقیقی با عنوان الگوی استراتژیک مدیریت دانش برای ارتقای عملکرد دانشگاهها پرداختند. در این پژوهش به مدیریت دانش از منظر سیستمی و استراتژیک نگریسته شده است و براساس ادبیات تحقیق مدل مفهومی برای آن طراحی و پیشنهاد شده است. به تحقیقی با عنوان شناسایی عوامل اساسی   موفقیت در پیاده  سازی مدیریت دانش در کسب و کارهای کوچک و متوسط قطعه سازان خودرو شرکتهای قطعه سازی فعال ایران خودرو پرداخت . در این تحقیق، ابتدا مجموعهای جامع از عوامل اساسی موفقیت در اجرای مدیریت دانش با استفاده از تجارب دیگر کشورها و محققین پیشرو در ادبیات موضوع استخراج گردیده است و در نهایت مدلی از عوامل اساسی موفقیت برای مدیریت دانش در این بخش ارائه گردیده است. به تحقیقی با عنوان فنآوری اطلاعات و استقرار مدیریت دانش در سازمانها پرداختند. در این تحقیق با نگاهی جامع به مدیریت دانش و نقش آن در بهبود عملکرد اثربخشی سازمان، به اهمیت فن آوری اطلاعات در لزوم اجرای این الگو استراتژیک در سازمانهای کنونی پرداخته شده است .

با هدف بررسی استراتژی مدیریت دانش دریافت که استراتژی انتخاب شده باید بر روی کارکنان متمرکز و برای مشتریان ارزش قائل شوند و تمرکز خود را به سود شرکت و سرعت تحویل خدمات متمرکز کنند. معتقد است استراتژی دانش یک مقوله جدید در ادبیات مدیریت دانش است، همانگونه که به کارگیری دانش به عنوان یک ابزار راهبردی برای دستیابی به مزیت رقابتی، نظریه جدیدی است    . استراتژی دانش به عنوان جزئی از استراتژی اصلی سازمان، بین جهتگیریهای استراتژیک سازمان، ساختارها و فعالیت    های دانشی آن، اتصال و ارتباط بر قرار میکند. به تحقیق با عنوان عوامل اثرگذار بر مدیریت دانش و کاربرد آن در تجارت پرداختند. با هدف بررسی استراتژی برای سرمایه گذاری در مدیریت دانش در سازمان دریافتند که مطالعات تجربی و نظری در استراتژیهای مدیریت دانش به یکدیگر مرتبط هستند و راه اساسی رسیدن استراتژی در سازمان است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید