بخشی از مقاله

چکیده

توسعهی سلفیان در سالهای اخیر مناسبات بین المللی را در مناطق راهبردی جهان از جمله غرب آسیا به شدت تحت تاثیر خود قرار داده است. این تاثیر گستره زیادی از حکومت ها را در بر میگیرد. از کشورهای مسلمانی مانند ایران که تعارضات مذهبی با گروههای سلفی مانند داعش داشته تا ابرقدرت های جهانی وانند کشورهای اروپای غربی، ایالات متحده آمریکا روسیه و ... . تلاش آنها در سالهای اخیر در منطقه سوریه که به نوعی یکی از نقاط قلب زمین اند، موجب شده تا گامی بیش از مبارزه پراکنده علیه دشمنان خود بر دارند.

در سالهای اخیر تلاشهاو سرمیاه گذاری بر ایجاد دولتی سلفی موجب شده تا اندیشه سیاسی آنها در جهت ایجاد یک سامان سیاسی قرار گیرد. حال با توجه به بیانیه ها، عملکرد و متون دینی آنها پژوهشگر به دنیال پاسخ به این مسئله است که: سلفی ها به دنبال استقرار چه نظام بین المللی در سطح جهان هستند؟ برای پاسخ به این سوال محقق با استفاده از متون دینی، بررسی بیانیه های سیاسی و کنشهای آنها سعی نموده تا جایگاه آنها در نظام بین المللی با توجه به ایدئالها نظریه ها و میراث دینی و فرهنگیشان تحلیل نماید.

مقدمه

در اوایل قرن بیستم عده ای از مسلمانان با گرایشات مذهبی خاصی پای در عرصه ظهور گذاشتند که رفته رفته مکتب آنان تحت عنوان سلفی گری به جهان و جهانیان معرفی شد. سلفی به گروهی از مسلمانان اهل سنت گفته میشود که به دین اسلام تمسک جسته و خود را پیرو سلف صالح میدانند و سودای بازگشت به سنتهای گذشته اسلام را در سر میپرورانند.لذا در عمل و اعتقاد خود را پیرو مسلک پیغمبر اسلام وصحابه ایشان میدانند و در منابع احکام فقط به قران و سنت استناد میکنند.

سلفی گری دو رکن اصلی دارد، اول بازگشت به شیوه زندگی پیشینیان و دوم مبارزه تمام عیار با بدعت های وارد شده در دین اسلام. با توجه به گفته های بالا سلفی ها که به برگرداندن تفکر اسلامی به اصل خالص آن و تبعیت از قران و سنت و مردود شمردن تفاسیر جدید قران پای میفشارند،معتقد به وجوب تشکیل حکومت اسلامی متحد و واحدی تحت عنوان امت اسلامی می باشند، این گروه افراطگرا که تعریف ویژه و خاصی از توحید دارند عده ی بسیاری از مردم جهان اعم از مسلمان و غیر مسلمان را غیر معتقد و به اصطلاح مشرک تلقی کرده و بر طبل دشمنی با ایشان میکوبند.

لذا در اندشه های افراطگرانه آنان دو قشر دشمن شمرده میشوند:گروه اول مسلمانان مشرک و گروه دوم پیروان دیگر ادیان. دلیل مشرک خواندن گروهی از مسلمانان بویژه شیعیان توسط مکاتب بنیادگرا تعریف مفصلی است که از مقوله ی بدعت دارند که باعث میشود بسیاری از امور دینی شیعیان را بدعت در دین خوانده و این موضوع را حمل شرک ایشان کنند. سلفی گری در ابعاد مذهبی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی مختلفی در جهان ریشه دوانده و باعث بود آمدن گروه های نظامی و شبه نظامی زیادی از جمله داعش و القاعده و بوکوحرام و اخوان المسلمین و طالبان و غیره شده که با استفاده از عنصر خشونت و محاربه سعی در پیشبرد اهداف افراطگرایانه خود در نقاط مختلف جهان را دارند.

برای مثال عده ای خشونت را به عنوان یک استراتژی اختیار کرده اند تا کشورهای اسلامی را از بدعتهای وارده پاکسازی کنند و عده ای نیز با تاکتیک خشونت در صدد تضعیف و تخریب دیگر کشورها هستند تا قلمرو خود را گسترش داده و ایدئولوژی خود را به دیگر کشورها صادر کنند که از نمونه های بالا میتوان به تشکیل گروهک تروریستی داعش در منطقه خاور میانه و انجام عملیاتهای مختلف نظامی و تبلیغات عقیدتی در سطح منطقه به ویژه در عراق و سوریه و همچنین انجام عملیاتهای انتحاری نظیر انفجار در فرودگاه بروکسل و خیابان ها و اماکن عمومی فرانسه اشاره کرد.

این پژوهش به تحلیل جایگاه نظام جهانی در ایدئولوژی داعش پرداخته و بررسی خواسته های گروه داعش و اهداف آن از انجام کنشهای افراطگرایانه، را سرلوحه ی کار قرار داده تا در نهایت دریابد که نظام بین المللی که داعش در صدد استقرار آن در سطح جهان است چه ویژگی ها و شاخصه هایی دارد؟ و عدالت اجتماعی از منظر این گروه چگونه تعریف میشود؟ لذا در تلاش است با مطالعه هویت جمعی و اجتماعی گروههای سلفی و با علم به اینکه این گروه چرا و چگونه پدید آمده و چه اهدافی وا در هرصه منطقه و جهان دنبال میکند به سوالات تحقیق پاسخ دهد. در این پژوهش فرض بر آن است که سلفی ها به دنبال استقرار سامان جهانی مبتنی بر میراث خلفای اسلامی بوده و برای تحقق آن از شیوه های علمی و نظریات بین الملل بنا به تعریف خود بهره میجویند. برای سنجش این فرضیه محقق با مطالعه ی متون سلفی ها و بررسی عملکرد و کنشهای آنان در نظام بین الملل قصد دارد فرضیات خود را به اثبات برساند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید