بخشی از مقاله
چکیده:
با روند جهانی شدن فضای کسب و کار ، افزایش تقاضای مشتری و پیشرفت در فناوری ، شرکتها تجربه بیشتری به دست آورده و حتی برای همکاری با شرکای تجاری رقابت با دیگر زنجیره های تأمین تحت فشار بیشتری قرار می گیرند. اغلب بحث می شود که تجارب تسهیم اطلاعات برای فراهم آوردن بینش و درک کافی برای بهینه سازی محصولات و سرویسها کافی نیستند. از این رو شرکتها در جستجوی همکاری با شرکای دیگر در وسعتی بزرگتر همچون مدیریت دانش، برای استفاده از فرصتهای بالقوه و کارآیی و اثربخشی زنجیره تأمین هستند. تجارب مدیریت دانش همکاری رشته ای است که افراد در یک سری از سازمانها به طور جمعی ، دانش را در عرض مرزهای سازمانی برای به دست آوردن اهداف کسب و کار کل زنجیره تأمین ، ایجاد ، ذخیره ، توزیع و تسهیم می کنند. در ضمن اینکه به شرکتها اجازه درک بهتر یکدیگر و یادگیری از تجارب همدیگر را می دهد . بنابراین، کارآیی کلی زنجیره تأمین بهبود می یابد. این مقاله از چهارچوب پذیرش نوآوری یاکوو و دیگران - - 1995 در حوزه سیستمهای فناوری اطلاعات استفاده می کند و مدل پیاده سازی تجارب مدیریت دانش همکاری در زنجیره تأمین را ارایه می دهد.
.1 مقدمه
زنجیره تأمین شبکه ای پیچیده از سازمانها می باشد که از بالادست شامل تامین کنندگان و از پایین دست در شبکه شرکتهای مشتری، خردهفروشان و مصرف کننده نهایی است. - - DESOUZA&CHATTARAJ&KRAFT,2003 مدیریت زنجیره تامین تجربه عمومی در دنیای کسب و کار امروزی محسوب می شود. سازمانها باید به جای رقابت ، عملیاتشان را با آنها ، منسجم کنند. مشوق اساسی برای اشتیاق سازمانها برای انسجام زنجیره تامین از این اعتقاد ناشی می شود که شرکتهای شریک قادر به ایجاد قابلیت جدیدی خواهند بود، درحالیکه به طور مجزا توانایی آن را ندارند. چنین قابلیتی شامل تسهیم ریسک ، ارتقای پاسخگویی بازار، حمایت لجستیک و غیره است و همه اینها می توانند به مزایای رقابتی برای همه شرکتها در زنجیره ارزش ترجمه شوند. بنابراین ، شرکتها در تعقیب برای ایجاد و حفظ روابط حساس و متقابل با شرکایشان به منظور همکاری در چنین فعالیتهایی به عنوان توسعه محصول جدید، انسجام فرآیندهای کسب و کار و مبادله دانش استراتژیک هستند. . - LIN&ETALL,2002 - به هر حال ، انسجام زنجیره تامین فرآیندی پیچیده و دینامیک است و مدیریت آن نیز بسیار مشکل به نظر می رسد. علیرغم پیشرفتهای قابل ملاحظه برای بررسی روشهایی برای انسجام زنجیره تامین ، هنوز مسایل زیادی بررسی نشده اند. مخصوصا شواهدی وجود داردکه در ارتباط با مسایل مربوط به مدیریت دانش زنجیره تامین تحقیقات کمتری انجام شده است. اگرچه نقش اولیه زنجیره تامین پردازش مواد و سیستم حرکت محصول است، اما پردازش اطلاعات برای موفقیت زنجیره تامین حیاتی است. دفت و ویک - - 1984 عنوان می کنند که جمع آوری و پردازش داده از محیط وظیفه اصلی این شرکتهاست. از طرف دیگر کرمیکان و سولیوان - - 2003 معتقدند که دانش منبع کلیدی است که باید در همه سازمانها در زنجیره تامین برای حفظ مزیت رقابتی در سطح جهانی مورد توجه قرار گیرد.
.2 تجارب مدیریت دانش سازمانی
سیستمهای مدیریت دانش سازمانی اغلب به عنوان تسهیل کننده کارکردهای سازمانی برای شناسایی و نقشه کشی دارایی های عقلایی ، جمع آوری دانش جدید، سیستمی کردن ذخیره دانش، بازیابی و تسهیم آن شناخته می شوند. از طرفی هنوز محققان به توافقی بر تعریف دقیق از تجارب مدیریت دانش نرسیده اند. تفاسیر متفاوت زیادی در ارتباط با تعریف دقیق مدیریت دانش وجود دارد و اینکه چطور مسایل پدیدار شده در مورد چگونگی استفاده اثربخش از قدرت تجارب مدیریت دانش را باید بیان نمود. . - wiig,1995 - مدیریت دانش سازمانی موضوعی چند وجهی و وسیع شامل ابعاد فنی، رفتاری، سازمانی و فرهنگی اجتماعی است - king - 2001 - . - alavi&tiwana,2003 مدیریت دانش را مکانیسمی شامل کسب ، تصریح، و برقراری ارتباط با خبرگان در موضوع مورد نظر میداند. - lee&young - 2000 مدیریت دانش را به عنوان فرآیندهای سازمانی طراحی شده تعریف می کند که شامل ایجاد ، توزیع، رشد و اهرمی کردن دانش برای رسیدن به اهداف سازمانی است.علیرغم دیدگاههای متفاوت محققان درباره تعریف مدیریت دانش ، همه معتقدند که تجارب مدیریت دانش به وسیله بهبود کارآیی برای سازمانها برای دستیابی و استفاده از دانش موجود برای تولید دانش جدید ، مزیت رقابتی ایجاد خواهد کرد.در بیشتر موارد ، شرکتها تمایل دارند تا ، تجارب مدیریت دانش را در داخل سازمان نگهداری کنند و دانش خود را با دیگران تسهیم نکنند. کاربران سیستمهای مدیریت دانش بسته ، فقط می توانند به بخشی جزیی از