بخشی از مقاله
چکیده:
موضوع این مقاله به بررسی دسترسی همگان به گزارشات در پیشگیری از فساد اداری می باشد. فساد امروزی به عنوان یک معضل جهانی تمام کشورهای دنیا را تحت تأثیر خود قرار داده است لیکن کشورها و حکومت ها می کوشند تا از میزان آسیب این معضل جهانی کاهش دهند به همین دلیل دنبال راه کارهایی از جمله بحث اظهار دارایی ها توسط افراد سیاستمدار است لذا از این طریق می خواند که از انباشت سرمایه ناحق جلوگیری شود و در واقع از میزان فساد در جامعه کاسته شود.ساختار این مقاله درطی دو فصل گردآوری شده است که فصل اول را به بررسی معنا و مفهوم فساد می پردازد و قصد دارد که ما را با محتوای این معضل جهانی آشنا کند و در فصل دوم نیز عوامل موثر درپیشگیری از فساد اداری می پردازد از جمله اظهار اطلاعات و تقویت سطح آگاهی مردم لذا نتیجه ای را که می توان ضمن این مقاله مطرح عبارتست از اینکه آزادی بیان در جامعه راه کار و ابزاری است که می تواند عاملی باشد در جهت مانع شدن بروز فساد اداری و لیکن می تواند عاملی مثبت تلقی گردد و همچنین دسترسی همگان به اطلاعات و گزارشات می تواند عاملی باشد در جهت کاهش میزان فساد اداری به این خاطر است که دولت ها همواره به دنبال ارائه راه کارهایی برای پیشگیری از این معضل جهانی از طریق مختلف می باشند.
واژگان کلیدی: فساد، کنترل، نظارت، گزارشات.
مقدمه :
فساد به معنای ظلم و ستم است وقتی که فساد در کشور ایجاد می شود به تدریج ارکان آن کشور را سست می کند و آن را در معرض فساد قرار می دهد لیکن امروزه هیچ کشوری در دنیا وجود ندارد که از فساد در امان باشد در آن فساد وجود نداشته باشد.در تمام کشورهای دنیا پدیده ی فساد اداری وجود دارد و مطرح است لیکن در کشورهای در حال توسعه این امر بیشتر از کشورهای توسعه یافته صنعتی مشاهده می شود.به همین دلیل میزان وارد آمدن آسیب و مضرات در این کشورها بسیار بیشتر از سایر کشورها می باشد. این مقاله از طریق مطالعات میدانی و کتابخانه ای از طریق منابع مختلف گرد آوری شده است لیکن ساختار این مقاله در طی دو فصل معین گرد آوری شده است که فصل اول را به مفاهیم فساد اداری می پردازد و فصل دوم را نیز عوامل مؤثر در پیشگیری از فساد مطرح می کند لیکن سوالات و فرضیاتی ضمن این مقاله مطرح است: فرضیات مطرح شده عبارت است از بله آزادی بیان می تواند عامل مؤثر و کارآمدی در پیشگیری از وقوع فساد باشد و فرضیه دوم اینکه ارائه گزارشات می تواند عاملی باشد بی اثر و هرگز مانع از بروز فساد نخواهد شد. لیکن در ضمن این مقاله به بررسی سوالات و فرضیات مطرح شده خواهیم پرداخت.
فصل اول:تشریح بحث
بخش اول:دسترسی به گزارشات
»در اکثر کشورهای دنیا، رسانهها در شکل دهی افکار عمومی تأثیر زیاد دارد، زیرا رسانهها یکی از ابزارهای غیر مستقیم اما مفید برای کاهش اعمال و رفتارهای فساد آلود در دولت است. در جوامع سالم و دموکراتیک دسترسی به اطلاعات و آزادی بیان موجب شفافیت در فرایند سیستم اداری، افزایش اعتماد عمومی و پشتیبان دوام و قوام نظام سیاسی آن میباشد. برعکس در جوامع بسته که دسترسی به اطلاعات با محدودیت روبرو بوده و در گزارشها سانسور صورت میگیرد، باعث ایجاد فاصله شهروندان از نظام حاکم و تردیدمشروعیت آن خواهد شد و نتیجتا شرایط برای رشد سریع فساد هموار میگردد. - «حمدی،. - 52:1378از آزادی مطبوعات به عنوان رکن چهارم دموکراسی تعبیر شده است که در آن نقش های سازندگی، هشدار دهندگی، افشاگرایی و مهمتر از همه رسالت اطلاع رسانی برشمرده شده است. آزادی رسانه ها، عنصر تعیین کنندهای در جلوگیری از فساد اعم از رشوه، اختلاس، رانت خواری و اقتصاد های زیر زمینی خواهد بود.
آزادی مطبوعات رابطه مستقیم با کاهش فساد و شفافیت در عملکرد دولتها و قدرت پاسخگویی ساختارهای قدرت را در مواجهه با مردم و رقبای دست اندر کار قدرت ارتقاء می بخشد. - «.حمدی،. - 52:1378»معمولا در کشورهای غیر دموکراتیک و کشورهای جهان سوم، معضل این است که قدرت از یک فرایند غیر دموکراتیک ناشی میشود و این امر از دوجهت بر وجود فساد و عدم توفیق در مبارزه با آن تأثیر میگذارد. نخست: فقدان فرایند مردم سالاری هیچ زمینهای برای کنترل دولت توسط نهادهای مدنی، احزاب، مطبوعات و رسانهها را فراهم نمیسازد و در فقدان این نظارت با آسودگی خیال برای نخبگان دولتی، فساد سیاسی و مالی با سهولت بیشتر صورت میگیرددوماَ.: در جهان سوم دولت مردان و نخبگان بر اساس موقت بودن حضور شان در حاکمیت، این حضور را به عنوان فرصتی برای به دست آوردن امکانات که به آنها فراهم شده است، مورد توجه قرار میدهند. - «ادیب،. - 69:1388