بخشی از مقاله

چکیده

از چالشهای بسیار مهم قرن حاضر در بین بحرانهای موجود در هر جامعهای، میتوان به بیگانه شدنش با فرهنگ خود و یا به تعبییر دیگر، خود بیگانگی فرهنگی دانست که تقریبا در همه جوامع بشری سریان دارد که هر از گاهی برخی از این جوامع به امید برگشت به اصل خویش دست به اقداماتی میزنند. در همین راستا انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی و پایداری ملت ایران توانست بخشی از حیات ملی و معنوی خود را احیاء نماید. این پژوهش با الگو قرار دادن وصیت نامه سیاسی- الهی حضرت امام خمینی و به روش توصیفی- تحلیلی و با هدف دستیابی به فضای گفتمانی بایستههای انقلابی ماندن صورت گرفته است. بر این اساس، سوال اصلی پژوهش درباره »خودبیگانگی فرهنگی و بایستههای انقلابی ماندن در وصیت نامه سیاسی- الهی امام خمینی «، مورد مطالعه قرار میگیرد.

یافتهها: یافتههای این پژوهش نشان میدهد که بایستههای انقلابی ماندن در وصیت نامهسیاسی- الهی حضرت امام علی رغم فراوانیش میتوان آنها را در سه بخش؛ مصون سازی، ابعاد دشمن ستیزی و تدبیر سیاسی- اجتماعی با زیر گروههایی همچون؛ خدمت بهمحرومان و نصیحت مخالفان، ارائه مدل مدیریتی، انسجام و وحدت، نظام تعلیم و تربیتمستقل و رهبری قرار داد.

نتیجه گیری: بررسیها نشان میدهد که سیره قولی و فعلی امام خمینی  بر گرفته ازآموزههای وحیانی و نبوی و علوی بوده و دلالتهای فراوانی مبنی بر تاثیرگذاری آن برماندگاری انقلاب اسلامی دارد که بی توجه ای به هر کدام میتواند آسیبهای جبران ناپذیری را برای انقلاب اسلامی و جهان اسلام بدنبال داشته باشد کلید واژگان: خودبیگانگی فرهنگی، بایستههای انقلابی، وصیت نامه سیاسی- الهی امام خمینی  ، مصون سازی، ابعاد دشمن ستیزی، تدبیر سیاسی- اجتماعی.

مقدمه

 به نظر میرسد مهمترین عامل اثرگذار بر موضوع از خود بیگانگی، نوع نگرش یک مکتب و یا فرد نسبت به اصل وجودی انسان است. بسیاری از مکاتب بشری و برخی ازادیان تحریف شده الهی تعریفهای متفاوتی از خود بیگانی ارائه نمودهاند که از میان آنها،دین اسلام کامل ترین تعریف را ارائه کرده و شاخصههای آن را با عناوینی مانند؛ فراموش کردن خود و خدا و انعکاس آن در جهان دیگر، در آموزههای وحیانی خود به دقت بیان نموده است - طه، - 125امام خمینی که دست پرورده قرآن و اهل بیت است اساس از خود بیگانگی را فراموشی خدا میداند که ریشه آن را درفراموشی گناهان و عیوب فرد دانسته است. - خمینی، 1378ش، ج1، ص - 329 همین وجه موجب تمایز بین ایشان و صاحب نظران ارباب مکاتب شده است.

چونتفکّر مادیگرای غرب، به سبب شناخت کافی نداشتن نسبت به انسان، آنچنان که باید و شاید، برای انسان، ارزش در خور قائل نشدهبلکه میتوان گفت؛ انسان و انسانیت را قربانی مادیت و حیوانیت کرده است. به بیان دیگر آگاهان جهان، عیب اساسی که بر فرهنگ و تمدن غربی گرفتهاند، این است که این فرهنگ، فرهنگ جهان آگاهی و خود فراموشی است؛ انسان در این فرهنگ به جهان آگاه میگردد وهر چه بیشتر به جهان آگاه می گردد، بیشتر خویشتن را از یاد میبرد. راز اصلی سقوط انسانیت در غرب همین جا است انسان آگاه که خود را به تعبیر قرآن، ببازد - خسران نفس - به دست آوردن جهان به چه کارش میآید؟ از این رو، امام خمینی  با درک زمان خود که با زشتیهای فرهنگ غرب عجین شده، میفرماید: شما خیال نکنید که ]در[ غرب خبریهست، در آنجا خبری نیست، ما نمیگوییم که آنها کارخانجات ندارند، آنها درست کردندهمه اینها را، اما اساس انسانیت در آنجا نیست ... بسیاری از چیزهایی که درست کردند، برضد انسانیت درست کردهاند.

این غرب است که دارد اساس اخلاق انسانی را از بین میبرد.این غرب است که دارد شخصیت انسانیت را از بین میبرد. به همین جهت ایشان، نقطهآغازین خودسازی و تحول فکری و روحی و تکامل اجتماعی را خود انسان میداند. - الهامینیا، 1386ش، ص - 33 این نکته راهبردی در تجدید حیات اجتماعی مردم ایران درانقلاب اسلامی توانست، اساس و عصاره فرهنگ منحصر بفردی در میان تمام انقلابهای گذشته و آینده جهان شده و از طرفی مرکزی پویا و سیال برای افراد آرمان گرا شود و علاوه بر آن موجب جایگزین شدن فرهنگ ناب خودی به جای فرهنگ بیگانه که ریشه درفطرت و آموزههای وحیانی دارد، گردد. شاهد این بیان، آثار باقی مانده از امام خمینیبویژه وصیت نامه سیاسی - الهی است.

ایشان در بخشهای مختلف این سند مکتوب انقلاب اسلامی به واقعیتهای موجود در میان اقشار مردم اشاره دارد که حاکی از رسوخ فرهنگ بیگانه در لایههای تنیده شده حیات مادی و معنوی ملت داشت و لذا آنچه که موجب شد که امام به مقابله آن بپردازد انحراف جامعه از صراط مستقیم و باز ماندن ازقرب الی االله و بالتبع آن خودبیگانگی فرهنگی بود؛ زیرا در باور امام خمینی  عالم و تمامنیات و رفتارهای فرد در محضر خداست و نافرمانی خدا را غفلت از این معانی میداند. - خمینی، 1378 ش، ج8، ص - 110 خودبیگانگی که همان نگرش افراد و مکاتب به انساناست از این جهت بررسی آن مهم است که حقیقت و هویت انسانی را به طوری جدی تهدید میکند. از این رو راه برون رفت از این آسیب، مراجعه به آموزههای وحیانی است که حقیقت انسان را به خدا منتسب مینماید. امام خمینی با دریافت این حقیقت با روحلطیف و عرفانی خود اهمیت ویژهای را برای خودیابی و معرفت نفس قائل است وهیچوقت از شروع حرکت انقلابی خود از آن غفلت نکرد و مکرر خود و مردم و مسئولان را در این باره گوشزد میکرد که به طور خلاصه همه چیز را تجلی حق میدانست که دراین مقال پرداخته خواهد شد.

.1 منظومه فکری - اعتقادی امام خمینی درباره ماندگاری انقلاب اسلامی

.1-1 تقارن کتاب و عترت

اعتقاد راسخ امام خمینی  درباره ماندگاری انقلاب اسلامی در شروع وصیت نامهسیاسی- الهی، به تقارن قرآن و اهل بیت است و جدایی هر یک را باعث مهجوریت

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید