بخشی از مقاله

چکیده

تولید در کلاس جهانی، به عنوان یکی از شناخته شده ترین سیستم هاي تولید شده در جهان، مجموعه متفاوتی از مفاهیم، اصول، سیاست ها و تکنیک ها براي مدیریت و راه اندازي یک شرکت تولیدي است. این سیستم تحت تاثیر نتایج به دست آمده توسط شرکت هاي تولیدي جدید ژاپنی پس از جنگ جهانی دوم به وجود آمد در حالیکه امروزه با بسیاري از ایده هاي مورد استفاده توسط ژاپن در صنعت خودرو، الکترونیک و شرکت هاي فولاد براي به دست آوردن مزیت رقابتی سازگار است.

این شیوه در درجه اول بر بهبود مستمر در کیفیت، هزینه ها، زمان تدارك، انعطاف پذیري و خدمات به مشتریان تمرکز دارد.در این مقاله تولید در کلاس جهانی WCMرا بدین گونه تعریف کرده ایم : تولید در کلاس جهانی یعنی یک نگرش جهانی نسبت به بازار و روابط با مشتري،تولید در کلاس جهانی یعنی توسعه کالا و خدمات در سطح و کلاس جهانی.در این مقاله فلسفه به وجود آمدن تولید در کلاس جهانی را به طور کامل بررسی کرده ایم ، ویژگی هاي کلیدي یک شرکت تولیدي با کلاس جهانی را تعریف کرده ایم ، مؤلفه هاي اساسی تولیدر تولید در کلاس جهانی را بررسی کرده ایم و در نهایت پانزده مشخصه اصلی تولید در کلاس جهانی WCM را به طور کامل شرح داده ایم.

مقدمه

تولید در کلاس جهانی - WCM - یک مفهوم کلیدي و مهم در جهان معاصر است که توجه بسیاري از صنایع را به خود جلب کرده است. بسیاري سازمان ها از سیستم تولید در کلاس جهانی به منظور رقابت در بازار جهانی استفاده می کنند. دیدگاه هاي گوناگونی درمورد فلسفه و مفاهیم ویژگیهاي - WCM - مطرح است اما آنچه به عنوان عنصر کلیدي مطرح است ، رسیدن به عملکردي مطابق با بهترین ها در سطح جهانی" است.

در حال حاضر پیوستن کشور ما به روند جهانی شدن تولید و صنعت اجتناب ناپذیر است و تنها راهی که براي کشور ما باقی می ماند تقویت صنایع خود از دو بعد است. اول بعد کلان اقتصادي و تصمیم گیریهاي کلان و دوم بعد خرد و سیاستهاي داخلی صنایع که بعد کلان آن به سیاستگذاریهاي دولت و بعد خرد آن به سیاستهاي خود شرکتهاي تولیدي بر می گردد. تولید در کلاس جهانی هدفی براي این سیاستهاي داخلی شرکتهاست. این واژه براي تعریف بهترین تولیدکنندگان در جهان به کار رفته است که می توان آن را انقلاب دوم صنعتی دانست. - سبحانی فرد،ش - 157

تولید در کلاس جهانی چیست؟ شونی برگر اولین کسی بود که در سال 1982 از واژه تولید در کلاس جهانی استفاده کرد و این نشان از نو بودن این مفهوم دارد. تولید در کلاس جهانی - WCM - واژه اي است که براي تعریف بهترین تولیدکنندگان در جهان به کار رفته است. تولید در کلاس جهانی یعنی انقلاب صنعتی دوم در زمینه ساخت؛ تولید در کلاس جهانی یعنی یک نگرش جهانی نسبت به بازار و روابط با مشتریان؛ تولید در کلاس جهانی یعنی توسعه کالا و خدمات در سطح و کلاس جهانی. به طور کلی تولید در کلاس جهانی شامل یک سري فعالیتها و روشهاي ساخت در سطح جهانی است که عمده آنها عبارتند از:

1.    تولید ناب و تولید پیوسته: این یک سیستم جدید تولیدي است که بیشتر خواستگاه آن از ژاپن بوده است. روش تولید انبوه که در اوایل قرن بیستم ایجاد شد طی دو دهه اخیر اندك اندك جاي خود را به این روش می دهد. این روش باعث افزایش بهره وري به میزان حدوداً دو برابر در استفاده از زمان، مکان، زمان انتظار و سرمایه گذاري و ضایعات می شود.

2.    مدیریت کیفیت جامع: به طور کلی به دنبال این است که رساندن کیفیت باید تا رسیدن به میزان ضایعات در حد صفر دنبال شود و این از طریق بهبود مستمر و توجه به کیفیت در تمام بخشهاي شرکت میسر است.

3.    نگهداري بهرور و جامع: یعنی به حداقل رساندن هزینه هاي از دست رفته کارخانه و تجهیزات آن و به حداکثررساندن اثربخشی ماشین ها و ارزش افزوده.

4.    دستیابی سریع به تغییرات مثبت: یعنی کاهش موثر در زمان راه اندازي و استفاده مجدد از تجهیزات. این کار به ما در رسیدن به تولید کم حجم و تولید در دسته هاي کوچک کمک می کند و این همان چیزي است که می تواند خواسته هاو سفارشهاي مشتریان ما را تامین کند.

5.    ارزیابی عملکرد جامع کارکنان و درگیرکردن جامع کارکنان در امور شرکت: این کارها به این خاطر انجام می شود که مشارکت و تعهد کارکنان نسبت به بهبودهاي واقعی در شرکت برانگیخته شود. به علاوه احساس مسئولیت و جوابگویی افراد به حداکثر برسد و بالاخره اینکه این کارها موجب جلب اطمینان از رضایت شغلی و عملکرد کارکنان می شود. - سبحانی فرد،ش - 157

فلسفه تولید در کلاس جهانی:

ظهور عصر اطلاعات بسیاري از تصورات اساسی رقابت در دوره صنعتی را قدیمی کرده است و سازمان ها نمی توانند مدت طولانی توانایی مزیت رقابتی را تنها با جایگزین کردن فناوري جدید حفظ کنند. موفقیت سریع در عصر اطلاعات نیازمند ظرفیت جدید در سازمان هاست. توانایی یک سازمان، در آماده کردن و بهره گیري از دارائی هاي غیرملموس است که این حساس تر و مهم تر از سرمایه گذاري و مدیریت در دارائی هاي ملموس است.

دارائی هاي غیرملموس قادرند یک سازمان را براي حفظ روابط با مشتریان، وفاداري آنان، تولید محصولات و خدمات جدید، تولید محصولات با کیفیت بالا و براساس سفارش مشتري و خدمات با هزینه پایین و درکوتاه ترین زمان انتظار، آماده کردن مهارت هاي کارمندان و ایجاد انگیزش براي ادامه فرایند بهبود و به کارگیري فناوري اطلاعات به طور اثربخش ایجاد کنند. زمانی سازمان به وضعیت تولید در کلاس جهانی می رسد که توانسته باشد به طور موفقیت آمیزي قابلیت هاي تولیدي براي پشتیبانی از کل شرکت دردستیابی به یک مزیت رقابتی مستمر در زمینه هایی از قبیل هزینه، کیفیت، تحویل کالا، انعطاف پذیري و نوآوري ایجاد کند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید