بخشی از مقاله
چکیده:
موضوع این مقاله بررسی افزایش شهرنشینی و ارتباط آن با وقوع فساد اداری می باشد. فساد اداری پدیده ای است که وقتی در جامعه وجود داشته باشد باعث اتخاذ تصمیمات نادرست توسط اعضای حکومت و دولت میگردد. لذا افراد سیاسی کشور تحت تأثیر این امر قرار گرفته و در واقع اقدام به اتخاذ تصمیم نادرست می گیرند که می تواند حکومت و دولت آسیب جدی و حتی جبران ناپذیر وارد کند. ما در این مقاله به بحث تشویق افراد برای مهاجرت از روستا به شهرها و افزایش میزان شهرنشینی و افزایش صنعتی شدن زندگی ها می پردازیم.
لیکن تصمیمات دولتی در این زمینه میتواند آثار مخربی را به جا بگذارد. ساختار این مقاله در طی دو فصل معین گردآوری شده است که فصل اول را مبحث مفاهیم فساد و تعاریف و اصطلاحات می پردازد و فصل دوم را نیز به علل ظهور فساد می پردازد لذا این امر می تواند ما را به این نتیجه آشنا کند که افزایش میزان مهاجرت افراد به شهر باعث افزایش میزان فساد می شود زیرا با صنعتی شدن شهرها و افزایش جمعیت میزان فساد نیز افزایش می یابد و دیگر اینکه افزایش میزان شهرنشینی به روی بخش های خصوصی هم تأثیر گذار است و آنها را ناکارآمد خواهد کرد پس تدابیر دولتی باید به گونه ای باشد که موجب روند توسعه فساد نشود و از این امر جلوگیری کند.
مقدمه :
فساد اداری پدیده ای خطرناک و مهم در تمام کشورهای دنیا تلقی می شود و لیکن اکثر کشورها و مسئولان حکومتی امروزه با این امر مواجه هستند ولی ما نباید این گونه بپردازیم که وجود فساد اداری یعنی آسیب و ضرر برای تمام افراد جامعه زیرا یک سری از شهروندان و مسئولان هستند که با وجود این فساد از موقعیت سوء استفاده کرده و باعث می شوند که سود هنگفتی وارد جیب خود و گروه مورد نظر شود.
به همین دلیل مسئله ی فساد اگرچه آسیب ها و زیان را با خود به همراه دارد ولی در واقع می تواند به نفع بعضی از افراد هم تمام شود. این مقاله از طریق تحقیقات کتاب خانه ای و اینترنتی ازکتب و منابع مختلف که در این زمینه چاپ و منتشر شده است جمع آوری گردیده است. فصل اول در این مقاله راجع به مفاهیم فساد اداری و فصل دوم راجع به علل ظهور فساد اداری گفت و گو می کند.
سوالات و فرضیاتی که مطرح است عبارتند از: آیا افزایش میزان مهاجرت به شهرها می تواند باعث بروز فساد شود؟ آیا این افزایش شهرنشینی به بروز فساد هم تأثیر دارد؟ فرضیه اول اینکه بله مؤثر است و فرضیه دوم هم اینکه خیر تأثیری بر بخش های خصوصی ندارد. فساد همواره پدیده ای بوده است که آسیب هایی را با خود به همراه داشته است و به همین خاطر عامل مهاجرت به شهرها که باعث افزایش جمعیت و صنعتی شدن شهرها می شود می تواند به تقویت فساد اداری کمک کند.
فصل اول:مفهوم فساد
»کلمه فساد از ریشه فرانسوی و ریشه لاتینی به معنای »شکستن« یا »نقض کردن« گرفته شده است. آن چه که شکسته یا نقض می شوئ می تواند یک »شیوه رفتار اخلاقی یا اجتماعی و یا مقررات اداری« باشد. در زبان فارسی برای فساد معانی مختلفی مانند: »تباهی«، »ستم«، »مال کسی را گرفتن«، »گزند«، »زیان«، »ظلم و ستم«، »شرارت« و »بدکاری« ذکر شده است« - افضلی، - 43:1390 »فساد به سوء استفاده از قدرت برای کسب منفعت شخصی یا منافع گروهی اشاره دارد.
فساد تجلی نوعی از رفتار مقامات دولتی - خواه سیاستمداران و خواه مستخدمان کشور - است که درآن به طور نادرست و غیر قانونی با سوء استفاده از قدرت عمومی محول شده به آن ها، خود و نزدیکانشان را غنی می سازند - «دانایی فرد، - 36:1387 »بسیاری از دانشمندان و متفکران سیاسی مانند ویتوتانزی، ماکیاولی، منتسکیو، روسو، بنتام، و گورنال میردال، به تعریف و اظهار نظر در مورد فساد پرداخته اند. به عقیده ماکیاولی، فساد جریانی است که طی آن موازین اخلاقی افراد سست و قضیلت و تقوای آن ها به نابودی کشیده می شود. از آن جایی که بسیاری از افراد از نظر درجه تقوا و پرهیزگاری ضعیف هستند، زمینه فساد در آن ها همواره وجود دارد.، مگر آن زمانی که تحت هدایت و نفوذ یک رهبر بزرگ قرار گیرند.« - زاهدی، - 48:1375
»در فساد چیزی مثل رفتار اخلاقی، شیوه قانونی و مقررات اداری نقض میشود که این انحراف میتواند به همراه پاداش نامشروعی که برای وادار کردن فرد به تخلف از وظیفه تخصیص مییابد، باشد. فساد، مجموعه رفتارهایی است که فرد از وظایف رسمی به خاطر کسب منافع شخصی یا کسب موقعیت خاص، دچار تخطی و انحراف میگردد تا تلاشی برای کسب ثروت و قدرت از طریق غیرقانونی، تحصیل منافع خصوصی به بهای از دست رفتن منافع عمومی یا استفاده از قدرت دولتی برای منافع شخصی باشد. - 25, p:2004Hassan, - « میتوان فساد اداری را یک عمل یا اقدام منفی دربردارنده انگیزه های فردی یا گروهی دانست که منشأ آن منافع مادی یا غیرمادی است - «