بخشی از مقاله
خلاصه
فلور طبیعی واژن و گردن رحم به طور غالب از باکتریهایی به نام لاکتوباسیلها تشکیل شده است. لاکتوباسیلها از جمله اسید لاکتیک، پراکسید هیدروژن و باکتریوسینها از طریق مهار کلونیزاسیون پاتوژنها موجب تثبیت فلور طبیعی واژن میشوند. که در زمان بارداری نیز این فلور باکتریایی وجود دارند. تشخیص نوع لاکتوباسیلهای موجود در واژن زنان سالم و استفاده مناسب از آنها به صورت خوراکی و یا واژینال میتواند راه مناسبی جهت جلوگیری از عفونت واژینال و حتی سرطان واژن و گردن رحم در بانوان باشد. همچنین در زایمان های طبیعی، نوزاد در حین عبور از کانال زایمان لاکتوباسیلها وارد دهان نوزاد شده و در قسمت های مختلف بدن نوزاد - اساسا روده - جایگزین می شوند. و باعث عملکرد مناسب در سیستم گوارش نوزاد می شود. در این آزمایش نمونه گیری از زنان بارداراز بین 40- 32 هفته انجام گرفت. و به تعداد 50 نمونه به صورت رندوم انتخاب شدند و نمونه برداری انجام گرفت در این تحقیق لاکتوباسیلهای فلور طبیعی واژینال خانم های باردار به روش تشخیص مولکولی و ژنتیکی مورد بررسی قرار گرفته است که 27 نمونه مثبت از باکتری لاکتو باسیلوس اسیدوفیلوس گزارش گردید و بقیه نمونه ها منفی بودند.
کلمات کلیدی: لاکتوباسیل اسیدوفیلوس، بارداری، فلور طبیعی
مقدمه
باکتری های اسید لاکتیک مهمترین میکرواورگانیسم های پروبیوتیک بوده، که شامل باکتری های متنوعی مانند لاکتوباسیل و Bifidobacterium می باشد - مارکو و همکاران . - 2006 لاکتو باسیل ها، باسیل گرم مثبت، بدون حرکت، بدون اسپور،کاتالاز منفی، و قند های مختلف را به لاکتات و استات تبدیل می کنند . - Gatesoupe 2008 - اکثر لاکتوباسیل ها بی خطر بوده و ممکن است آنتاگونیست باکتری های پاتوژن باشد . - Azizpour et al. 2009 - هر منطقه از بدن انسان دارای مجموعهای منحصر به فرد از میکروارگانیسمها است که به عنوان فلور نرمال در قسمتهای مختلف بدن مستقر هستند. که نقش مهمی در حفظ سلامتی و بهداشت فرد دارد.
عملکردهای این میکروارگانیسمها بسیار متنوع میباشد که از جمله آنها: حفظ تعادل سیستم ایمنی بدن و فعالیتهای متابولیک، کاهش خطر ابتلا به سرطان و کمک به فعالیتهای گوارشی و جلوگیری از دیابت و چاقی و.... میباشند. فلور واژن انسان شامل مجموعه میکروبی پویا و پیچیدهای است که در آن همزیستی میکروارگانیسمهای مختلف موجب حفظ سلامت فرد میشود. در مطالعات متعدد مشخص شده که لاکتوباسیلها باکتری غالب در محیط واژن زنان سالم هستند. لاکتوباسیلها عضو اصلی گروه پروبیوتیکها هستند.پروبیوتیکها باکتریهایی هستند که مصرف میزان مناسب آنها موجب حفظ سلامتی انسان میشود. در واژن زنان سالم، لاکتوباسیلها گلیکوژن تولید شده توسط سلولهای مخاط واژن را به گلوکز و سپس به اسید لاکتیک تبدیل میکنند و اسید لاکتیک تولید شده با اسیدی کردن محیط واژن سد دفاعی قابل توجهی جهت جلوگیری از رشد باکتریهای پاتوژن ایجاد میکند.
برخی از لاکتوباسیلها نیز علاوه بر اسید لاکتیک، ماده ضدعفونی کننده طبیعی دیگری به نام پراکسید هیدروژن تولید میکنند که سبب تقویت مضاعف دفاع واژن می شود. هر گونه اخلال در میزان لاکتوباسیلهای واژینال و یا ترکیب آنها میتواند منجر به عفونتهای مختلف ادراری تناسلی از جمله واژینوز باکتریال، بیماریهای مقاربتی شود - کاظمی،. - 1392با توجه به حضور لاکتوباسیل در کانال زایمان، نوزاد در حین عبور از کانال زایمان با حجم زیادی از باکتری های لاکتو باسیل مواجه می شود که باعث ورود لاکتو باسیل به دهان نوزاد می شود و در نقاط مختلف بدن - خصوصا روده - مستقر می شوند بنابراین اولین ماده ای که نوزاد بلع می کند باکتری لاکتوباسیلوس - پروبیوتیک - می باشد که در نوزادن تازه متولد شده از طریق سزارین چنین شرایطی وجود ندارد - میر داوودی،. - 1390
روش کار:
نمونهگیری توسط سواب استریل از ناحیه اگزوسرویکس و واژن زنان سالم مراجعهکننده به مطب خصوصی پزشک متخصص زنان و زایمان جمعآوری شد.. افرادی در نظر گرفته میشدند به صورت تصادفی بود، و سابقه تمام افراد نمونه دهنده مشخص شد که در این میان برخی از آنها با تجویز پزشک دارو مصرف میکردند و حتی یکی از بیماران سابقه بستری در بیمارستان را هم داشت. نمونه از 50 زنان باردار در رده سنی بین 26 تا 38 سال و سن بارداری هم بین 33 تا 40 هفته بوده است که نمونه برداری به صورت رندوم با دقت زیاد در شرایط استریل انجام گردید. بعد از نمونه گیری توسط سواب استریل در محیط MRS براث کشت داده شد و به مدت 48 - 24 ساعت در انکوباتور قرار داده شد. بعد از رشد به محیط جامد MRS انتقال یافت و بعد از انکوباسیون، از کلنی رنگ آمیزی گرم انجام شد همچنین تست کاتالاز هم برای نمونه ها صورت گرفت.
و نمونه های باسیل گرم مثبت و کاتالاز منفی، برای تست تاییدی مولکولی لاکتوباسیل اسیدوفیلوس انتخاب شدند.برای شناسایی باکتری از روش مولکولی انجام می شود که با استفاده از آغاز گر های طراحی شده از ژن16S rRNA برای انجام واکنشPCR ، برای تشخیص جنس های لاکتو باسیل ها، مورد استفاده قرار گرفت - . - Nour, 1998 همچنین ازآغاز گرهای مخصوص جنس لاکتو باسیل بعد از توالی یابی، که در بانک ژن NCBI ثبت شده بود استفاده گردید. و بعد از آن پرایمر مخصوص باکتری طراحی گردید
. - Kwon et al.2004 - بررسی آماری: پس از مشخص شدن نوع لاکتوباسیلها توسط نرمافزار SPSS بررسی آماری انجام شد. و نشان داده شد که بین جمعیت نمونه های مثبت و کل نمونه های جمع آوری شده ارتباط معنی دار - p<0.05 - وجود دارد.
نتایج
ترکیب اصلی لاکتوباسیلوسهای نمونههای سواب 50 زن در سنین باروری مورد مطالعه قرار گرفت و نتایج در جدول زیر ارایه شده است: