بخشی از مقاله

چکیده

قدمت جرم به قدمت خود انسان و قدمت جرم رایانه ا  به قدمت رایانه باز م ی گردد . بز هکاري رایانهاي یا بزهکاري مدرن - به عنوان یکی از انواع جدید بزهکاري در حقوق ایران و بی ن الملل - را شاید بتوان بهاعتبار نیاز به یک هوش خلا ق و پویا در ردیف ج رائم فسفري که توسط افراد هوشمند رخ می دهد ، دانس ت .تمامیت جسمانی و معنوي اشخاص همیشه قابل اح ترام بوده است و یکی از جرائم علیه شخصیت معنوي افرادجرم توهین می باشد که به تازگی نیز از طریق رایانه در سطح گسترده اي ارتکاب می یابد. م وردي که در قانو ن جرایم رایانه اي التفاتی به آن نشده است. از این رو در بررسی تو هین رایانه اي ناگزیر از رجوع به فصل پنجم قانو ن جرایم رایانه اي - مصوب - 1388 تحت عنوا ن هتک حیثیت و نشر اکاذیب خواهیم بود.به نظر می رسد .

مقصود قانونگذاراز آوردن حرف - - و - - بین دو عنوان هتک حیثیت و نشر اکاذیب جداکردن این دو جرم بو ده است نه هتک حیثی ت از طریق نشر اکاذی ب ،چرا که هتک حیثیت مصادی ق دیگري نیز دارد از قبیل توهین ، قذف و افترا. لذا قانونگذار در استفاده عمدي از این عنوان در ابتدا ي فصل پنجم قانو ن جرایم رایانه اي در صدد تحت پوشش قرار دادن کلیه مصادیق هتک حرمت بوده است.بنابراین نیاز  به نام بردن از مصادیق بی شمار هتک حرمت که یکی از آنهانیز توهین می باشداحساس نشده است .ازآنجا که پدیده جرائم رایانه اي مرز نمی شناسد - جی آیکاو،:1383ص - 15 ،هم چنین به دلیل ویژگی ه ايخاص جرایم رایانه اي - گستردگی، فراوانی، وقو ع آسان، تنو ع و... - اهمیت توهین در فضاي مجازي به عنوان جرمی م طلق که در تحقق آن باید اظهار اهانت آمیز از طریق رایانه صورت گیردو مخاطب توه ین فرد ي حقیقی ،ز نده و معین باشد، نمایان می شود .که می توان طبق ماد ه - - 16 - - قانون جرایم رایانه اي ا ن عمل را جرم دانسته و مرتک ب را در م حل وقوع نتیجه محاکم ه و مجازا ت نمود.

کلمات کلیدي :هتک حیثیت – توهین رایانه اي – ماده - - 1 6 - - قانون جرایم رایانه اي - اینترنت

مقدمه

رایانه محصول حیرت انگیز تفکر بشري طی سالیان اخیر است که ام روزه به ن حوي شگفت انگیز وارد ساختار زندگی انسان ها ش ده است.ورود این ماشین متفکر به عرصه ي حیات آدم ی ،اساس زندگی وي را دگرگون ساخته و معضلات ناشی از زن دگی در جوامع انسانی را که نیازمند حفظ و دسترسی به اطلاعات گستر ده و نیز تسریع در تباد ل این اطلا عات است ،با سرعت و دقتی بسیا ر بالا،مرتفع کرده است.ازسوي دیگرپیوند رایانه ها به هم در قالب شبکه هاي ا طلاع رسانی ، برشتاب گردش اطلاعات در جه ان افزود ه وقابلیت تحصیل اطلاعات رابسیار افزایش داده است .بااین وجود ازآنجایی که محیط سایبر ،محیطی مخفی ، آزاد و نامحدود است،احتیاج به نظ م دارد و اگرخلا ف این باشد هر - - صفحه - - از این محیط می تواند صحنه جرم وآشفتگی بسیار باشد.امروزه مجرمین حیطه سایبر ،از رایانه به عنوان کانونی مخفی ،امن و مطم ئن در راستاي رسیدن به مقاص د شوم خود بهره می گیرند.

در حقیقت حس پوش یده ماندن اعمال ارتکابی و عدم کشف آنها که ناشی از عدم نظار ت دقیق و مؤثر بر مح یط سایبر است و نیز این موضوع که آثار ج رایم ارتکابی در این م حیط معمولا باقی نمی ماند و همچنی ن امکان بسیار کم تعقی ب مجرمین این حیطه که ناشی از طبع جهانی بودن این جرایم اس ت ،به بزهکاران این دنیاي خیال ی فراغ بال می دهد که به دور از دیدگان شماتت بار پلیس و مردم ،خواسته هاي شریرانه خود را به راحت ی به معرض اجرا بگذارند. - شیرزاد،1388،ص - 1 1از جمله این جرایم ،جرم تو هین در فض اي سایبر می باشد که متاسفانه در هیچ یک از مواد قانون جرایم رایانه اي به چنین مبح ث مهمی توجهی مبذولنشده است.عدم توجه به توهین در قانون جرایم رایانه اي این سؤال را به ذهن می رساند که آیا عدم التفا ت و عدم جرم انگاري ،نشان دهند ه جلوگیر ي از تورم ک یفري بوده است یا ناشی از مسامح ه قانونگذار؟به هر ح ال به دلیل اهمیت حیثیت و شخصیت معنو ي اشخاص و لزوم احتر ام به شان افراد و تاکید اصل 22قانو ن اساسی بر این امر در این مختصر با کمک قوانین مرتب  به بحث توهین در ف ضاي مجاز ي می پردازیم.

اهمی  جرم توهین

- به مشرکین د شنام ندهید زیرا آنها نیز جاهلانه به خدا فحش خواهن د داد. - سوره انعام آیه 1 08

چه خوب است انسان گفتاري م ؤدبانه داشته باشد و زبانش را به سخنان زشت آلوده نسازد.مردم در اداي کلمات متفاوتند ، برخی به قدري مؤدبانه سخن می گوین د که دیگران را تحت تاثیر قرار می دهند در مقابل عده اي جانب اد ب را رعایت نکرده و از این رو در موارد بسیار ي باعث توهی ن به دیگران نیز می شوند.امام علی - ع - می فرماید: - - برترین ارجمندي و شرف ،کمال و ادب است. - - - رحمت نژاد،:1388ص - 32توهین ، ناسزا و بد گویی از دیر باز مذم ت شده است و موضوع تازه اي نیست ، آن چنان که افلاطون در کتاب قوانین خ ود می نویسد: - - از میان جرایم دیگ ر بدتر از همه اهانت و دشنام است که بی ش تر جوانان از روي گستاخی و بی شرمی مرتکب می

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید