بخشی از مقاله
چکیده
سابقه و هدف: اضطراب وجودی و نیاز به تایید از جمله عوامل موثر بر سلامت دانشجویان هستند که می توانند تحت تاثیر جهت گیری مذهبی قرار بگیرند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه اضطراب وجودی و نیاز به تایید خویشتن با جهت گیری مذهبی در دانشجویان دانشگاه تهران در سال تحصیلی 1394 صورت گرفت. مواد و روش ها: روش تحقیق بر حسب هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دانشجویان دختر و پسر دانشگاه ازاد اسلامی است که در سال تحصیلی 94-95در دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکز، مشغول به تحصیل بوده اند که از میان 150 نفر به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای گزینش شدند.
روش جمع آوری داده ها براساس سه پرسشنامه استاندارد جهت گیری مذهبی آلپورت، مقیاس نیاز به تایید خویشتن راتوس و مقیاس اضطراب وجودی گود و گود انجام گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار spss انجام پذیرفت. یافته ها: نتایج نشان داد بین اضطراب وجودی و نیاز به تایید خویشتن رابطه وجود ندارد. بین اضطراب وجودی و جهت گیری مذهبی رابطه منفی و معناداری وجود دارد . - r= -0/456 - رابطه بین نیاز به تایید خویشتن و جهت گیری مذهبی نیز منفی و معنادار است.
مقدمه
آدمی همیشه درگیر “چراها”یی است که از خود می پرسد، هر زمان که فرصتی مغتنم یابد و از روزمرگی ها دور شود، به جستجوی آنچه در خود و محیط پیرامونش می گذرد بر می آید. “حیرت” و پی آمد آن اضطراب، معلول درک ژرف تر و بنیادی تری از لایه های وجود ی خود وجهان هستی است. به چنین اوضاع روانی که با میل به فهم و دلهره و تشویش در فلسفه هستی گرایانه و روانشناسی وجودی عجین شده “اضطراب وجودی”1 گفته میشود که خود را در سه مفهوم اساسی مینمایاند:
1. اضطراب سرنوشت و مرگ
2. اضطراب پوچی و بی معنایی
3. اضطراب گناه و محکومیت
نظریه پردازان هستی نگر معتقدند: هراس و اختلال های تعمیم یافته ناشی از اضطراب هستی است. آنها می گویند: ما اضطراب هستی را تجربه می کنیم، بدین دلیل که می دانیم زندگی ما محدود است و از مرگی که انتظار ما را می کشد می هراسیم. مرگ همه ی ما را به وحشت می اندازد و ما برای کسانی که می میرند، گریه می کنیم و از توجه به این واقعیت که روزی هم عمر ما به پایان می رسد، دچار دلهره می شویم.