بخشی از مقاله

چکیده:

عملکرد خانواده در چگونگی ارتباط بین اعضای آن، تعامل و حفظ روابط، نحوه‎ی تصمیم‎گیری‎ها و حل مشکلات اعضای خانواده و به طور کلی مهارت‎های زندگی مرتبط است. جامعه‎ی سالم در گرو تحقق خانواده‎ی سالم است. بخصوص خانواده‎ای ، که رفتار و کردار و گفتار آن برگرفته از تعالیم الهی و به ویژه دین مبارک اسلام باشد. بنابراین عملکرد مناسب خانواده برای سلامتی فرد، اعضای خانواده و جامعه ضروری است. این مقاله به کارایی نقش خانواده در پیشبرد جامعه‎ی معنوی و همچنین ارزش‎هایی، که روابط بین اعضای خانواده را مستحکم می‎سازد. و عواملی، که دفروپاشی بنیان خانواده مؤثّر هستند، و همچنین برنامه‎های جلوگیری و پیش‎گیری از به انحراف کشیده شدن جامعه را بازگو می‎کند. وظایف والدین درقبال تربیت فرزندان و عمده وظایف دولت در آموزش و پرورش شهروندان، از جمله فراهم آوردن شرایط مناسب، برای نسل نوجوان و جوان جامعه، که باعث تقویت ایمان و رشد فکری آنان و در نتیجه داشتن جامعه‎ای سالم و سرشار از معنویت می‎گردد.

کلید واژه‎ها: خانواده، عوامل فروپاشی، جامعه معنوی، سلامت خانواده، علوم تربیتی.

-1 مقدّمه

یکی از ویژگیهایی، که انسان را از دیگر آفریدهها متمایز میسازد. این است، که انسان به دلیل برخورداری از عقل و شعور و قدرت تصمیمگیری ، توانایی برقراری ارتباط با دیگران را دارد. و برای این که بتواند نیازهای خود را بر طرف نماید قادر به برقراری ارتباط با دیگران در خصوص بهرهگیری و رفع نیازهای روحی و جسمی می باشد. از آغاز زندگی، بشر همواره نیازمند همزیستی با همنوع بوده است، که باعث ایجاد خانوادهای شده، که دارای اعضایی است، که در همه حال نیازمند تعلیم و مشورت با یکدیگر هستند. برای زندگی بهتر باید بیاموزند و درزندگی مشترک به کار بگیرند. خانواده دچار مشکلات و مصیبتهایی، به دلایل مختلف میشود، که باید با اعتماد به هم راه نجات از شرایط موجود را پیدا کنند و در همه حال مراقب همدیگر باشند. هر جامعهای ارزشهای خاص خود را با توجه به فرهنگ موجود در آن را در زندگی پیاده می کند.

تمام جوامعی، که اندیشهی پاک انسانی را برگرفته از تعالیم الهی میدانند و برای رسیدن به موقعیتهای بهتر و متعالی به دنبال شرایط بهتر در زندگی هستند. به اوامر خداوند، که توسط انبیا به مردم ابلاغ شده ایمان آورده و در زندگی خویش به کار می گیرد. انسانها برای رهایی از سیاهچال بدبختی و گمراهی، دستورات خداوند را در زندگی خود پیاده میکنند. به طور کلی انسان همواره به دنبال کمال و سعادت پیش میرفته و راههای شناخت به سوی نیک بختی و سعادت را میآموخته است. در این مقاله سعی شده است. با استناد به آیات و روایات و نمونهای از سخنان ادیبان و بزرگان علم و دانش، خانودهی سالم و معنوی را به خوانندگان معرفی کرده و راههای چگونگی رسیدن به چنین جامعهای را معرفی نماید .

مواردی، که باعث اختلال و انحطاط در خانواده و جامعه می شود و راههای پیشگیری از فروپاشی خانواده را مورد بررسی قرار داده و در مقابل راه‎های شناخت ارزش‎ها و رسیدن به آن را مورد بحث قرار می‎دهد. ارزش‎ها و باورهایی، که نقش پُر رنگی در شیوه‎ی زندگی انسان دارند. بخصوص ارزش‎ها و اعتقادات دینی، که شاخصه‎ی اصلی تشکیل و رشد شخصیت افراد در تمام مراحل زندگی می‎باشند. بدین سبب، دین یکی از مهم‎ترین عوامل برای سلامتی جسم و روح و مصون نگه‎داشتن روح و روان از اتفاقات ناگوار و مشکلات در زندگی جامعه‎ی انسانی است. برای نمونه شواهدی را در اثبات هر موضوعی بیان کرده است. امید است، که موجب رضایت خاطر خوانندگان محترم، قرار گیرد. » و من االله التوفیق العزیز«

-1مبانی نظری و پیشینه پژوهش

هر چند تحقیقات گسترده‎ای درباره‎ی مشکلات خانوادگی و راه‎های فایق آمدن بر آن‎ها بارها از دیدگاه صاحب نظران مطرح شده است، و دلایل اصلی، که جوامع اسلامی هنوز به شکل فراگیر به سوی تباهی قدم نگذاشته‎اند و به چهار چوب خانواده و حفظ احترام متقابل پای‎بند هستند، به طور یقین بخشی مربوط به پژوهش‎های گسترده‎ی صاحبان خرد و دلسوزان حوزه‎ی تحقیق - به طور ویژه متون اسلامی - می‎باشد. به نظر این‎جانب برای رساندن جامعه به سوی کمال حقیقی، و آشنا کردن خانواده‎ها با چگونگی رفع موانع در محیط خانواده و اجتماع، اگر به طور روزانه به این گونه مطالب پرداخته شود، شاید به جرئت بتوان گفت، که حق مطلب ادا نگردیده است. لازمه‎ی پژوهش در این مورد آشنایی خوانندگان برای رسیدن به خانواده‎ای سالم و جامعه‎ی معنوی است.

-2 روش شناسی تحقیق

-1 بررسی برخی آیات و روایاتی، که درباره‎ی تحکیم خانواده و سلامت معنوی جامعه نگاشته شده است .

-2 بررسی برخی از آثار ادیبان بزرگ و شاعران آسمانی و ملکوتی.

-3انطباق برخی آثار صاحب نظران با یکدیگر.

-4 بررسی دقیق کلید واژه‎ها در برخی آثار مورد کنکاش.

-3عواملی که باعث انحطاط و فروپاشی معنوی جوامع می شود

4-1دوستان نادان و همنشینان گمراه کننده

از جمله عواملی، که به آسانی در دسترس می‎باشد و باعث انحراف فرزندان می‎گردد، افراد بد و همراهان فاسد و فاسق است. به ویژه هنگامی،که فرد از لحاظ فکری و ذهنی رشد مناسبی ندارد و فضای اقامت وی از نظر عقیدتی ضعیف باشد و نااستواری اخلاق در آن نمایان باشد. شخص به سرعت تحت تأثیر همراه و همنشین، قرار می‎گیرد و همین همراهی سبب کسب اخلاق رذیله و صفات ناپسند و عادات زشت می‎شود. و خیلی زود به راه شقاوت و بدبختی گام می‎گذارد تا بهحدّی، که صفات بد،جزئی از هویّت وی می‎گردد و تبهکاری و سیه‎رفتاری برای او به نوعی عادت تبدیل می‎شود و عبور از این گذرگاه پستی‎ها و کجروی‎ها برای او بسیار دشوار می‎شود.

چنانچه گفته‎اند: » بترسید از زمانی که گناه ، عادت شود.« در این برهه از زمان والدین و اولیا نسبت به نوع رفتار فرزندان توجه خاصی داشته باشند و از همان آغاز نوجوانی، رفتار و کردار آن‎هارا زیر نظر بگیرند. به گونه‎ای، که فرزندشان احساس زندان یا حقارت پیدا نکند، تا بتوان او را مورد آزمایش قرار داد، و نکته‎های اصلاحی در قبال رفتار ناشایست به وی گوشزد گردد، این حالت زمانی ارزشمند است، که فرزندمان در رفتار خود تغییر اصلاحی داشته باشد و به سوی مدینه‎ی فاضله، که بهترین آرمان و جایگاه هر آرمان‎خواه و آزادی‎خواهی است، برسد.حضرت سعدی - ره - در کتاب گلستان در باب "آداب صحبت" چنین می‎فرماید: » هرکه با بدان نشیند اگر نیز طبیعت ایشان در او راث نکند به فعل ایشان متّهم گردد تا اگر به خراباتی رود به نماز کردن، منسوب شود به خمر خوردن.«

» رقم بر خود به نادانی کشیدی                            که نادان را به صحبت برگزیدی
طلب کردم زدانایان یکی پند                                 مرا گفتند: با نادان مپیوند« - سعدی،1377، ص. - 185

نتیجه این که برای شکوفایی درختی پربار و تنومند، باید بذر نیکو کاشت و نهال را به خوبی پرورش داد. زیرا نهال را به هر شکلی که بخواهید می‎توان تغییر حالت داد، اما اگر به درختی بزرگ تبدیل شودبرای. تغییر حالت آن، جز بُرش و سوزاندن قسمتی از آن و ناقص کردن آن راه دیگری برای اصلاح وجود ندارد.در این‎جا لازم است مختصری درباره‎ی زندگی مشترکی، که بین زن و مرد ایجاد می‎شود صحبت کرد. جامعه‎ای، که در آن چهارچوب تشکیل یک خانواده، زن و مرد باشد، اگر دارای اعتقاد راستین و باورهای قوی باشند، و پایبند به اصول یک زندگی مشترک، رسیدن به خانواده‎ی معنوی دور از دسترس نیست و به دنبال آن رستگاری جامعه را در بر خواهد داشت. به قول قرآن کریم، که نوع ارتباط اجتماعیوَمِنْدرخانوادآیاتِهِرا أَنْچین خَلَقَبیانمی‎داردلَکُمْ:» مِنْ أَنْفُسلِتَسکُمْکُنُواأَزْاجاًإِلَیْها وَ جَعَلََکُمْ مَوَدﱠهً وَذلِکَرَحْمَهًلَآیاتٍإِنﱠلِقَوْمٍفی یَتَفَکﱠرُونَ.« - روم - 21/ تفسیر این آیه بدین شرح است:» و یکی از نشانههای - دالّ بر قدرت و عظمت - خدا این است که از جنس خودتان همسرانی را برای
شما آفرید تا در کنار آنان - در پرتو جاذبه و کشش قلبی و عشق - بیارامید،و در میان شما و ایشان مهر و محبّت انداخت - و هر یک

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید