بخشی از مقاله
چکیده:
هدف این تحقیق، بررسی عملکرد دانش آموزان در شاخه های رابطه-تغییر و کمیت و تغییر چالش ها ی تدریس و یادگیری در پایه پنجم ابتدایی از سال 90 به 95 است. در این تحقیق از نمونه 93 نفری در سال 90 و نمونه 96 نفری در سال 95 با معیار یکسان بودن میانگین نمره ریاضی کلاسی این دو گروه، عملکرد دانش آموزان در شاخه های کمیت و رابطه-تغییر، مورد سنجش قرار گرفت. در سال 90 دانش آموزان درکمیت به طور معناداری بهتر از 95 و در رابطه-تغییر به طور معناداری بدتر از 95 عمل کردند.
-1 مقدمه و اهمیت تحقیق
با توجه به این که کتاب های درسی تغییرات اساسی از سال 90 به 95 داشتند، طبیعی است که عملکرد دانش آموزان و در نتیجه چالش های تدریس در حوزه هایی که تغییر اساسی داشتند در معرض تغییر و تحول قرار بگیرد. با توجه که به این که کتاب های درسی در تخصیص مسائل به الگو یابی و تفکر تابعی تغییرات محسوسی داشتند و محتوایی بیش از قبل را به خود اختصاص داده بودند، محقق آزمونی را طراحی کرد تا تفاوت عملکرد دانش آموزان را با توجه به تغییرات کتب درسی بررسی نماید و از آنجا که رابطه و تغییر و کمیت ارتباط معکوسی در طول تاریخ آموزش ریاضی - کلمنت، - 1996 نشان داده اند محقق در شاخه کمیت نیز عملکرد دانش آموزان را مورد سنجش قرار داد. این دو شاخه درپیزا1 چنین تعریف شده اند:
کمیت: این شاخه شامل درک اندازه گیری ها، شمارش ها، اندازه ها، واحدها، مقیاس ها، به کارگیری مفهوم اعداد، محاسبات ذهنی و تخمین و ارزیابی معقول نتایج می باشد. در این شاخه فراگیران باید قادر باشند از دانش اعداد و ارتباطشان با تحقیقاتی در زمینههای مختلف مانند جنبههای مالی، شغلی و شهروندی استفاده کنند. مسائلی که در این قسمت طرح میشوند مواردی مانند درصد، نسبت، نرخ رشد و تناسب را شامل میشوند.
رابطه و تغییر: این شاخه شامل تمرکز روی روابط ثابت و موقت در میان اشیا و موقعیت ها که تغییرات درون یک سیستم از اشیا مرتبط یا در موقعیتهایی که عناصر بر هم اثر می گذارند اتفاق می افتد، می باشد. فراگیران باید قادر باشند برای حل مسائل در زمینههای واقعی و شبیهسازی شده، روابط تابعی مختلف را تشخیص دهند، تفسیرنمایند ونمایش دهند.
-2 روش شناسی تحقیق
در این تحقیق با توجه به اینکه کتاب های درسی تغییرات اساسی داشتند، عملکرد دانش آموزان با عملکرد ریاضی یکسان را در مسائل رابطه-تغییر و کمیت در سال 90 و 95 مقایسه نموده و تغییر عملکرد آنها در شاخه های ریاضی را مورد سنجش قرار دادیم. سوال تحقیق عبارت بود از چالش های تدریس و یادگیری با توجه به تغییرات کتب درسی ریاضی در پایه پنجم از سال 90 به سال 95 چگونه تغییر کرده اند؟
جامعه آماری این تحقیق، دانشآموزان مقطع ابتدایی شهرستان ملکان از استان آذربایجان شرقی بودند. نمونه آماری از بین مدارس دخترانه و پسرانه شهرستان انتخاب شد.تعداد 93دانشآموز پنجم ابتدایی در سال 90 و 96 دانش آموز در سال 95 انتخاب شدند. در تحلیل داده ها از نظرات15 معلم مجرب استفاده شد.جهت بررسی سواد ریاضی دانشآموزان از آزمون ریاضی محقق ساخته استفاده شد که سؤالات آن با این معیارهای انتخاب شدند: - 1 دانش آموزان محتوای ریاضی که برای حل سؤالها لازم بود را در همان پایه و یا در پایههای قبل فرا گرفته بودند. - 2جهت روایی آزمون، سطح سختی سؤالها توسط دبیران مجرب سنجیده شد و سوالات هر دو حوزه ی رابطه-تغییر و کمیت با سختی یکسان انتخاب شدند.
متغیرهای تحقیق عبارت بودند از: - 1 کمیت - - 2 - quantityرابطه- تغییر - . - change relation در هر شاخه دو سوال طراحی شده بودکه میانگین نمره دو سؤال در این متغیرها قرار گرفت. - 3 عملکرد عمومی ریاضی - - Mark که به عنوان نمره ریاضی در نظر گرفته شد، در سال 90 نمرات میانترم یا آخرین نمره امتحان کلاسی دانشآموزان بود که از مدرسه محل تحصیلشان دریافت شد. اما با توجه به این که در سال 95، سیستم ارزشیابی توصیفی بود از معلمان خواستیم که نمره ای را با توجه به برگه آزمون میان ترم آنها، به دانش آموزان اختصاص دهند.
-3 نتایج تحقیق
مطابق جدول - 1 - ، فرض برابری میانگین نمرات کلاسی این دو گروه با آزمون t-test با P-value بیشتر از 0,05 تایید شد. سپس این دو گروه در دو شاخه ی مورد نظر سنجیده شدند.
جدول .1 تفاوت دو گروه 90 و 95 در عملکرد عمومی ریاضی - نمره -
جدول.2 آزمون معناداری تفاوت عملکرد عمومی ریاضی بین دو گروه 90 و 95
شکل.1 مقایسه عملکرد عمومی ریاضی دو گروه - 90 - 2011و - 95 - 2016
سوال : چالش های تدریس با توجه به تغییرات کتب درسی ریاضی در پایه پنجم از سال 90 به سال 95 چگونه تغییر کرده اند؟ مطابق آزمون t-test و p-value های استخراج شده، دانش آموزان دو گروه تفاوت معناداری در شاخه های کمیت و رابطه - تغییر نشان دادند. دانش آموزان در سال90 در شاخه کمیت عملکرد بهتری از دانش آموزان سال 95 داشتند. در شاخه رابطه - تغییر عملکرد دانش آموزان سال 95 بسیار بهتر از دانش آموزان سال 90 بود.